Dobbel svensk i Whitbread-seilasen

Svenske «EF language» kom først i mål i den tredje etapppen i Whitbrad-seilasen i kveld. Norske «Kvaerner Innovation» måtte nøye seg med en femteplass.

- Vi er selvfølgelig ikke fornøyd med plasseringen, men marginene var små. De seks første båtene kom i mål i løpet av elleve minutter. Vi hadde faktisk regnet med minst en 3. plass, men bommet på et seilskifte og endte på femte, sa baugmann Sveinung Torgersen til NTB like etter målpassering.

- Etappen var faktisk tøffere enn vi på forhånd hadde trodd. Vinden var ustabil, noe som førte til mye kryssing (seiling mot vinden) og trimming av seilene. Vi er skikkelig slitne alle mann, etter mye småtrøbbel og 'mekking', fortsatte Torgersen.

Maste-trøbbel

Tredje etappe har vært den mest spennende så langt i verden rundt-seilasen. Båtene har fulgt hverandre som skygger, men også uhell har skapt spenning.

«Innovation Kværner» fikk allerede første dag problemer med masten og måtte sette kursen mot land for å få reparert skadene. Det morsomme var at de andre båtene hang seg på, uten å vite at den norske båten hadde problemer.

- Alt utstyret er laget for å være så lett som mulig. Vi 'tyner' det maksimalt, men det er likevel rart at masten løsnet, sa Torgersen.

Underveis fikk også «Swedish Match» og «Chessie Racing» tilsvarende problemer, men rett etter målpassering var det ingen som kunne si noe om årsaken til at tre båter hadde samme type problemer.

Mann over bord

Knut Frostad & co. mistet verdifulle sekunder, men hentet inn det tapte og lå på andreplass da uhell nummer to skjedde.

Baugmann Alby Pratt ble skyllet over bord og «Innovation» tapte sju minutter på en vellykket redningsaksjon fire dager før båtene krysset mållinjen.

- Jeg klarte såvidt å holde meg fast, men Alby forsvant på sjøen. Det oppsto ikke panikk, men vi tapte verdifull tid, fortalte Torgersen.

Båten kjempet seg tilbake til andreplass, men de siste to dagene snek tre konkurrenter seg foran og «Innovation» endte på femteplass.

- Men vi ligger som nummer to sammenlagt etter «EF Language», og har fortsatt god tro på at vi kan vinne hele seilasen. Men hovedmålet er fortsatt å bli blant de tre beste, sa Torgersen som tok seg av mediene mens kaptein Knut Frostad hastet av sted til pressekonferansen et stykke unna målområdet.

Slik ble plasseringene:(ankomsttidene er GMT)

 1) EF Language (Sverige): 14:39.20 2) Swedish Match (Sverige): 14:44.28 3) Chessie Racing (USA): 14:45.21 4) Merit Cup (Monaco): 14:47.37 5) Innovation Kvaerner (Norge): 14:49.18  6) Toshiba (USA): 15:00.04 7) Silk Cut (Storbritannia): 15:05.01