SKEPTISK: Expressen-kommentator Ludvig Holmberg tror detaljer i dopingsaken til Therese Johaug holdes skjult. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKEPTISK: Expressen-kommentator Ludvig Holmberg tror detaljer i dopingsaken til Therese Johaug holdes skjult. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

JOHAUG TATT FOR DOPING

Disse to punktene i den norske forklaringen får svensk kommentator til å undre

-Jeg kjøper ikke historien til Johaug.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Torsdag ankom Expressen-kommentator Ludvig Holmberg Oslo. Svensken skulle opprinnelig dekke Norges Skiforbunds kick-off på UIlevaal stadion. Det var en lenge planlagt sammenkomst med over 300 deltakere som skulle ledes av komiker Bård Tufte Johansen og markere starten på en ny sesong.

I stedet endte Holmberg opp med å overvære det største dopingsjokket i norsk idrettshistorie. Svensken har samtidig ikke latt seg overbevise av det som har kommet frem. I bitende kulde ved Norges nasjonalanlegg i Holmenkollen sår svensken nå tvil om forklaringen til Therese Johaug og lege Fredrik Bendiksen overfor Dagbladet.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarte årsaken til sin positive dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Jeg kjøper ikke historien til Johaug og Bendiksen. Det virker som de skjuler noe, sier Holmberg.

- Stoler ikke på nordmennene

Holmberg mener dopingsakene til Martin Johnsrud Sundby og Johaug har rasert omdømmet til norsk langrennssport. Ifølge den svenske kommentatoren er oppfatningen til mange av hans landsmenn at det foregår systematisk doping i den norske langrennsleiren.

Selv deler ikke Holmberg den meningen. Han undres derimot over deler av forklaringene til Johaug og Bendiksen.

- Vi stoler ikke lenger på nordmennene. Dere har mistet tilliten vår. Dere har hatt to dopingsaker på kort tid. Det er noe som ikke stemmer her. Dere har åpenbart store problemer, sier Holmberg.

KNUST: Therese Johaug var i tårer under pressekonferansen torsdag, der hun sa at hennes positive dopingprøve skyldtes en feil fra lege Fredrik Bendiksen. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
KNUST: Therese Johaug var i tårer under pressekonferansen torsdag, der hun sa at hennes positive dopingprøve skyldtes en feil fra lege Fredrik Bendiksen. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

Ubesvarte spørsmål

Expressen-kommentatoren trekker spesielt frem to ting ved historien til Johaug og den tidligere landslagslegen som han stusser over.

Den første er at Johaug skal ha brukt en krem som hun ikke selv hadde sjekket var godkjent på forhånd, utover å spørre legen.

- Johaug har tidligere sagt at hun sjekker salver som hun kjøper både én, to og tre ganger. Denne gangen skal hun ikke ha gjort det i det hele tatt. Hun sier bare at hun stolte på legen. Jeg syns det er for mange feil i forklaringene til at det virkelig kan stemme. Derfor lurer jeg på om hele sannheten virkelig er kommet frem eller om det finnes noe mer til den, sier Holmberg.

FELTE TÅRER: Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg var sterkt preget da de møtte pressekorpset for å kommentere saken om Therese Johaugs positive dopingtest. Se hele pressekonferansen her. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Så er det nummer to: Vi har fått vite at det står et varsel om doping på alle pakkene med Trofodermin som selges i Italia. At Fredrik Bendiksen likevel skulle gå og kjøpe en, uten å se det, virker jo helt usannsynlig.

Forklaringene

Dagbladets reporter på Ullevaal stadion spurte legen under pressekonferansen om hvorfor han ikke sjekket om det var stoffer i den aktuelle kremen som stod på WADAs forbudsliste. Det forklarte Bendiksen slik:

- Jeg har sagt i både innlegget mitt og kommentar etterpå at jeg har brukt fryktelig mye tid på å finne ut hvor dette glapp og hvorfor det glapp. Jeg har faktisk ikke noe godt og entydig svar til deg på det. Selvfølgelig skulle jeg sjekket dette en ekstra gang slik jeg vanligvis gjør, slik mine vanlige rutiner er, sa legen, som innrømmet å ha sett at kremen inneholdt stoffet clostebol, uten å ha koblet det til WADAs dopingliste.

Johaug uttalte på sin side følgende:

- Jeg fikk en krem fra Fredrik for å behandle en sprukket leppe. Mange av dere så i Livigno at jeg hadde store problemer. Jeg spurte Fredrik om kremen sto på dopinglista, og fikk nei. Jeg brukte den som anvist av ham, sa Johaug og fortsatte:

- Jeg hadde full tillit til ham. Jeg hadde overhodet ingen grunn til å ikke stole på det han sa til meg. Det hele startet i Seiser Alm. Det var varmt og jeg fikk solstikk tredje dagen. Jeg forbrant undersiden på leppa mi. Jeg fikk store åpne sår. Det var veldig vondt. Det var stor smerte. Blant annet under måltidene begynte jeg å blø fordi det stoppet opp. Jeg måtte bruke serviett for å stoppe blødningene. Jeg ventet til Fredrik kom ned for å høre hva vi skulle gjøre med den akutte situasjonen på leppa mi. Jeg støttet meg til legen. Dagen etterpå gikk jeg til ham og spurte hva jeg skulle gjøre fordi jeg hadde vanvittig vondt.

- Johaug skal straffes

Holmberg kjøper imidlertid ikke alt ved forklaringene, selv om han tror på at Johaug har vært uheldig og ikke dopet seg bevisst. Han mener likevel at Johaug bør straffes for å ha hatt det forbudte stoffet clostebol i kroppen.

- Det folk i Sverige først og fremst er opptatt av i denne saken, er at Johaug ikke skal slippe unna straff bare fordi hun er Therese Johaug. Hun skal behandles på akkurat samme måte som en russisk skiløper eller bulgarsk vektløfter. Hun skal straffes skikkelig, for hun har hatt anabole steroider i kroppen, sier Holmberg.

Det samme mener Aftonbladets erfarne langrennskommentator Petra Thorén. Heller ikke hun ser noen grunn til at Johaug skal slippe utestengelse.

- Sånn som vi tolker reglene, er strafferammen to år. Da må den også være det for Therese Johaug. Jeg tror på hennes forklaring, men hun skal straffes for det er hun som har ansvaret, sier Thorén til Dagbladet, med Holmenkollbakken som en kulisse i bakgrunnen.

Tror Johaug vil hetses

Hvis Johaug derimot skulle slippe straff eller få en utestengelse som gjør at hun vil kunne konkurrere denne sesongen, tror Thorén at den norske 28-åringen vil møte stor motstand i det internasjonale langrennsmiljøet.

MENER JOHAUG MÅ STRAFFES: Aftonbladets Petra Thorén dekker Johaug-saken. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
MENER JOHAUG MÅ STRAFFES: Aftonbladets Petra Thorén dekker Johaug-saken. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

- Det blir veldig interessant å se. Hvis Therese konkurrerer, vil hun nok få mye hets. Kanskje ikke fra vanlige folk, men fra andre utøvere. Det vil også bli stilt spørsmål ved henne hver gang hun står på pallen i lang tid fremover, sier Aftonbladet-kommentatoren.

- Hva er det vi har sagt?

Etter at Johaugs positive dopingprøve ble kjent kort tid etter Martin Johnsrud Sundby-saken, har Thorén opplevd at flere av hennes landsmenn er både irriterte og sinte.

- Det er veldig mange som sier: «Hva er det vi har sagt? De har jukset!» Jeg får masse reaksjoner på mail om at man ikke må la oss lure av forklaringen til Johaug. Disse menneskene har fått blod på tann. I Norge virker det også som at folk er delte, men at det er mer tilgivelse her enn det er i Sverige akkurat nå.

- Hvilket utfall tror du Johaug-saken får?

- Det er vanskelig å si. Hvis man ser på de vanlige strafferammene, blir det ett eller to års utestengelse. Da spørs det om hun orker å jobbe seg tilbake etter det. Det vil komme an på motivasjonen hennes. Ett år vil bety at hun er tilbake til neste sesong. To sesonger vil bli veldig tungt. Da mister hun OL også. Men følelsen er at det kan tenne henne og få henne til å ville vise at folk har tatt feil av henne, sier Thorén.

Leder for langrennskomitéen i Norges Skiforbund, Torbjørn Skogstad, fikk fredag kveld mulighet til å ta del i denne saken, uten å benytte seg av den. Kommunikasjonssjef Espen Graff uttalte på sin side til Dagbladet lørdag at Skiforbundet ikke har noen kommentar til påstander i svenske medier. Både Johaug og Johnsrud Sundby har erklært at de er ofre for to separate legefeil. Legene Fredrik Bendiksen og Knut Gabrielsen har i tillegg tatt på seg skylden i sakene til henholdsvis Johaug og Johnsrud Sundby.