Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Disse sportsøyeblikkene husker vi best fra 2015

VM-kongen, Ødegaards utrolige overgang og Moldes herjing med europeiske storlag.

BEST OF 2015: Petter Northugs elleville VM, Martin Ødegaards Real Madrid-overgang og krisen i FIFA. Foto: Dagbladet/NTB Scanpix
BEST OF 2015: Petter Northugs elleville VM, Martin Ødegaards Real Madrid-overgang og krisen i FIFA. Foto: Dagbladet/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det har vært et idrettsår spekket med høydepunkter. Her har Dagbladet plukket ut det vi husker best fra året som har vært, fra Petter Northugs herjing i VM i Falun til et landslag som mistet en EM-plass.

Her er det mye vi kan nevne - men her er noen utvalgte høydepunkter:

VM-kongen Petter Northug
Vi kan umulig se tilbake på sportsåret 2015 uten å nevne Petter Northug. Skikongen som sikret seg legendestatus da han som første mann noensinne tok fire (FIRE!) gull i ett og samme verdensmesterskap. I underkant av ett år etter fyllekjøringsskandalen. Etter et skuffende OL året før og den tøffe tida etter den mainatta i Trondheim, var det helt forståelig at Northug ikke klarte å holde tårene tilbake etter gullet i sprint på VMs første dag. Vi gråt litt, vi og. Det gjorde fryktelig godt å ha Northug tilbake der vi liker ham aller best.

Therese Johaug ble VM-dronning på kvinnesiden, og i mesterskapet i Falun dro vi hjem med hele elleve gullmedaljer, fire sølv og fem bronse.

Bjørgens Tour de Ski-tårer - og babynyheten
Etter flere år med skuffelser i Tour de Ski, der hun blant annet har måttet stå av underveis eller kaste inn håndkleet allerede før det har startet. I år kom endelig den etterlengtede Tour de Ski-seieren. Da ble skidronninga rørt - og det samme ble lagvenninnene. Og i sommer kom det enda en nyhet som fikk de fleste skiinteresserte nordmenn til å smile: Bjørgen ventet barn med samboeren Fred Børre Lundberg. 26. desember kom en liten gutt til verden.

Aksel Lund Svindals comeback
Vi vet at han er en konkurransemann av de sjeldne. Han røk akillesen i oktober i fjor, og rakk i siste liten å bli klar til VM i Beaver Creek. Der imponerte han med å kjøre seg rett inn i toppen. Resten av sesongen så han fra sidelinja. Men det han har gjort så langt i comebacksesongen er helt utrolig. 32-åringen har vunnet fem av seks (!) fartsrenn i verdenscupsesongen så langt. Lite tyder på at det stopper der.

Moldes herjing i Europa League
Molde klarte ikke å blande seg inn i toppen i Tippeligaen, der Rosenborg kjørte showet. Men i Europa League har de sjokkert europeiske topplag som Ajax og Celtic, og herjet og holdt på. Faktisk sendte de Celtic ut av turneringen, og er nå videre til cupspillet. Nå står de foran ilddåpen, da de møter regjerende mester Sevilla i 16-delsfinalen.

Skaden som kunne kostet Zucca karrieren
Mats Zuccarello Aasen fikk i våres en puck i hjelmen, noe som skulle vise seg å bli riktig så alvorlig. Zucca pådro seg en hodeskade, som var så alvorlig at han faktisk slet med språket. Men i høst gjorde han comeback, og det med stil. Nordmannen herjet på banen for New York Rangers, og sanket poeng i fleng. TV 2-ekspert Ole Eskild Dahlstrøm og Vålerenga-trener Espen «Shampo» Knutsen mente Zucca var på vei til å bli den største norske noensinne.

Kokos-ligaen Premier League
2014/2015-sesongen ble avsluttet på en lite overraskende måte. Chelsea ble seriemester, og andre storlag fulgte på de tre plassene bak. Hull, Burnley og QPR rykket ned. I år er alt snudd på hodet. Etter atten spilte kamper leder Leicester (Leicester!) ligaen. De kjempet da vitterlig for å unngå nedrykk i fjor. I tillegg er fjorårets seriemester å finne helt nede på en begredelig 15. plass, og har gjennomført et managerbytte. I tillegg har nyopprykkede Norwich og Bournemouth sjokkert storlagene. Begge har blant annet feid Manchester United av banen.

TOPPSCORER: Leicesters Jamie Vardy er toppscorer i Premier League. Foto:
Reuters / Andrew Yates
TOPPSCORER: Leicesters Jamie Vardy er toppscorer i Premier League. Foto: Reuters / Andrew Yates Vis mer

Martin Ødegaards utrolige overgang
Fotballentusiaster i de tusen hjem satt nærmest og beit negler i påvente av hva fotballtalentet Martin Ødegaard (17) skulle gjøre med framtida. I januar signerte han for en av de største fotballklubbene i hele verden: Real Madrid. Smilene satt løst der Martin Ødegaard ble presentert som Real Madrid-spiller. Foreldrene satt stolte og fulgte det fra salen. I mai fikk han sin debut for «Galacticos», og ble historisk. 17-åringen ble byttet ut til fordel for Cristiano Ronaldo, og imponerte.

FIFA-skandalen som rystet verden
Det internasjonale fotballforbundet har hatt et forferdelig 2015. I slutten av mai kjørte sveitsiske myndigheter i samarbeid med FBI en razzia på et hotell i Sveits, og siden da har det bare ballet på seg. Flere er siktet for korrupsjon i sine FIFA-roller, og det kanskje mest dramatiske er at både presidenten for FIFA, Sepp Blatter, og UEFA-president Michel Platini er utestengt i åtte år etter en mistenksom pengeoverføring. De har begge anket. Og så husker vi selvfølgelig det bildet der BBC-komikeren Simon Brodkin stilte seg foran Blatter og kastet pengesedler på ham under en pressekonferanse.

Russland utestengt fra friidretten
I starten av november ble det presentert en WADA-rapport som slo ned som ei bombe i idrettsverdnen. Der ble det hevdet at Russland spesielt, var preget av omfattende korrupsjon og doping i idretten. Rapporten anbefalte å utestenge Russland fra friidretten. Noen få dager senere ble nettopp dette gjort. Det internasjonale friidrettsforbundet valgte å suspendere Russland på ubestemt tid, noe som også vil si at OL i Rio til sommeren står i fare.

Kristoffs utrolige sesong
På Det internasjonale sykkelforbundets rankinglister for 2015, er Alexander Kristoff plassert som nummer fire. Foran seg har han Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez og Nairo Quintana. Bak seg har han stjerner som Chris Froome og Alberto Contador. Det sier litt om hvilken sesong den norske superspurteren har hatt. På de i underkant av 20 seierne dette året, står Flandern Rundt som den desidert gjeveste. I VM gikk det imidlertid ikke helt veien.

Barcelona sikret verdensherredømme
Barcelona har hatt et beint fram drømmeår. De vant hjemlig liga, cup, Champions League, Supercupen og klubb-VM. Verdens giftigste angrepstrio (Messi, Neymar, Suarez). Fem trofeer. Så lar vi det tale for seg selv.

Mot EM-sluttspill: Så rotet vi det bort
Det at Norge feilet da vi nådde EM-playoff, må være det mest skuffende fra 2015. Håpet ble tent da vi leverte noen kjemperesultater på kort tid i høst, og trakk Ungarn, som vi antok var den beste motstanderen vi kunne få, i play off. Men vi fikk det ikke til.

KANONSESONG: Alexander Kristoff. Foto: REUTERS/Francois Lenoir
KANONSESONG: Alexander Kristoff. Foto: REUTERS/Francois Lenoir Vis mer

Hopp-gutta
Først ble Rune Velta Norges beste hopper i VM i Falun. Så satte Anders Fannemel ny verdensrekord i Vikersund på 251,5 meter. Det var noe nedslående at Anders Jacobsen og Anders Bardal takket for seg ved sesongslutt, men vi lider visst ingen nød. I år har de unge, lovende hopperne seilt opp og bevist at de mer enn klarer å fylle Andersenes sko.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media