STILLER KRAV: Den ønskede treneren Morten Aa Djupvik (t.v.) må ha flere forsikringer før han takker ja til et eventuelt tilbud fra Northug-leiren. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
STILLER KRAV: Den ønskede treneren Morten Aa Djupvik (t.v.) må ha flere forsikringer før han takker ja til et eventuelt tilbud fra Northug-leiren. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Djupviks krav til Northug: • Mindre poker • Tøffere trening • Mer soving

- Må endre livsstil, sier treneren til Dagbladet.

(Dagbladet): Petter Northug (28) tok ni mesterskapsgull da Morten Aa Djupvik (39) var landslagstrener. Djupvik ga seg etter VM på hjemmebane i 2011. I sesongene siden den gang, har Northug to gull fra VM 2013 og et mislykket 2014-OL å se tilbake på.

Nå er Djupvik på vei tilbake, etter at sponsor Coop og Petter Northug er blitt enig om full utskiftning av apparatet rundt den fyllekjøringssiktede skistjerna.

Men det er flere ting som gjør Djupvik usikker på om det er riktig å tre inn i rollen som Northugs privattrener.

- Jeg er veldig motivert for å jobbe med den sportslige biten rundt Petter. Men det er en del elementer som må på plass, sier Djupvik til Dagbladet.

Snakket før krasjen Han presiserer at han ikke har fått et konkret tilbud.

- Det var vel i påska at jeg fikk en telefon fra Petter med forespørsel om jeg kunne tenke meg å bidra. Da var det snakk om å hjelpe ham i treningsarbeidet. Jeg svarte ikke klart da, men jeg uttalte meg positiv til å kunne bidra på et eller annet vis. Jeg så det som en spennende greie, men det var ikke snakk om noen fulltidsstilling som trener, sier Djupvik.

- I etterkant av den praten ble jeg invitert til et møte med Coop, som spurte meg mer om mine samtaler med Petter, og de ville vite litt mer om meg. Det er egentlig det som har skjedd. Så har saken utviklet seg etter det. Nå er det også ting som er uavklart mellom Coop og Nye Høyder. Det må landes før vi kan gå videre, sier Djupvik.

- Så du har ikke snakket med Coop etter at de stilte krav om å fjerne hele apparatet?

- Nei, det skjedde før krasjen. Derfor vet jeg ikke hva som vil være omfanget på et eventuelt tilbud. Men jeg har hatt kontakt med Petter, og jeg har jo lest mellom linjene her at dersom jeg skal engasjeres, så er det for å gjøre mer enn å gi Petter råd over telefon en gang i uka.

- Hva må til for at Northug skal kjempe om VM-gull i Falun i 2015?

- Det er todelt: Han må gjøre endringer i livsstilen sin. Han må tilbake til det å være 24-timersutøver. Han må tenke forbedringer hele døgnet. Det er tre ting som gjelder: Trene, spise, sove. Det har jeg inntrykk av at Petter selv ser at han må gjøre noe med, sier Djupvik til Dagbladet.

- Formidabel jobb foran seg - På det treningsmessige har han en formidabel jobb foran seg. Etter å ha snakket tett med ham, vet jeg at han er godt i gang med oppkjøringa til sesongen. Tida fram til Falun går fort, så vi har ingen tid å miste. Men jeg vet hvilket potensial han  har. Det har historien vist. Og det er fullt mulig for Petter å komme tilbake.

- Kan du være mer konkret i hva han må endre i livsstilen sin?

- Både ja og nei: Det handler om at han må tilbake til det å være 24-timersutøver. Han må være helt tilstede når han trener,  han må få kvalitet i øktene sine, og han er nødt til å sørge for at han får nok kvalitet på restitusjonssida, sier Djupvik.

Mindre poker - Det er egentlig veldig enkelt: Skal han kjempe om medalje i VM, må han trene, spise og sove. Heldigvis vet Petter dette best selv. Men jeg vil understreke at det er et betydelig treningsarbeid som nå må legges ned for å komme tilbake dit han var.

- Må han kutte ut pokerspillingen?

- Han må i alle fall redusere den sterkt. Det ligger inni det å være toppidrettsutøver for meg. Det er ikke bare i treningsøktene det må være kvalitet - det gjelder også på restitusjonsbiten.

Djupviks Coop-dilemma Både Morten Aa Djupvik og Petter Northug er produkter av Norges Skiforbunds egen modell. Det var innenfor de rammene de vant gull etter gull. Hvis de skal inngå nytt samarbeid nå, er det i regi av en privatsatsing som har fått sterk kritikk for å gå på bekostning av fellesskapstanken norsk idrett er tuftet på.

- Jeg legger ikke skjul på at det er vanskelig for meg å skulle jobbe med det som fra utsida oppfattes som en virksomhet som konkurrerer med Norges Skiforbund. For meg er det ett av de eksistensielle spørsmålene oppi dette, sier Djupvik.

- Det vil jeg derfor bruke mye tid på å gjøre meg opp en mening om. Om jeg kan være med på det, rett og slett. For jeg har veldig stor tro på skiforbundets opplegg. For 99 av 100 utøvere vil det være best å være med på landslaget. Men Petter er ikke som alle andre. Han vil gå sine egne veier, og sier det er viktig for ham dersom han skal finne motivasjon.

- Har du rådet ham til å gå tilbake til landslaget?

- Det har ikke vært tema. Jeg spurte Petter i en av våre første samtaler i vår om dette, men han sa det ikke var aktuelt å gå tilbake.

Fristes av comeback - Hva tenker du om at sponsoren nå ser ut til å sitte med enorm makt når det kommer til organiseringen av apparatet?

- Det har jeg ikke tenkt så masse på. Jeg oppfatter at de vil ha kontroll på de store linjene. Det lille jeg har snakket med dem, tyder på at om jeg sier ja til et tilbud, så vil ikke de legge seg opp i den sportslige biten. Og det vil være viktig for meg at dersom jeg skal bli Northugs trener, så er det jeg som må få forme det sportslige apparatet, sier Djupvik.

Djupvik har vært ute av gamet i tre år, og jobber nå i Aker Solutions, men legger ikke skjul på at han er fristet av et comeback.

- I den grad det kommer en formell henvendelse, med et forslag om en trenerstilling rundt Petter, så vil jeg vurdere det. Så blir det å veie ting opp mot hverandre. Familielivet, hvordan resten av teamet ser ut, dilemmaet om en satsing utenfor forbundet, sier Djupvik.

- Men det som blir det aller, aller viktigste for meg, blir å få en skikkelig prat med Petter Northug igjen. Under fire øyne, slik at vi får en felles forståelse av hva vi må ta fatt på.