Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stock, Stadaas og Jenssen blant utfordrerne til OL-billett

Disse «ukjente» karene kan snyte Northug for OL-plass

Overraskende mange nye navn utfordrer de etablerte landslagsløperne for en plass i OL-troppen.

OL-AKTUELL: Daniel Stock har gått fort i OL-løypene før og var i følge Tor Arne Hetland mer kvalifisert enn Petter Northug for Tour de Ski. Med et strålende NM kan finnmarkingen gå seg inn i OL-troppen. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån
OL-AKTUELL: Daniel Stock har gått fort i OL-løypene før og var i følge Tor Arne Hetland mer kvalifisert enn Petter Northug for Tour de Ski. Med et strålende NM kan finnmarkingen gå seg inn i OL-troppen. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kampen om OL-plassene hos langrennsherrene virker vidåpen. Svake renn av Sjur Røthe, Didrik Tønseth, Finn Hågen Krogh har gjort det endelige uttaket vidåpent og åpnet døra for en Petter Northug som knapt har konkurrert denne vinteren.

Det er allerede fire mann som er tatt ut i troppen til OL. Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund, Martin Johnsrud Sundby og Johannes Høsflot Klæbo. Totalt kommer Norge til å ta med mellom ni og tolv herreløpere til OL.

De som er nærmest billett til Sør-Korea etter disse fire er trolig Pål Golberg, Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Finn Hågen Krogh, Emil Iversen og Sondre Turvoll Fossli.

I tillegg følger Petter Northug som endelig gikk skirenn igjen nyttårsaften, da han gikk en stafettetappe for hjemmeklubben i Strindheimstafetten.

Men det er usikkerhet rundt mange av landslagsløperne. Skader, sykdom og svake resultater har skapt en åpning i OL-troppen. Med toppresultat i NM på Gåsbu og verdenscupen i Planica helgen etter kan disse frarøve Petter Northug og de andre etablerte landslagsutøverne for OL-plassen.

Distansegutta

Med fire løpere uttatt som alle er dyktige på distanserennene som gås i OL er det et tøft nåløye for andre å kvalifisere seg til å starte renn i OL. Kanskje står Johannes Høsflot Klæbo over 15 kilometer skøyting og åpner en plass der, ellers virker laget satt både der og på fellesstart med skibytte.

Daniel Stock viste prov på formen som sendte han inn i verdenstoppen i enkeltrenn forrige sesong da han vant 15 kilometer skøyting under skandinavisk cup i Vuokatti før jul. Forrige sesong hadde Stock en femteplass på OL-distansen 15 km skøyting i Ulricehamn, samt en andreplass på 30 km fellesstart med skibytte i prøve-OL, riktignok med et redusert startfelt.

Vadsø-væringen ble tatt opp på rekruttlaget til Norges Skiforbund etter forrige sesong, men slet i sesongoppkjøringen og fikk ikke plass til verdenscupløpene på Lillehammer.

Løpet i Vuokatti beviste imidlertid at 25-åringen er i stor framgang, og landslagstrener Tor Arne Hetland sa nylig at Stock var mer kvalifisert for å gå Tour de Ski enn Petter Northug. Vil være aktuell for en plass i OL-troppen og en kandidat for 15 km skøyting i OL med toppresultat i NM neste helg.

Jan Thomas Jenssen kom som et stjerneskudd da han slo seg inn på pallen på 15 kilometer skøyting under åpningshelga på Beitostølen. Sammen med et par andre navn på denne listen er Jenssen fra den gylne 1996-årgangen, sammen med blant andre Klæbo og Aleksander Bolsjunov.

STJERNESKUDD: Jan Thomas Jenssen fra Hommelvik var en sensasjon da han gikk inn til pallplass på Beitostølen. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån
STJERNESKUDD: Jan Thomas Jenssen fra Hommelvik var en sensasjon da han gikk inn til pallplass på Beitostølen. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån Vis mer

I skarp konkurranse var Jenssen sjelden den aller beste i sin aldersgruppe som junior, men fikk med seg en medalje fra junior-NM og en 13. plass fra junior-VM i 2016.

Denne sesongen har karen fra Hommelvik slått ut i full blomst. I tillegg til sesongåpningen slo Jenssen til med nok en tredjeplass på 15 kilometer skøyting i skandinavisk cup. Med en pallplass på 15 km skøyting i NM, vil han være et svært aktuelt navn til OL-troppen. Jenssen kan også være en potensiell kandidat for en teamsprint, trønderen ble nemlig nummer to på skøytesprinten i Vuokatti.

OUTSIDER: Martin Løwstrøm Nyenget var en av kandidatene til Tour de Ski, men må prestere voldsomt godt i NM om han skal ha håp om OL. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån
OUTSIDER: Martin Løwstrøm Nyenget var en av kandidatene til Tour de Ski, men må prestere voldsomt godt i NM om han skal ha håp om OL. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån Vis mer

Martin Løwstrøm Nyenget er nok en mann som var nærme å få bli med til Tour de Ski. Rekruttlandslagsløperen ble nummer to i Vuokatti før jul og er en allsidig herremann, som behersker begge stilarter og korte og lange distanser.

Lillehammer-løperen fra Siggerud har sine beste resultater denne sesongen i klassisk og er trolig nærmest et lag på 15+15 km med skibytte. Det er et tøft lag å slå seg innpå med pallplasseringer for Klæbo, Sundby og Holund på distansen og Northug, Dyrhaug, Krüger, Krogh og Tønseth alle lystne på å gå distansen i Sør-Korea.

Sprinterne

Etter at Pål Golberg fikk påvist vannkopper rett før jul ble uttaket til OL-sprinten enda mer uviss. Golberg ble kun slått av Klæbo i verdenscupåpningen i Kuusamo og er trolig den utenom trønderen som er nærmest en plass på OL-sprinten. Om Golberg ikke skulle finne tilbake til formen i tide til OL åpner det opp en plass ved siden av Klæbo.

Sondre Turvoll Fossli og Emil Iversen har også gode kort på hånda med henholdsvis to og en finaleplass på distansen i verdenscupen så langt, men flere nye navn banker hardt på døra.

Fredag gås et av tre gjenværende uttaksrenn i skandinavisk cup

OL-KANDIDAT: Kasper Stadaas har vært en av Norges beste på klassisk sprint så langt denne vinteren. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån
OL-KANDIDAT: Kasper Stadaas har vært en av Norges beste på klassisk sprint så langt denne vinteren. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån Vis mer

Kasper Stadaas To somre på rad har 23 år gamle Stadaas vist at han er en av landets desidert raskeste menn med rulleski på beina. I år har Heming-løperen fulgt opp de strålende resultatene på rulleski med gode resultater også med snø under beina.

I sesongåpningen på Beitostølen ble Oslo-gutten nummer to i klassisk sprint, kun slått av og på Lillehammer var han fjerde beste nordmann med en sjuendeplass. Om han skulle være i nærheten av å sette på plass Klæbo på Gåsbu eller i Planica vil det være tøft å komme utenom Stadaas til OL-sprinten.

Fredrik Riseth Det er ikke lenge siden Riseth var den neste store sprinteren fra Norge. Treningskameraten til Johannes Høsflot Klæbo fikk faktisk sin verdenscupdebut sesongen før Norges nye ener og har levert svært gode sprintresultater helt siden junioralder. I fjor ble han U23-verdensmester i sprint, foran årets komet Aleksander Bolsjunov.

Les mer om Riseths ambisjoner her!

STERK PROLOG: Fredrik Riseth var nest best i prologen på Beitostølen og ble til slutt nummer fire.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STERK PROLOG: Fredrik Riseth var nest best i prologen på Beitostølen og ble til slutt nummer fire. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

På Beitostølen var Riseth den eneste som var i nærheten av Klæbos vinnertid i prologen. Det kan gi 22-åringen en fordel over konkurrenter som Iversen og Northug, som ofte leverer svakere prologtider.

Til slutt ble Byåsen-utøvere nummer fire i sesongåpningen, mens han gikk seg inn til finaleplass og ble nummer seks i verdenscupen på Lillehammer. En av Riseths store styrker er at han er en uhyre sterk prologløper.

Pål Trøan Aune har lenge vært «best av resten», akkurat i skorpa mellom verdenscuplaget og de som må nøye seg med skandinavisk cup. Verdens største langrennssprinter måler 195 cm og 93 kilo og har klassisk sprint som sin spesialitet.

25-åringen har etter hvert fått forsøke seg i seks verdenscupsprinter, men mangler ennå finaleplassen. Må trolig vinne enten NM-sprinten eller i Planica om han skal håpe på en plass i OL. Ble nummer ni på Lillehammer etter en sterk prolog, men må prestere enda bedre de to neste helgene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!