FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

Johaugs tatt i doping:

«Djevelen i meg sa at det var skuespill»

Svenske kommentatorer reagerer på Therese Johaugs pressekonferanse.

(Dagbladet): Therese Johaugs (28) positive dopingprøve sjokkerte en hel langrennsverden for to dager siden.

En gråtkvalt og forbanna Johaug fortalte om marerittet på en pressekonferanse på Ullevaal stadion i Oslo og langrennsløperen la all skyld på landslagslege Fredrik Bendiksen.

Spesielt i Sverige vekker Johaugs opptreden oppsikt.

- Jeg tror henne ikke, skriver Johan Croneman, kommentator i Dagens Nyheter.

- Det kjennes ut som de skjuler noe, skriver Ludvig Holmberg i Expressen.

- Er det mengden av tårer vi skal måle? skriver Kristoffer Bergström i Aftonbladet.

- Null skyld

Johaug beskrev den siste uka som den verste i sitt liv.

- Jeg er helt knust. Situasjonen er for meg helt ubeskrivelig. Det finnes ikke ord som beskriver hvor jævelig jeg har hatt det i en uke nå. Jeg skal fortelle alt som har skjedd. Jeg skal sitte rakrygget, for jeg har null skyld i denne saken, sa Johaug under seansen på Ullevaal stadion.

Ordene til Johaug er ikke nok til å overbevise DN-kommentator Johan Croneman, som går langt i kritikken.

«Vi har sett mange gråtende idrettsutøvere de siste 20-30 åra, både menn og kvinner, som har felt krokodilletårer etter diverse sjukt falske anklager. Alle har bedyret sin uskyld, helt til bevisene er blitt for mange. Da har man sagt at man har sviktet alle. Unnskyld», skriver Croneman.

Kommentatoren skriver videre:

«Jeg undrer hva en kompetent vitnespsykolog skulle sagt om Therese Johaugs forestilling. Det var virkelig ikke sånn som før. Dette var noe helt annet, noe ekstraordinært. Jeg har sett det minst ti ganger nå, og jeg har faktisk aldri noensinne sett noen hulke sånn. Ikke engang på film, Helt ærlig: djevelen i meg sa at det var skuespill, hun visste at hun under ingen omstendigheter, skyldig eller uskyldig, måtte vike en tomme. og hun tok virkelig ingen risiko», skriver Croneman.

DN-kommentatoren går også i strupen på SVTs reporter som rapporterte om at «ingen som så Johaug på tv kunne unngå å føle med henne, lide med henne, ja, tro på henne. Jeg tror ikke på henne».

- Usannsynlig

Ifølge Johaug og Bendiksens forklaring er det landslagslegen som har kjøpt kremen Trofodermin på et lokalt apotek i italienske Livigno. Ifølge forklaringen ble det ikke sett noe varselstegn på pakningen. Bendiksen fortalte at han sa at kremen inneholdt stoffet closterbol, men at han ikke koblet det til å være et forbudt stoff.

Holmberg i Expressen stusser på forklaringen til som kom fram på Johaugs pressekonferanse.

«Bendiksen husker ikke om han så det merkingen, men han noterte at det vet var closterbol i kremen - uten å koble at det faktisk er et anabolandrogen steroid som er på lista over forbudte stoffer. Jeg vet ikke, men i mine ører høres det fullstendig usannsynlig ut. Det kjennes ut som de skjuler noe. Vi fikk ikke hele sannheten», skriver Holmberg.

Han fortsetter:

«Nei, jeg tror ikke at Therese Johaug dopet seg med vilje, for da finnes det mange mer effektive substanser enn closterbol, men jeg tror ikke heller at vi fikk hele sannheten på pressekonferansen», skriver Holmberg.

Norges Skiforbund opplyser til Dagbladet at de ikke har noen kommentar til svenskenes påstander.

- Både Therese Johaug og Fredrik Bendiksen forklarte detaljert hva som hadde skjedd. Nå avventer vi at Antidoping Norge skal bli ferdig med sin behandling og har ingen kommentarer utover det, sier Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, til Dagbladet.

Hjerte

Andre er derimot mer støttende, som lagvenninnene Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg. I går kveld fortalte også Johaug at et rødt hjerte klistret på dørklokka hennes hjemme i Oslo etter pressekonferansen som rystet Norge har betydd mye for henne.

«I går kom jeg hjem til at noen hadde klistret et lite hjerte på ringeklokken min. Tusen tusen takk for all omtanke og kjærlighet jeg får! Det betyr mer enn dere aner.», skriver Johaug på Instagram.

Da Bjørgen og Flugstad Østberg møtte pressen fredag, var det med tårer i øynene.

- Det er helt uvirkelig. Det har vært tøft, det har det. Det har vært tungt å se på hvor tøft Therese har hatt det, forteller Bjørgen.

STERKT PREGET: Det var en sterkt preget Marit Bjørgen som møtte pressen etter Johaug-skandalen sammen med lagkamerat Ingvild Flugstad Østberg. Video: NTB Scanpix Vis mer