Disse to er verdt 40 millioner kroner

Det mener talentspeider Stig Torbjørnsen.

HØY VERDI: Sammen med Per Ciljan Skjelbred er Alexander Tettey den spilleren som skal være verdt mest i norsk fotball i dag. Foto: Arnt Folvik / Dagbladet.
HØY VERDI: Sammen med Per Ciljan Skjelbred er Alexander Tettey den spilleren som skal være verdt mest i norsk fotball i dag. Foto: Arnt Folvik / Dagbladet.Vis mer

||| (Dagbladet): Talentspeider Stig Torbjørnsen sluttet i nettopp Rosenborg til fordel for agentselskapet Stars and Friends.

I en tid hvor alle økonomiske piler peker nedover i norsk fotball og nesten alle klubbene håper å selge spillere når det internasjonale overgangsvinduet åpner 1. juli, så er det bare et fåtall spillere som genererer summer som virkelig monner.

Torbjørnsen mener RBK er i en særstilling i Norge, i forhold til eksport.

RBK i egen liga
— RBK kan forlange en helt annen pris enn alle andre, fordi klubben har et godt navn i Europa og også kan vise til resultater internasjonalt, sier Stig Torbjørnsen til Dagbladet.

Av mange potensielle salgsobjekter i trønderklubben mener han at Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey troner øverst på verditoppen.

— Tettey og Skjelbred er det mulig å få rundt 40 millioner kroner for. De er de to eneste som kan gå for slike summer nå, sier den erfarne talentspeideren.

At begge ungguttene er på langtidskontrakt i RBK er med på å trekke prisen opp. Skjelbred scoret sitt første for sesongen da RBK slo Stabæk 1-0 på Lerkendal onsdag, mens Tettey troner høyt på både årets spiller- og toppscorerlister.

Halvparten for Sapara
Torbjørnsen var mannen som oppdaget Marek Sapara (snart 27) for Rosenborg. Slovaken kostet RBK rundt ti millioner i 2006. Ifølge Torbjørnsen er Sapara i dag verdt rundt det dobbelte ved et salg — men likevel bare halvparten av Tettey og Skjelbred.

—Sapara har bare halvannet år igjen av kontrakten, og er fire-fem år eldre. Da går prisen ned, resonnerer han.

Stor interesse
Om RBK ønsker å selge sine to unge juveler er et annet spørsmål. RBK er en av få klubber som ikke er avhengig av salg. Klubben har budsjettert med 30 millioner kroner i underskudd denne sesongen.

RBK sa i januar nei til et bud på rundt 15 millioner kroner for Tettey fra greske Olympiakos, og tidligere i juni ble kjent at den spanske klubben Almeria skal ha bydd 18 millioner for midtbanespilleren. RBKs sportsdirektør Erik Hoftun ville ikke bekrefte det angivelige budet fra Almeria, men sa følgende til Adresseavisen:

—På generelt grunnlag kan jeg si at et bud på to millioner euro (18 mill.) er for lavt for en spiller som Tettey.

Spillere som Erik Huseklepp i Brann og Moa i Vålerenga har mange beundrere, men klubbene kan, ifølge Torbjørnsen, ikke forvente summer i «Tettey og Skjelbred-klassen».

En spiller som på sikt kan ha enda høyere salgsverdi enn Tettey og Skjelbred er RBKs Anthony Annan.

—Om Ghana kommer til VM kan interessen for Annan bli stor. At han spiller på midtbanen på det ghanesiske landslaget sammen med Chelseas Michael Essien sier det meste, sier Stig Torbjørnsen.

Ghana topper gruppe 3 i den afrikanske VM-kvalifiseringen, med tre strake seirer og har stø kurs mot fotball-VM i Sør-Afrika neste sommer.

TALENTSPEIDER: Stig Torbjørnsen har sluttet i RBK, men jobber for agentselskapet Stars and Friends. Foto: Scanpix.
TALENTSPEIDER: Stig Torbjørnsen har sluttet i RBK, men jobber for agentselskapet Stars and Friends. Foto: Scanpix. Vis mer