Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball-VM 2018

Disse spillerne har skuffet og imponert oss mest i VM

Vi har plukket ut sju spillere som har imponert oss, og fem spillere som har skuffet i gruppespillet.

TOPP OG FLOPP: Luka Modric har vært suveren så langt i VM. Det samme kan ikke sies om Argentina-keeper Willy Caballero, som ble benket etter kjempetabben mot Kroatia Foto: David Klein/Sportimage via PA Images
TOPP OG FLOPP: Luka Modric har vært suveren så langt i VM. Det samme kan ikke sies om Argentina-keeper Willy Caballero, som ble benket etter kjempetabben mot Kroatia Foto: David Klein/Sportimage via PA Images Vis mer

Gruppespillet i VM er over, og i går var det første fridag. I dag begynner sluttspillet. Siste gruppespillsrunde inneholdt mye dramatikk, både med tanke på hvem som skulle ta seg videre, straffesituasjoner og sene avgjørelser.

At verken Tyskland eller Polen klarte å vinne mer enn én kamp hver, har vært både overraskende og skuffende. Begge landene har spillere representert blant floppene, som kommer lenger ned i artikkelen.

Men der Tyskland og Polen har skuffet, har flere lag og enkeltspillere gjort det bra. Her er sju spillere som har imponert i VM så langt.

VM-TOPPENE

Diego Godin, Uruguay
Spiller på det eneste laget som ikke har sluppet inn mål i VM. Uruguay har ikke imponert særlig mye offensivt, men står likevel med full pott etter den innledende runden. Defensivt har de hatt god kontroll. Den beste har vært midtstopper og kaptein Diego Godin.

HÆRFØRER: Diego Godin har vært stor for Uruguay, som har vært solide defensivt i VM. Foto: REUTERS/Michael Dalder
HÆRFØRER: Diego Godin har vært stor for Uruguay, som har vært solide defensivt i VM. Foto: REUTERS/Michael Dalder Vis mer

32-åringen spiller i år sitt tredje VM og er sikkerheten selv bakerst hos Uruguay. Sammen med José Gimenez - lagkamerat både på Atlético og på landslaget - har han vært bunnsolid så langt, selv om Uruguay ikke har møtt all verdens motstand. Godin er sterk i duellene, i tillegg til at han leser spillet bra. En ganske komplett stopper.

Luka Modric, Kroatia
I likhet med Uruguay endte Kroatia med full pott i gruppespillet. En svært avgjørende faktor for at de klarte det, var den lille midtbanemaestroen med kapteinsbindet rundt venstrearmen og nummer ti på ryggen. Modric styrer sjappa på Kroatias midtbane med lekre utsidepasninger, herlige spillvendinger og et enormt overblikk. Det virker rett og slett som om han alltid ligger ett trekk foran motstanderen.

- Han har vært fenomenal. Modric er i stand til å slå helt fantastiske målgivende pasninger, i tillegg til at han er en trussel selv. Dette kan være Kroatias beste mulighet til å komme langt siden 1998. Modric og Ivan Rakitic framstår som en viktig duo på midtbanen, sier NRKs VM-kommentator Thomas Lerdahl.

Som Godin er Modric 32 år, og dette er kanskje hans siste sjanse til å gjøre noe stort med landslaget i et verdensmesterskap. Han står allerede med to mål i VM. Først et lurt straffespark mot Nigeria, deretter en rakett i nedsablingen av Argentina.

DOMINERENDE: Isco i kjent positur. Se ikke bort i fra at det kom en tunnelpasning like etter at bildet ble tatt. Real Madrid-spilleren har vært blant mesterskapets beste så langt. Foto: NTB Scanpix
DOMINERENDE: Isco i kjent positur. Se ikke bort i fra at det kom en tunnelpasning like etter at bildet ble tatt. Real Madrid-spilleren har vært blant mesterskapets beste så langt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Isco, Spania
No Isco, no disco. Spania har tidvis vært glitrende offensivt, og Isco har vært hypergod i sin offensive midtbanerolle. Mot Marokko var han spesielt god, og i den kampen scoret han også Spanias første mål. Defensivt har ikke det spanske laget sett like solide ut, men det er overhodet ikke der han bidrar mest.

- Det er en fest å se ham spille fotball. Han er veldig sentral i det spanske laget. Alt skal innom ham hele tiden. Han har balanse som en linedanser, sier NRKs VM-kommentator Peder Mørtvedt.

Konkurransen på den spanske midtbanen har vært stor i de foregående mesterskapene. Andrés Iniesta, Xavi, Sergio Busquets og Xabi Alonso har lenge vært selvskrevne på midten. Dette er Iscos første mesterskap for Spania som senior, men måten 26-åringen spiller på får det til å virke som om han har gjort dette mange ganger før.

Coutinho, Brasil
Barcelona-vingen har vært god og viktig for Brasil så langt i VM. Åpnet med en fantastisk curl i det lengste hjørnet som ga brassene ledelsen mot Sveits. Deretter satte han inn det viktige overtidsmålet mot Costa Rica, før han åpnet opp Serbias forsvar med en målgivende pasning til Paulinho i siste gruppespillskamp.

Dermed står han med målpoeng i samtlige tre kamper for Brasil. Sambagutta er blant favorittene til å vinne VM, og så langt har Coutinho skint mye mer enn Neymar. I de to første kampene ble han også kåret til banens beste av FIFA. Coutinho har slitt litt med skader denne sesongen, men virker nå til å være i toppslag.

Andreas Granqvist, Sverige
Sverige-kapteinen har hatt et stort mesterskap så langt. Sverige er videre i VM for første gang siden 2006, og drømmer om å gjenta bronsebragden fra 1994 da de gravde gull i USA. Hvis det skal være mulig, er de avhengige av at Granqvist fortsetter storspillet.

Mot Sør-Korea ledet han an i forsvarsfireren, i tillegg til at han ble matchvinner med et sikkert straffespark. Mot regjerende verdensmester Tyskland var han sterkt delaktig i at Sverige holdte på å ta poeng, før han og laget reiste seg mesterlig mot Mexico i kampen som sørget for Sverige-avansement til sluttspillet. Også her scoret 33-åringen.

- Å stå her som lagkaptein for det svenske landslaget etter å ha gått videre fra en tøff gruppe, er det største jeg har vært med på, sa Granqvist etter at Sverige vant gruppa si.

Cristiano Ronaldo, Portugal
Fire mål på tre kamper og en straffebom så langt for Portugals største stjerne. Spesielt i åpningskampen mot Spania var han majestetisk, med tre scoringer. Fulgte opp med å bli matchvinner mot Marokko, før han ikke maktet å score mot Iran.

Måtte byttes ut i finalen da Portugal vant EM for to år siden. Hvis Portugal skal komme like langt i år er de avhengige av at Ronaldo leverer offensivt. Utenom ham er det bare Ricardo Quaresma som har scoret for portugiserne i mesterskapet.

TOPPSCORER: Harry Kane står med fem mål på to kamper og er toppscorer etter gruppespillet. Foto: AFP PHOTO / Martin BERNETTI
TOPPSCORER: Harry Kane står med fem mål på to kamper og er toppscorer etter gruppespillet. Foto: AFP PHOTO / Martin BERNETTI Vis mer

Harry Kane, England
VMs toppscorer med fem mål på to kamper. Scoringene har riktig nok kommet mot svak motstand, men 2,5 mål per kamp er uansett imponerende. Spilte bare 60 minutter mot Panama før han ble byttet ut, noe som gir et enda mer imponerende målsnitt på ett mål i halvtimen.

Hvilte i siste kamp mot Belgia, noe som gjør at Tottenham-spissen bør ha friske og fine bein når England møter Colombia i sluttspillet.

VM-FLOPPENE

Mesut Özil, Tyskland

Tyskland skuffet stort i årets VM, og det samme gjorde Özil. Playmakeren var en skygge av seg selv, og ikke i nærheten av sitt toppnivå.

- Özil er Özil. Hvis laget ikke fungerer, fungerer ikke han. Sånn er det i Arsenal også. Han har ikke vært bra. Han er den som skal kunne åpne opp alle dørene, men det ser ut som han har mistet nøkkelknippet, sier NRK-Mørtvedt.

I tidligere mesterskap har Özil vært viktig for Tyskland med flere målgivende pasninger, men i år endte han ikke opp med noen målpoeng i løpet av tyskernes skuffende gruppespill.

SKUFFELSER: Mesut Özil og Jerome Boateng fikk det ikke til å stemme i årets VM. Foto: REUTERS/Carl Recine
SKUFFELSER: Mesut Özil og Jerome Boateng fikk det ikke til å stemme i årets VM. Foto: REUTERS/Carl Recine Vis mer

Jérôme Boateng, Tyskland
Vi kunne nesten tatt med hele Tyskland her, men Boateng var spesielt skuffende. Fikk bare bidratt i to kamper, da han ble utvist mot Sverige i andre kamp.

Før utvisningen slurvet han overraskende mye, både i duell- og pasningsspillet. Heller ikke mot Mexico i åpningskampen fikk Boateng det til å stemme.

- Boateng tror han er Franz Beckenbauer. Han har spilt under Pep Guardiola, og tror han er en fantastisk spiller. Han var en vits i første omgang mot Sverige, sa ITV-ekspert Gary Neville i forbindelse med Tysklands 2-1-seier mot svenskene.

Willy Caballero, Argentina
Chelseas reservekeeper har ikke gjort seg bort de gangene han har fått sjansen på Chelseas A-lag, men har ikke fått særlig mye kamptrening i løpet av sesongen.

Kunne avverget Islands scoring i åpningskampen, og tabbet seg skikkelig ut i andre kamp mot Kroatia da han bommet på et utspill som gjorde at Ante Rebic kunne sette inn ledelse for kroatene. Ble benket i neste kamp mot Nigeria og får nok ikke flere sjanser.

Robert Lewandowski, Polen
Storscoreren fra Bayern München har på ingen måte levd opp til forventningene i Russland. Polen var i en gruppe de absolutt kunne og burde tatt seg videre fra, men de var ikke i nærheten.

- Måten han ledet an som notorisk målscorer for Polen som toppscorer i den europeiske kvalifiseringen, for så å falle totalt gjennom i selve mesterskapet, var ikke bra. Lewandowskis oppgave er å score mål. Men han har ikke levert noen ting. I tillegg klager han på at lagkameratene ikke er gode nok, og da får du ikke noe stjerne i boka, sier NRK-Lerdahl.

Lewandowski var i offside oftere enn han scoret mål, og han var bare i offside én gang … Fire skudd på mål, men klarte altså ikke å finne nettmaskene i et skuffende VM for polakkene.

Javier Mascherano, Argentina
Den spilleren i årets VM som har spilt flest VM-kamper (19 før kampen mot Frankrike). Men det er kanskje i ferd med å bli for mange kamper for Mascherano.

Har ikke liknet på den gode, gamle gressgraveren som dekket rom og hadde full kontroll. Én av flere på Argentina som ikke har levert optimalt så langt. Men nå begynner sluttspillet.