Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lionel Messi VM 2018

Disse tallene avslører Messi. Hvor lenge orker han å ha det så vondt?

Da Argentina prøvde å snu kampen, løp han alt han kunne i åtte, ni sekunder.

VONDE TANKER: Hvor lenge orker Messi å spille på et landslag som tilsynelatende ikke lenger gleder ham? FOTO: Lukasz Laskowski/PressFocus
VONDE TANKER: Hvor lenge orker Messi å spille på et landslag som tilsynelatende ikke lenger gleder ham? FOTO: Lukasz Laskowski/PressFocus Vis mer

DA Argentina trengte han mest, løp Lionel Messi minst. FIFA-statistikken fra fiaskokampen mot Kroatia (tap 0 - 3) avslører hvordan Messi forsvant akkurat i de kritiske minuttene da den stolte fotballnasjonen var på full fart ut av VM.

Mens superstjernen enkelte ganger før pause tross alt viste tegn på vanlig storhet, stoppet han opp i det kroatene tok ledelsen:

  • I løpet av andre omgang sprintet Messi i full fart bare i 71 meter totalt. Altså i rundt åtte, ni sekunder.

Det er snaut for en kaptein på et lag som skal jage utlikning. Så jaget da heller ikke Messi noen ting i går kveld. Han beveget seg stusslige 7,6 kilometer i løpet av hele kampen; hele to kilometer under snittet for det argentinske landslaget.

Den eneste statistikken han vant i denne vonde kampen, var andel rusling i løpet av 90 minutter. Der var det ingen som for anledningen var i nærheten av å slå den spilleren fotballverdenen håpet mest på.

OG aller verst:

  • Mens Argentina ble verst ydmyket, ruslet Messi mer enn noen gang.

Kampstatistikken viser at andel rusling og sein forflytning steg fra 81 i førsteomgang til 89 prosent i den omgangen som endte med tre argentinske baklengsmål.

skal fortsatt Lionel Messis fotballkunst slippe å bli målt med i hvor mange meter han løper eller hvor ofte han spurter. Likevel speiler disse tallene det bildet som begynner å tegne seg av verdens beste spiller. Han som dessverre aldri vinner noe verdensmesterskap denne sommeren.

For spillet og tapet mot Kroatia levner ingen tvil:

  • Argentina i denne utgaven trenger en Messi som sprer mirakler og fotballglede.

Men det gjør han ikke.

Messi bare går, og knapt nok det engang. Hadde Argentinas trenerJorge Sampaoli i sine hvileløse steg foran innbytterbenken hatt den samme datachipen festet til ankelen sin, ville han lett gått inn flere kilometer enn lagkapteinen denne kvelden.

For i dette verdensmesterskapet driver den beste spilleren bare og rusler midt på banen.

HVORFOR Lionel Messi verken løper eller hygger seg, er mesterskapets største spørsmål. Det er jo ikke spilleren det er noe i veien med. Det er lysten.

Dette var enda en kveld der Lionels fotballverden fra utsida så like nitrist ut som hovedpersonen selv mens lagkameratene før kampen bruste i takt med nasjonalhymnen. Da virket Lionel Messi; sportens mest spektakulære spiller gjennom alle tider, bare plaget. Han så ned og strøk seg over panna mens resten av laget sang.

Tolkning av slike nærbilder er selvsagt meningsløs amatørpsykologi, men nå er det menigløsheten som smitter. Argentina har fortsatt en teoretisk mulighet til å komme videre i turneringen, men hva skal de komme med når den som kan desidert mest vil minst?

FOR om laget skal reise seg etter denne fiaskoen må Lionel Messi bevege seg mer og fortere. Det var der det sviktet allerede i åpningskampen mot Island. I sin frie rolle lå Messi mest i laveste intensitetssone (0 til 7 km/t). Hans 82 prosent i ro eller i labert tempo var markant under snittet selv på et argentinsk lag uten så stor bevegelighet.

Og den avslørende statistikken stopper ikke der:

  • I åpningskampene var det ingen utespiller i hele mesterskapet som beveget seg mindre enn Lionel Messi.

Den tydeligste svakheten var likevel mangel på sprinter. Messi hadde bare 17 av dem totalt. Snittet på laget lå på 26.

DET forklarer kanskje litt av hvorfor Messi fikk en langt svakere åpningskamp enn for eksempel Ronaldo. For Ronaldo løp mot Spania. Mer enn lagkameratene sine, og fort nok til å skape situasjonene som ga tre mål:

  • Cristiano Ronaldo spurtet 30 ganger; altså nesten dobbelt så ofte som Messi.

Det syntes.

OG nå er ruslingen blitt en dårlig vane.

Førsteomgangen til Messi mot Kroatia fortsatte på samme uengasjerte vis. Jo; han hadde et par løp i bakrom og til og med et tilnærmet returløp for i gammel Barcelona-vane å dekke opp Real Madrids Luka Modric. Men det ble på langt nær nok for å skape et jevnere offensivt trykk for et argentinsk lag som mest av alt framstår urytmisk.

Kanskje var det ikke tilfeldig at Messi ble stående tilsynelatende fullstendig uinteressert tjue meter bak da Enzo Perez fikk omgangens største sjanse. Den kom etter et Aguero-raid til dødlinja, og Messi hadde mer enn nok av tid til å komme seg inn i farlig område ved straffefeltet.

Men han kom ikke.

SELV ikke da Kroatia tok ledelsen tidlig i andre omgang på den totalt mislykkete vippen til målmann Willy Caballero, begynte Argentinas landslagskaptein å løpe. Han var borte. Helt borte.

Først nesten ti minutter etter 0 - 1 målet, var det mulig å se noe av Messis ferdigheter.

For de er jo der på samme glitrende vis som da han for et par måneder siden ledet Barcelona til et overlegent seriemesterskap.

ETTERPÅ var Argentinas trener Jorge Sampaoli sympatisk nok bare opptatt av å skjerme stjernen sin:

- Det er den lave standarden på hele laget vårt som tåkelegger Leos briljans, sa han:

- Lionel blir begrenset fordi resten av mannskapet ikke passer ham som de burde. Som trenere må vi innse denne svakheten og forsøke å fikse den. Jeg er den som virkelig må forstå dette, mente Sampaoli, og har utvilsomt mye rett. Det argentinske landslaget har ikke fått trent inn den finmaskete strukturen som Barcelona og er nølende og stakkato i det offensive spillet sitt.

Men samtidig er ikke fotballen mer komplisert enn at det lønner seg å løpe for å finne de rette svarene. Eller i hvert fall å late som om du bryr deg om det som skjer rundt deg.

KANSKJE er det ikke engang viljen til å ta i som Messi mangler. Bare en eller annen hundre prosent human kobling mellom fotballgenialiteten hans og virkeligheten i et VM der Argentina mest av alt ser ut som om de vil komme seg hjem fortest mulig.

Det er i så fall en høyst menneskelig brist, og vi har liten rett til å forlange stort mer enn all den moroa Lionel Messi har gitt oss i årevis.

Men det er jo litt trist da å se at det nettopp er han som går der ute på banen for seg selv.

SPØRSMÅLET er hvor lenge han orker å ha det så vondt. Etter tapet i den siste Copa America var det egentlig slutt:

- Det er vanskelig å analysere dette øyeblikket. I garderoben satt jeg og tenkte for meg selv at nå er det slutt. Det er ikke meningen at jeg skal vinne titler med landslaget, sa han den gang etter å ha misset på straffe og tapt sin tredje store finale på rad.

Så kom dette nye forsøket, men det virker mer og mer nølende.

Og i går kveld stoppet det opp.