OSTEMAGNAT: Novak Djokovic eier nå den årlige produksjonen av en sjelden ost som produseres i Serbia. Foto: SCANPIX/REUTERS/Mike Cassese
OSTEMAGNAT: Novak Djokovic eier nå den årlige produksjonen av en sjelden ost som produseres i Serbia. Foto: SCANPIX/REUTERS/Mike CasseseVis mer

Djokovic kjøpte alt av verdens dyreste ost

Sikret seg monopol på eselosten pule.

(Dagbladet): Tennisstjernen Novak Djokovic satser stort på en restaurantkjede i hjemlandet, og nå har han gjort nye grep for å trekke folk til spisebordene.

Djokovic har nemlig sikret seg rettighetene til hele neste års produksjon av en svært sjelden type ost laget av eselmelk, som produseres nettopp i Serbia, skriver Telegraph.

Osten, kalt «pule» (serbisk for «føll»), regnes som verdens dyreste ost, og det trengs 25 liter frisk eselmelk for å framstille bare en kilo pule. Den kan koste over 6000 kroner kiloen.

Esler produserer svært lite melk, men det sies at melken inneholder blant annet 60 ganger så mye C-vitamin som vanlig kumelk.

Perfekt ansikt utad
Osten lages på en eselfarm kalt Zasavica, som også produserer eselmelk på flaske, et ettertraktet skjønnhetsprodukt. Ifølge legenden pleide den egyptiske dronningen Kleopatra å bade daglig i eselmelk, og Zasavica lager også såpestykker basert på det.

- Salget (til Djokovic) vil spare oss mye jobb med å forhandle med ulike restauranter, med én kjøper trenger vi ikke bruke så mye tid på andre forhandlere, sier Zasavica-sjef Slobodan Simic, som mener Novak Djokovic er det perfekte ansiktet utad for osten.

Smaken sammenliknes med den spanske manchego-osten, og pule har en hvit, smuldrende konsistens.

Verdensmester
Novak Djokovic og amerikanske Serena Williams er forøvrig av Det internasjonale tennisforbundet (ITF) kåret til årets verdensmestere, melder NTB.

Det er tredje gang Williams mottar utmerkelsen, mens Djokovic fikk tittelen også i fjor.

- Jeg er stolt over å bli kåret til ITF-verdensmester for annet å på rad, sier Djokovic.

Serberen innledet sesongen med å vinne Australian Open, mens han ble nummer to i Roland-Garros og US Open. På slutten av sesongen vant han verdenstourfinalen og overtok førsteplassen på ATP-rankingen.