Disse svenskene kan skrive nordisk historie i kveld

Kjemper om seier i Major-turnering.

BLIR HISTORISK? Henrik Stenson (t.v.) og Jonas Blixt har alle tiders sjanse til å bli den første mannlige golfer fra Norden som vinner en Major-turnering. Foto: NTB Scanpix
BLIR HISTORISK? Henrik Stenson (t.v.) og Jonas Blixt har alle tiders sjanse til å bli den første mannlige golfer fra Norden som vinner en Major-turnering. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Mens mannlige norske golfspillere har liten historie å slå i bordet med, har både svenskene og danskene flere spillere helt i verdenstoppen.

Henrik Stenson (37) og Peter Hanson (35) har vunnet store turneringer for Sverige, det samme har Thomas Bjørn (42) gjort for Danmark. I tillegg regnes danske Thorbjørn Olesen (23) som et av de største europeiske talentene.

Én ting har derimot aldri en nordisk mann klart å vinne: En av golfens fire Major-titler (Masters, U.S. Open, The Open Championship og PGA-mesterskapet, red. anm.).

På kvinnesiden forsynte svenske Annika Sörenstam (42) seg grovt og vant ti Major-titler før hun la opp, og i tillegg har både vår egen Suzann Pettersen (32) og Anna Nordqvist (26) fra Sverige vunnet hver sin Major.

- Ville vært fantastisk I kveld kan det derimot endelig bli en nordisk seierherre i en Major. Da har Henrik Stenson og Jonas Blixt (29) alle tiders sjanse til å bli den første.

De er nummer tre og fire før sisterunden av PGA-mestereskapet, som spilles helt nord i staten New York.

Stenson er sju under par, mens Blixt ligger slaget bak. De er henholdsvis to og tre slag bak ledende Jim Furyk (43) fra USA. 

- Det ville vært fantastisk, men vi er fortsatt langt unna det. Det er ikke noe poeng å tenke for langt fram i tid. Det kommer til å bli en stor utfordring å holde hodet på rett plass, og hvis jeg kan gjøre det håper jeg å ha en sjanse, sa Stenson ifølge turneringens arrangør, PGA of America.

37-åringen har kommet tilbake etter noen svært magre år. I 2009 vant han The Players Championship på PGA-touren, noe av det største en golfer kan vinne utenom en Major, men etter det gikk det meste på tverke for Stenson.

Formen forsvant fullstendig, og Stenson raste nedover verdensrankingen.

Han har alltid vært en temperamentsfull spiller, og under U.S. Open i 2011 ble han så sint etter et dårlig slag at han brakk kølla. Dessverre kuttet han seg opp på køllas skaft, og måtte tåle ydmykelsen å bli plastret sammen av daværende caddie Fanny Sunesson foran millioner av TV-seere.

 - Golf er definitivt mye morsommere nå enn i 2011. Det er mer gøy å møte opp nå. Jeg jobber hardt, og er nær der jeg skal være, sier han.

Denne sesongen har Stenson slått kraftig tilbake, og har vært i fantastisk form den siste tida.

Aggressiv spiller Mens Stenson har erfaring fra flere Major-turneringer, er situasjonen en helt annen for Blixt. 29-åringen debuterte i Major-sammenheng med en god 26. plass i The Open Championship sist måned, men han har vunnet to ganger på PGA-touren det siste året.

Blixt er en aggressiv spiller, og hinter til at det er veien å gå for ham selv om banen har blitt vanskeligere og vanskeligere i løpet av helgen.

- Når jeg spiller bra, spiller jeg aggressivt. Jeg får en del kritikk for det av og til, men hvis jeg ikke hadde vært aggressiv ville jeg ikke vært her, sier han.

LEDER: Jim Furyk leder med ett slag før søndagens sisterunde av PGA-mesterskapet. Foto: David Cannon / AFP / NTB Scanpix
LEDER: Jim Furyk leder med ett slag før søndagens sisterunde av PGA-mesterskapet. Foto: David Cannon / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Blixt vakte også oppsikt med et slag på det siste hullet som ikke gikk helt etter planen lørdag kveld.

Utslaget gikk inn blant publikum, men stoppet brått i tilskuer Muhammed Asim Khokhars baklomme (!).

- Jeg har aldri vært med på liknende, men det var fint at ballen stoppet, sa Blixt.

Han fulgte opp med et glimrende innspill, og satt selvfølgelig putten for en helt utrolig birdie.

- Det gjorde vondt, og jeg skjønte at jeg var truffet. Jeg trodde ballen falt på bakken, men så kjente jeg den i baklommen, sa Khokhar etter den uvanlige hendelsen.

McIlroy tilbake i toppen Alt tyder på en høydramatisk sisterunde på Oak Hill søndag kveld.

Furyk leder på ni under par, to foran Jason Dufner (36). Bak ham følger de to svenskene, mens Masters-vinner Adam Scott (33) og Steve Stricker (46) er på fem under par.

Fjorårvinner Rory McIlroy (24) er tre under par, og deler 7. plassen med Lee Westwood (40). De to er avhengig av en fantastisk sisterunde for å kunne melde seg på i tetsstriden, men McIlroy er optimist.

- Banen er tøff og vinden er vanskelig. Jeg føler sjansen fortsatt er der, sier nordiren.

Han var verdensener så seint som i mars, men har hatt en elendig sesong og Tiger Woods troner suverent øverst på verdensrankingen.

McIlroy ble innlemmet i Nike-stallen sammen med Tiger før sesongen, men har tilsynelatende slitt med det nye utstyret og presset fra omgivelsene.

FORSVARER TITTELEN? Rory McIlroy har ikke hatt noen god sesong, men har en liten sjanse til å melde seg på i teten. Foto: David Cannon /AFP / NTB Scanpix
FORSVARER TITTELEN? Rory McIlroy har ikke hatt noen god sesong, men har en liten sjanse til å melde seg på i teten. Foto: David Cannon /AFP / NTB Scanpix Vis mer