GULL: Kristoffer Brun og Are Strandli. Foto: AP Photo/Darko Bandic
GULL: Kristoffer Brun og Are Strandli. Foto: AP Photo/Darko BandicVis mer

Dobbelt EM-gull i roing

Dobbelt gull til ro-gutta i EM: - Nå kan vi vinne VM

Are Strandli (29) og Kristoffer Brun (30) dro ifra konkurrentene og vant enkelt i dagens EM-finale. Rett etterpå tok også Kjetil Borch (28) gull i singlesculler.

På under en time tok Norge to EM-gull i roing.

Først var det Kristoffer Brun og Are Strandli som endelig kunne juble for gull igjen fem år etter VM-triumfen. Søndag vant de EM-finalen i lettvekt dobbeltsculler. Rett etterpå rodde Kjetil Borch inn til gullet i singleculler. Dette var Borch sin aller første mesterskapsmedalje i båtklassen.

28-åringen lå lenge på fjerdeplass, men en sterk avslutning gjorde til at nordmannen fosset forbi konkurrentene og vant gull. 28-åringen vant med tiden 6.49,95. Griskonis fra Litauen tok sølv og sveitseren Roeoesli tok bronse.

Borch forteller om noen dramatiske måneder i forkant av mesterskapet.

- De siste åtte månedene har vært veldig tøffe. Det siste året har jeg hatt to leddoperasjoner, og den siste var rundt nyttår. Jeg har jobbet så sinnsykt hardt, for å si det mildt. Det har vært skikkelig, skikkelig tøft å komme tilbake både fysisk og mentalt, så det å krysse mållinjen i dag betyr enormt mye for meg, sier Borch til NRK.

Borch har tidligere vunnet VM-gull i dobbeltsculler. Det gjorde han med Nils Jakob Hoff i 2013.

God kontroll

- Dette var et meget solid løp, sa NRKs ekspertkommentator og tidligere verdensmester Lars Bjønness om løpet til Strandli og Brun.

Duoen var først i mål på tiden 6.20,85. På plassene bak fulgte Irland og Italia. Seiersmarginen var 1,99 sekunder.

Den norske båten lå som nummer to i feltet etter de første 500 meterne, men Brun og Strandli tok ledelsen halvveis og holdt unna. Til slutt ble det en klar seier. Duoen merket at de fort hadde god kontroll på løpet.

- Det verste er at det føltes som om at hvis vi måtte, hadde vi et lite lager til. Vi «safet» ikke, men hadde en enda mer desperat spurt inne, sier Brun til NRK.

- Det var vel ikke noe tvil om at vi hadde kontroll på feltet, men man er jo pinnestiv, så et lite feiltak gjør at man er borte. Man tviholder, teller tak og håper mål nærmer seg, sier lagkameraten Strandli.

- Forventa

Landslagssjef Johan Flodin var spent på om Strandli og Brun ville levere i dagens finale, men forteller at han hadde troa.

- Gutta er i veldig godt slag. Semifinalen i går var såpass bra at det nesten var forventa at gullet ble med hjem i dag, sier Flodin til Dagbladet.

Planen var midlertidig ikke å ta gull, men å gjøre en god prestasjon.

- Vi titter alltid på prestasjoner, lite på resultater og medaljer, sier Flodin, men legger til:

- Vi hadde en plan om å henge med i front, ikke nødvendigvis lede, men å henge med de raskeste og vise muskler i midten av løpet.

VM-planer

Etter at EM-gullet er sikret, tror landslagssjefen at gutta har gode grunner til å gjøre et bra VM. Det går av stabelen i starten av september. Denne gangen er det i Bulgaria.

- Vi visste at hvis vi slo de beste europeiske nasjonene i dag, så har vi gode forutsetninger for å komme langt i verdenscupen.

Han viser til nasjonene som Irland, Italia, Polen og Belgia.

- Vi skal ikke avskrive noen enda, men vi vet at om vi klarer å slå dem, så kan vi vinne VM, sier Flodin.

Landslagssjefen var selv på plass under EM-finalen i Glasgow.

Forhåndsfavoritter

Gutta var forhåndsfavoritter i forkant av finalen. Lørdag tok de seg kontrollert videre fra semifinalen, som gjorde til at tilhengerne allerede da fikk et håp om gull i dagens finale. Etter semifinalen sa Brun dette til NRK:

- Det er veldig hyggelig, men det er mange som kjemper om det. Vi er i alle fall én av de, sier Kristoffer Brun.

- Jeg tror ikke man skal analysere for mye før finalen. Det er løp for løp, og vi vet aldri hvem som har et gir til eller ikke. Vi har et gir til og så får vi håpe det holder, utdyper han.

Og gull ble det.

Sterk duo

Brun og Strandli er alltid til å stole på i mesterskap. I 2013 vant de VM-gullet i sørkoreanske Chungju, og siden sto de med hele seks bronsemedaljer (ett i OL, to i VM og tre i EM) inntil søndagens triumf.

Strandli tok i fjor et hvileår for å jobbe som journalist, men i år er han tilbake for fullt som Bruns makker.

Tidligere på dagen ble Maia Emilie Lund og Siri Eva Kristiansen sist i B-finalen i lettvekt dobbeltsculler. De endte dermed totalt på 11.-plass.

Erik Solbakken og Oscar Helvig tok den norske dobbeltsculleren til tredjeplass i B-finalen. Det ga en 9.-plass totalt.