Dobbel Laudrup = dansk VM-fest

Ballkunstnerne Brian (29) og Michael Laudrup (34) står for den danske fotballmoroa i Frankrike. Brødrene står i skarp kontrast til bohemene som stjal overskriftene i VM i 1986. Men kjedeligere er de ikke. Laudrup betyr rett og slett morsom fotball.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Åttiåras danske helter var beryktet for å bruke like mye tid ved bardisken som på grasmatta. Etter åpningskampen mot Skottland i Mexico-VM, ble målmaskinen Preben Elkjær spurt om han hadde problemer med den tynne lufta. Da svarte han: - Ikke jeg, for jeg er storrøyker.

Årets yndlinger er seriøse toppidrettsutøvere. Laudrup-brødrene er først og fremst hekta på seirer. Vinnerinstinktet ligger i blodet:

- Jeg har vent meg til å tape, men det passer meg ikke. Jeg vil vinne, sier Michael, som har bestemt seg for å legge opp etter VM.

Mens lillebror er full av forventninger til sitt første VM-sluttspill:

- Det er dit alle fotballspillere drømmer om å komme én gang i karrieren. Jeg gleder meg til å måle krefter i VM.

Begge brødrene tror på avansement fra gruppa:

- Vi har laget til det, og motstanderne kommer i riktig rekkefølge. Vinner vi mot Saudi-Arabia, får vi selvtillit, sier Brian, men han advarer mot neste motstander, Sør-Afrika:

- Alle sier vi bør kunne slå dem, men det er ikke hvem som helst som kommer til finalen i afrikamesterskapet.

- Lotteri

- Men om vi kommer lenger enn en åttendedelsfinale, er vanskelig å si. På det tidspunktet av turneringen minner den litt om et lotteri, sier Michael.

Blir danskene nummer to i pulja bak Frankrike, møter de vinneren i gruppe D. Det kan fort bety Spania, laget som ødela VM-eventyret i 1986 med en 5- 1-seier.

Drillos' 2- 0-seier over Danmark i Parken 22. april gikk ikke hardt innpå Brian Laudrup:

- Tapet for Norge gjorde oss godt. Hadde vi vunnet, ville folk begynt å tro at vi blir verdensmestere. Nå har vi beina på jorda igjen - det er mye bedre, sa Brian etter kampen.

Ståle Solbakken spilte godt for Norge i den kampen. Og fra sin nye profftilværelse i Ålborg følger han danskenes VM-oppladning på nært hold.

- Interessen her nede er veldig stor. Men danskene virker likevel ganske avslappet i forhold til det hele. De tar ikke helt av. De har jo et EM-gull fra før, sier Solbakken.

De fleste aktuelle VM-spillerne spiller i utlandet, men Solbakken viser likevel god oversikt når Dagbladet ber ham ta VM-temperaturen på sitt nye hjemland:

Stødig forsvar

- Framover på banen er Danmark helt avhengig av Laudrup-brødrene. Men de har et sterkt forsvar i Rieper, Høeg og Schjønberg - og selvfølgelig Schmeichel i mål. Alle disse er stødige spillere.

- Midtbanen består av arbeidsmaur som Frandsen, Nielsen og Wieghorst. Her er det noe som mangler. Lite kreative midtbanespillere øker arbeidspresset på Laudrup-brødrene, tror Solbakken.

Den eneste plassen som virker åpen, er spissplassen. Mot Norge landslagsdebuterte superliga-toppscorer Ebbe Sand som spiss, uten å overbevise.

Michael Laudrup kommenterer spissnøden:

- Alle skriker etter en ny Preben Elkjær. Men ingen vil jo lenger ha en slik type, når det kommer til stykket. Elkjær ble jo bare stående i angrep, og glimtet til når han fikk ballen. Og Romario? Han løper jo mindre enn min egen far, hevder Michael Laudrup.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer