MATCHVINNER: Fredrik Nordkvelle ble matchvinner i serieåpningen mot Rosenborg. Foto: Digitalsport
MATCHVINNER: Fredrik Nordkvelle ble matchvinner i serieåpningen mot Rosenborg. Foto: DigitalsportVis mer

Dobbelt mareritt for RBK da Odd kopierte fjorårets bragd i serieåpningen

Odd slo Rosenborg for første gang på tolv år: - Jeg visste ikke at statistikken var så dårlig, sier Fagermo.

• Odd - Rosenborg 1-0 (1-0)

OSLO/SKIEN (Dagbladet): I fjor innledet Rosenborg en eventyrlig jubelsesong med 5-0-seier over Aalesunds FK i seriepremieren. I år ventet en langt tøffere utfordring borte mot gulloutsider Odd.

Det endte i en marerittstart for Kåre Ingebrigtsens menn. Ikke bare tapte de det som kan vise seg å være en sekspoengskamp; nøkkelspiller Pål André Helland skadet seg under oppvarmingen.

I tillegg ble en fantastisk RBK-rekke brutt. Det er tolv år siden sist gang Odd slo Rosenborg. I dag kunne omsider Dag Eilev Fagermos elever juble for seier over trønderne. Dermed ble det en drømmestart på sesongen etter Fredrik Nordkvelles matchvinnerscoring.

- Det er ikke første gangen jeg slår dem. Med Godset vant jeg én av to. Men jeg visste ikke at statistikken som Odd-trener var fem uavgjort og ni tap. Så du kan godt si det var på tide, sier Fagermo til Dagbladet.

Også i fjor slo Odd til med en knallsterk seier over tittelforsvareren i serieåpningen, da Molde ble beseiret på Aker Stadion. I dag kunne de juble igjen for delt serieledelse sammen med AaFK, før de resterende kampene spilles i morgen.

- Vi var veldig gode i første omgang. Fortsetter vi sånn blir vi vanskelige å slå. Men så glapp det litt etter pause, mye fordi Rosenborg er gode. Vi fikk kjørt oss da Jeg synes vi fortjener å vinne. Men problemet er at vi ikke gjør 2-0. Vi er ikke der ennå. For Rosenborg ville i vår situasjon gjort 2-0. Der må vi bli bedre, konkluderer Odd-treneren.

- For første gang trodde vi på seier Matchvinner Fredrik Nordkvelle var godt fornøyd etter skalpen over de regjerende mesterne.

- For første gang følte både jeg og de andre gutta at vi kunne slå dem. Det har ikke vært sånn foran tidligere kamper mot Rosenborg. Og så går vi ut og gjør en veldig god førsteomgang. Heldigvis holdt det helt inn. Vi fikk kjørt oss etter pause. Da var Rosenborg gode. Men vi holdt det sammen. Det viser at vi er sterke vi også, sier Nordkvelle til Dagbladet.

Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen var naturligvis i et annet sinnelag etter den skuffende serieåpningen.

- Vi var ikke med fra start. Det kostet oss poeng. Men etter hvert var vi gode, klart bedre enn Odd. Og det er jeg godt fornøyd med, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Vi skapte nok sjanser til å få med oss poeng herfra. Når vi ikke gjør det, er jeg selvfølgelig misfornøyd. Man er alltid det etter tap. Men det er 29 serierunder igjen og vi viste mye god fotball da vi tok over kampen. Og den siste halvtimen kjørte vi dem jo i senk. 

Odd i ledelsen Oliver Occean jaktet sesongens første scoring og holdt på å treffe blink etter bare ni minutter, men headingen ble stoppet av tidligere Odd-keeper André Hansen.

De regjerende cup- og seriemesterne fra Trondheim forsøkte å ta over initiativet i kampen, men det var vertene som imponerte klart mest før pause. Etter 30 minutter fikk hjemmepublikummet scoringen de hadde sultet etter gjennom hele vinteren.

Bentley og Espen Ruud doblet på høyresiden, før sistnevnte slo inn foran mål. Der ventet målfarlige Fredrik Nordkvelle, som tok et dypt løp fra midtbanen og ekspederte inn 1-0 til Odd. Det var en signaturscoring fra Dag Eilev Fagermos menn.

Etter dette skapte hjemmelaget flere gode muligheter. Først var tidligere Odd-keeper André Hansen på bærtur mot gamle lagkamerater, men slapp så vidt med skrekken. Dernest holdt Steffen Hagen på å stupheade Ruuds innlegg i mål, men Hansen viste denne gang frem sin beste side av seg selv og reddet mesterlig.

- Hagen er kanskje Tippeligaens minst målfarlige spiller, men her leverer han en meget god heading, kommenterte TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

Rosenborg imponerte ingen i de første 45 minuttene av 2016-sesongen og gikk skuffet inn i garderoben til pause.

Odd holdt unna Fem minutter ut i 2. omgang fikk trønderne endelig angrepsfotballen til å sitte. Jørgen Skjelviks innlegg på bakerste stolpe var perfekt, men Rashani misbrukte muligheten til å score mot gamleklubben og headet over fra tre meters hold.

Rosenborg hadde mer ballkontakt, men slet med å produsere målsjanser. Nykommer Christian Gytkjær hadde noen brukbare forsøk, mens innbytter Matthias Vilhjalmsson hadde en enorm mulighet tolv minutter før slutt.

Islendingen snek seg fri og stupheadet mot mål, men keepertalentet Sondre Rossbach kunne observere at ballen gikk like utenfor. Dernest prøvde Mike Jensen skuddfoten fra kanten av 16-meteren, men nok en gang slapp Rossbach med skrekken.

Dermed fikk Odd en drømmeåpning på sesongen med tre poeng i storkampen mot Rosenborg.

- Odd viser at de er stabilt, godt lag. De kommer til å kjempe i toppen i år, konkluderer TV 2s fotballekspert Ole Martin Årst.

Skadet Helland Pål André Helland er en av Tippeligaens aller største profiler. Poengmaskinen herjet for Rosenborg i fjor og spilte seg også inn på landslaget med sin skudd- og innleggsfot, teknikk, hurtighet og evne til å være involvert i scoringer.

Helland var som ventet i startelleveren og varmet opp sammen med de andre utvalgte Rosenborg-spillerne. Men da lagene kom ut av spillertunnelen, var plutselig 26-åringen erstattet med tidligere tidligere Odd-spiller Elbasan Rashani.

Den tidligere Hødd-spilleren måtte kaste inn håndkledet på grunn av en stikkende smerte i lysken. Det skal ikke være snakk om en alvorlig skade for Rosenborg-profilen.

- Helland ble kanskje enda mer savnet enn vi trodde, oppsummerte Årst etter kampen.

FRUSTRASJON: Rosenborgs Hólmar Örn Eyjólfsson og hans lagkamerater var frustrerte i Skien.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
FRUSTRASJON: Rosenborgs Hólmar Örn Eyjólfsson og hans lagkamerater var frustrerte i Skien. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer