Disse videoene skal hindre seksuell trakassering i idretten

- Det verste som kan skje er at det feies under teppet.

(Dagbladet): Som en følge av trakasseringssaken i Stabæk den siste uka, har det vært mye snakk om hvordan man skal hindre seksuell trakassering i idretten, og ikke minst hvordan man skal senke terskelen for å melde ifra.

Denne problemstillingen har Norges idrettsforbund jobbet med over lengre tid.

Inspirert av Danmark I 2010 ble retningslinjene for seksuell trakassering revidert, og i den forbindelse ble det sendt ut informasjon til alle klubber og kretser i landet. I fjor ble det også laget fem videoer om temaet.

- Det er ikke sånn at et vedtak alene øker kompetansen i hele Idretts-Norge. Derfor måtte vi prøve å nå ut til alle, og det var sånn vi kom i gang med disse videoene, sier Håvard Øvregård til Dagbladet.

Øvregård er rådgiver i prosjektet mot seksuell trakassering i idretten. Han forteller at filmene er skal være en del av trener II-kurset, og er inspirert av et lignende prosjekt i Danmark.

Jobber med guide Videoene er basert på det de veit er risikosituasjoner med tanke på overgrep og seksuelle relasjoner mellom trener og utøver.

Det handler blant annet om fysisk kontakt, hotellrom på reiser, kjæresteforhold og gledesutbrudd.

- I basketball kan det for eksempel være helt naturlig at en trener viser hvordan man skal skjerme ballen ved å holde på hoftene til en utøver, men dette kan være ubehagelig for enkelte. Overgrepssaker viser også at det er situasjoner som denne som kan bli utnyttet av enkelte trenere.

Øvregård og Idrettsforbundet jobber også med en guide til hvordan utøvere, klubber og kretser/forbund skal håndtere saker som omhandler seksuell trakassering.

Over halvparten rammet - Det at temaet er vanskelig å ta opp, gjør at det er store mørketall, sier Øvregård, og viser til en undersøkelse gjennomført av Jorunn Sungodt-Borgen.

Den viste ifølge Budstikka at over halvparten av en gruppe på 500 kvinnelige idrettsutøvere hadde vært utsatt for seksuell trakassering. 

- Det verste som kan skje er at saker feies under teppet. Derfor skal både disse filmene og veilederen vi jobber med redusere terskelen for å melde ifra. Vi må være tydelige på at det nytter å ta det opp.

• Se Idrettsforbundets filmer øverst i artikkelen.

ENGASJERT: Håvard Øvregård jobber i Norges idrettsforbund. Foto:  Berit Roald / NTB Scanpix
ENGASJERT: Håvard Øvregård jobber i Norges idrettsforbund. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer