FINALEKLAR: Novak Djokovic er både ny verdensener i tennis og klar for finale i Wimbledon - begge deler takket være seier mot Jo-Wilfried Tsonga i semfinalen.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO /LEON NEAL
FINALEKLAR: Novak Djokovic er både ny verdensener i tennis og klar for finale i Wimbledon - begge deler takket være seier mot Jo-Wilfried Tsonga i semfinalen.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO /LEON NEALVis mer

Djokovic finaleklar og ny verdensener

Feiret dobbelttriumf i Wimbledon-semifinalen mot Tsonga.

Novak Djokovic fikk tøff motstand i franske Jo-Wilfried Tsonga, men tok seg til finale i Wimbledon med 7-6 (7-4), 6-2, 6-7 (9-11), 6-3 fredag.

Semifinaleseieren gjør at serberen passerer Rafael Nadal på toppen når verdensrankingen i tennis presenteres mandag. Nadal har også muligheten til å gå helt til topps i Wimbledon, men det vil ikke gi ham ekstrapoeng ettersom han er regjerende mester på gresset i London.

- Det er vanskelig å sette ord på det. Det er en av de beste følelsene jeg har hatt på en tennisbane. Drømmen min har gått i oppfyllelse — jeg er i finalen i Wimbledon, jublet Djokovic etter seieren.

Statistikken imot seg Før fredagens semifinale hadde Djokovic en svak statistikk mot 12.-seedede Tsonga. Bare to av sju kamper hadde gått serberens vei. I tillegg stilte franskmannen full av selvtillit etter kvartfinaleseieren over 3.-seedede Roger Federer.

Men det var Djokovic som startet best i den tette kampen og dro i land det første settet etter tiebreak. Deretter leverte den nye verdenseneren en flott oppvisning og dro i land annet sett med 6-2.

Men så kom franskmannen med i kampen. Tredje sett ble en real thriller, hvor Tsonga avverget to matchballer før det endte med tiebreak. Der måtte Djokovic gi tapt 9-11, og publikum undret på om Tsonga kunne gjøre et comeback like overraskende som mot Federer.

Tok kontroll Men med verdensenertittelen i sikte hadde Djokovic bestemt seg før fjerde sett. Han tok umiddelbart kontroll og dro i land seieren med 6-3.

- Jeg har jobbet for dette hele livet. Jeg har drømt om å spille finale i Wimbledon siden jeg startet med tennis som fireåring. Søndagens finale blir fantastisk, sa en entusiastisk Djokovic.

Søndag venter enten Nadal eller britenes håp Andy Murray for serberen. De spiller om den siste finaleplassen senere fredag.

(NTB)