Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Disse to må bort hvis Real igjen skal kunne ta opp kampen med Barcelona

Storklubben er på etterskudd.

 MÅ BORT:  Lee Roden skriver at Real Madrid må kvitte seg med Cristiano Ronaldo og klubbpresident Florentino Perez (t.h) hvis de ønsker å ta opp kampen med Barcelona de kommende årene. Foto: NTB Scanpix.
MÅ BORT: Lee Roden skriver at Real Madrid må kvitte seg med Cristiano Ronaldo og klubbpresident Florentino Perez (t.h) hvis de ønsker å ta opp kampen med Barcelona de kommende årene. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

(FourFourTwo): Real Madrid går mot sin fjerde strake sesong uten ligagull. Byrival Atletico rykket i fra med sin derbyseier i helgen, samtidig som Barcelona økte forspranget ved å innkassere tre nye poeng.

Stormakten Real Madrid sliter med å finne seg selv, mens Barcelona bare blir bedre og bedre. FourFourTwo har funnet fem nøkkelpunkter for å fa Real-skuta på rett vei.

• Les også: Martin Ødegaard i troppen mot Levante

1. Orden på sakene En av de største overgangsfadesene noen gang fant sted 1. september i fjor. Real Madrid klarte ikke å levere de nødvendige papirene i tide. Dermed falt David de Geas overgang igjennom.

Hendelsen har satt spor for resten av sesongen.

I desember ble klubben diskvalifisert fra Copa del Rey, fordi de brukte en suspendert spiller. Ingen i Real-systemet hadde fått med seg at Denis Cheryshev ikke var spilleberettiget.

I januar ble James Rodríguez fulgt hele veien til klubbens treningsanlegg Valdebebas av politiet. Angivelig for og kjørt opp mot 200 kilometer i timen.

Det er med andre ord ikke en storklubb med orden på sakene, men en klubb i kaos. Og det er allerede vanskelig nok å hamle opp med Barcelona på banen. Det blir ikke lettere når Real gjør det vanskeligere for seg selv utenfor.

2. Balansert tropp For et lag som skal konkurrere i tre store turneringer gjennom sesongen, har Real noen store hull i stallen.

Marcelo er faktisk klubbens eneste venstreback i senioralder. Når han er skadet, som han var i helga, må Danilo eller Dani Carvajal spille der. Begge er høyrebeinte.

Cristiano Ronaldo takler ikke det å spille midtspiss. Det gjør Karim Benzema til et soleklart førstevalg på topp. Siden Ronaldo ikke ble vurdert som et alternativ der i helga, måtte Zinedine Zidane hente inn Castillas Borja Mayoral som fikk sin debut i byderbyet.

På defensiv midtbane er Casemiro den eneste som passer inn. Brassen har ikke startet en kamp siden desember.

Det å ikke ha noe backup i tre sentrale posisjoner er uhørt for en klubb med Reals ressurser. For en ny manager som ønsker å bygge et velbalanserende lag, er oppgaven nær umulig. Slik kan det ikke fortsette.

3. Selg Cristiano Ronaldo Ronaldo har for lengst sikret sin plass i klubbens historiebøker som tidenes toppscorer i klubben. Dessverre for Real har portugiseren nådd toppen. Nå peker pila nedover.

Det skal sies at tallene til Ronaldo fortsatt ser meget bra ut på papiret. Men, det er et stort men.

Av de 22 ligamålene han har scoret innen mars, har 70 prosent kommet mot lag på nedre halvdel. I tillegg har han ikke scoret mot Barcelona, Atlético Madrid, Villareal og Sevilla.

Ronaldo opptrer passivt uten ballen og han har blitt et taktisk problem for Real, spesielt i toppkampene. Han er også kjent for å ikke være den snilleste gutten i klassen når det går dårlig. Ikke bli overrasket om han pådrar seg et unødvendig rødt kort. For å toppe det hele har han selv satt et spørsmålstegn ved kvaliteten til sine medspillere.

Løsningen er å selge ham. Madrid må gjenoppbygge et lag fra et harmonisk ståsted, med Cristiano Ronaldo tuslende rundt kan de ikke gjøre det. En mer balansert Real-utgave med færre individualister har større sjanse for å ta opp kampen med Barcelona, enn hva en 31-åring med en nedadgående kurve har. Samme hvor god han en gang var.

4. Klubbidentitet Mens Real har slitt i et par sesonger, har kurven for byrivalen Atletico pekt andre veien. Før Diego Simeone ankom hadde Atletico spilt 22 strake derbyer uten å vinne. Siden Simeones ankomst har de vunnet sju. Seks på rad i ligaen uten å tape. Verdt å merke seg er det at Simeones lag har vunnet tre strake på Santiago Bernabéu, noe ingen andre lag i La Liga noen gang har klart.

Når det er snakk om økonomi er det ingen tvil om Real er og blir størst. Men hvordan har Atletico klart å tette luka, til tross for at de konstant selger spillere?

Å ha en tydelig identitet hjelper i alle fall. Det er ingen tvil om Atleticos stil. De tetter igjen bakover, satser på overganger, og blir gradvis bedre med høyere ballbesittelse.

Når de er på spillerjakt, leter de etter spillere som passer inn i systemet. Hos byrivalen er det mer bingo.

Real Madrid har gått fra den flytende stilen til Pellegrini, til kontringsfotball under Mourinho og videre til den mer fine utgaven under Carlo Ancelotti.

Så var det disiplinerte Rafael Benitez tur. Nå er det den mer avslappende Zinedine Zidane som styrer.

Det er så å si ingenting felles mellom arvtakeren og forgjengeren. Hver trener må begynne på nytt hver gang.

Med så dårlig planlegging er det vel egentlig ikke så rart at Real har sett ut som en hodeløs kylling?

Det er en klubb som virkelig trenger en strategi. Hvis de lurer på hvor viktig det er, kan de bare ta en titt på hvordan de driver på andre siden av byen, eller til Barcelona, for den saks skyld.

5. Fjern president Perez En strategiendring vil nok ikke forekomme, hvis ikke mannen med makten forsvinner. Klubbpresident Florentino Pérez tror selv han er god fotballmanager, men resultatet tilsier noe annet.

I løpet av sine andre periode som president (2009-) har klubben bare vunnet ligaen en gang. Forgjengeren Ramon Calderon klarte to på tre. Det er ikke tilfeldighet at tørken har oppstått under Perez' ledelse da han liker å blande seg inn i laguttak, signeringer og sparringer.

Madrid-fansen har med tiden fått nok. Flere ganger denne sesongen har det vært rop om Perez´ avgang. Denne måneden er det ti år siden han sist forsvant.

Finne en erstatter blir ikke lett. Spesielt ikke etter klubbens vedtektsendringer satt i gang av Perez i 2012, som gjør at bare 88 personer av Spanias 46 millioner innbyggere kan være aktuelle.

Likevel er vanskelig å tro at ikke en av dem er bedre egnet enn Perez.

Real vil ikke automatisk konkurrere jevnt med Barcelona hvis Perez forsvinner. Men bare en endring på toppen kan frambringe justeringene som er nødvendig for å gjøre Real kapable til å ta opp kampen.

Real Madrid står ved et veiskille. Hvilken vei vil de gå?

 ENESTE VENSTREBACK:  Marcelo er Reals eneste venstreback. Gigantklubben har faktisk ikke dobbel dekning i alle posisjoner. Foto: REUTERS/Tony Gentile/NTB Scanpix.
ENESTE VENSTREBACK: Marcelo er Reals eneste venstreback. Gigantklubben har faktisk ikke dobbel dekning i alle posisjoner. Foto: REUTERS/Tony Gentile/NTB Scanpix. Vis mer