Dobbel Laudrup = dansk VM-fest

Ballkunstnerne Brian (29) og Michael Laudrup (34) står for den danske fotballmoroa i Frankrike. Brødrene står i skarp kontrast til bohemene som stjal overskriftene i VM i 1986. Men kjedeligere er de ikke. Laudrup betyr rett og slett morsom fotball.

Åttiåras danske helter var beryktet for å bruke like mye tid ved bardisken som på grasmatta. Etter åpningskampen mot Skottland i Mexico-VM, ble målmaskinen Preben Elkjær spurt om han hadde problemer med den tynne lufta. Da svarte han: - Ikke jeg, for jeg er storrøyker.

Årets yndlinger er seriøse toppidrettsutøvere. Laudrup-brødrene er først og fremst hekta på seirer. Vinnerinstinktet ligger i blodet:

- Jeg har vent meg til å tape, men det passer meg ikke. Jeg vil vinne, sier Michael, som har bestemt seg for å legge opp etter VM.

Mens lillebror er full av forventninger til sitt første VM-sluttspill:

- Det er dit alle fotballspillere drømmer om å komme én gang i karrieren. Jeg gleder meg til å måle krefter i VM.

Begge brødrene tror på avansement fra gruppa:

- Vi har laget til det, og motstanderne kommer i riktig rekkefølge. Vinner vi mot Saudi-Arabia, får vi selvtillit, sier Brian, men han advarer mot neste motstander, Sør-Afrika:

- Alle sier vi bør kunne slå dem, men det er ikke hvem som helst som kommer til finalen i afrikamesterskapet.

- Lotteri

- Men om vi kommer lenger enn en åttendedelsfinale, er vanskelig å si. På det tidspunktet av turneringen minner den litt om et lotteri, sier Michael.

Blir danskene nummer to i pulja bak Frankrike, møter de vinneren i gruppe D. Det kan fort bety Spania, laget som ødela VM-eventyret i 1986 med en 5- 1-seier.

Drillos' 2- 0-seier over Danmark i Parken 22. april gikk ikke hardt innpå Brian Laudrup:

- Tapet for Norge gjorde oss godt. Hadde vi vunnet, ville folk begynt å tro at vi blir verdensmestere. Nå har vi beina på jorda igjen - det er mye bedre, sa Brian etter kampen.

Ståle Solbakken spilte godt for Norge i den kampen. Og fra sin nye profftilværelse i Ålborg følger han danskenes VM-oppladning på nært hold.

- Interessen her nede er veldig stor. Men danskene virker likevel ganske avslappet i forhold til det hele. De tar ikke helt av. De har jo et EM-gull fra før, sier Solbakken.

De fleste aktuelle VM-spillerne spiller i utlandet, men Solbakken viser likevel god oversikt når Dagbladet ber ham ta VM-temperaturen på sitt nye hjemland:

Stødig forsvar

- Framover på banen er Danmark helt avhengig av Laudrup-brødrene. Men de har et sterkt forsvar i Rieper, Høeg og Schjønberg - og selvfølgelig Schmeichel i mål. Alle disse er stødige spillere.

- Midtbanen består av arbeidsmaur som Frandsen, Nielsen og Wieghorst. Her er det noe som mangler. Lite kreative midtbanespillere øker arbeidspresset på Laudrup-brødrene, tror Solbakken.

Den eneste plassen som virker åpen, er spissplassen. Mot Norge landslagsdebuterte superliga-toppscorer Ebbe Sand som spiss, uten å overbevise.

Michael Laudrup kommenterer spissnøden:

- Alle skriker etter en ny Preben Elkjær. Men ingen vil jo lenger ha en slik type, når det kommer til stykket. Elkjær ble jo bare stående i angrep, og glimtet til når han fikk ballen. Og Romario? Han løper jo mindre enn min egen far, hevder Michael Laudrup.