Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jansrud og Svindal best i utforen

Dobbelt norsk da Svindal avsluttet karrieren

Kjetil Jansrud tok sitt første VM-gull i Aksel Lund Svindals siste renn.

JUBEL: Aksel Lund Svindal strakk hendene i været da han var ferdig med sitt siste renn. Det endte med 2.-plass, kun slått av landsmannen Jansrud. Foto: NTB scanpix
JUBEL: Aksel Lund Svindal strakk hendene i været da han var ferdig med sitt siste renn. Det endte med 2.-plass, kun slått av landsmannen Jansrud. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅRE (Dagbladet): 12 år etter at han vant sitt første VM-gull i Åre, kjørte Aksel Lund Svindal ned en utforløype for siste gang lørdag ettermiddag.

Alpinisten offentliggjorde planene om å legge opp etter VM for to uker siden, og siden har hyllestene ramlet inn fra fjern og nær. Svindal er profesjonell til fingerspissene, og har vært klar på at ingenting er over før det siste rennet er kjørt. Og fra startnummer åtte stupte han ut i de bratte bakkene i Åre.

Den legendariske utøveren kjørte fantastisk, men måtte nøye seg med en foreløpig 2.-plass i mål, bare slått av Jansrud med to fattige hundredeler. I målområdet ble Svindal hyllet av publikum, før han selv pekte på og applauderte sin overmann og lagkamerat.

Resten av løpet ble et nervedrama for de to, men ingen klarte å overgå dem.

- Vi var kjapp til å snakke om detaljer. Hvor bra er dette liksom? forteller Svindal til Dagbladet om samtalen han og Jansrud hadde etter at begge hadde kjørt.

- Veldig nervøs da, når du får de to hundredelene. Også var vi jo nervøse helt til Reichelt skulle starte. Man får aldri den roen, forteller Jansrud om den lange ventetiden.

Slik så det ut da Svindal kjørte i mål:

LEGGER OPP: Aksel Lund Svindal jubler over en foreløpig andreplass i sitt siste renn noensinne. Video: NRK Vis mer

Gull og sølv

Før Svindal hadde kjørt, hadde Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde allerede vært i aksjon. Jansrud leverte som nevnt et fantastisk løp, og ledet på samtlige mellomtider.

- Han slår knockout på konkurrentene, sa NRKs kommentator.

Etter at de norske hadde kjørt, var det fremdeles mange store utøvere igjen på start. Dominik Paris fra Italia var en av dagens store favoritter, men etter en god start klarte han ikke lenger å holde følge med Jansrud og Svindal. I mål kjørte han inn til 4.-plass, langt bak nordmennene.

Heller ikke Beat Feuz eller noen andre de andre kanonene klarte å tukte Jansrud og Svindal, som sørget for dobbelt norsk i Sverige. Gull til Jansrud og sølv til Svindal.

- Det kunne ikke endt bedre. Jeg kunne selvfølgelig vært to hundredeler raskere, så kunne vi delt gullet. Jeg tok det foran Kjetil i OL i fjor, og nå tar han det. Hvis noe er 0,4 promille fra å være perfekt, så er det faktisk perfekt, sier Svindal til Dagbladet.

- Det var helt syk stemning da jeg kom i mål her. Når jeg kommer i mål og kjente på energien fra publikum, var det bare å nyte det. Det er stor verdi i at vi kan gi de som kommer et skikkelig show. Når det blir dobbelt, blir det ikke mye bedre.

Slo tilbake

Svindal hadde to VM-gull i utfor fra før, mens Jansrud tok sitt første VM-gull uansett disiplin. Jansrud har slitt med en skade de siste ukene, og hadde ikke engang drømt om å vinne VM-utforen.

- Nei, selvfølgelig ikke. For to uker siden trodde ikke jeg at jeg kunne kjøre VM egentlig. Jeg beskjed om at det kunne ta seks uker å gro, minimum fire, også går det på litt over to, forteller han til Dagbladet.

- Hvordan vil du beskrive seieren?

- Jeg setter ikke adjektiver på meg selv, men følelsen er at det har med tålmodighet å gjøre. Å få det til etter en mildt sagt trøblete utforsesong. Man må bare kjempe gjennom det og ha den urokkelige troa på at det går og hente det ut når det virkelig gjelder.

- Helt fantastisk

Aleksander Aamodt Kilde klarte ikke å holde følge med de beste i dag, men hadde ingen problemer med å hylle sine lagkamerater.

- Det er helt fantastisk. «Hats off» til både Kjetil og Aksel. Kjetil han slitt litt i år, så det er fantastisk å se han på toppen. Og Aksel leverer i sitt siste renn – det er helt rått, sier han til NRK.

Vanskelige forhold

GULL: Kjetil Jansrud var raskest i Åre. Foto: NTB scanpix
GULL: Kjetil Jansrud var raskest i Åre. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det var lenge usikkert om det i det hele tatt ville bli arrangert renn i Åre i dag. Det har snødd kraftig gjennom natta, og juryen var tidlig ute for å vurdere forholdene.

Starten ble umiddelbart flyttet ned til der super-G-rennene vanligvis starter, ikke før klokka 13.30 satte første utøver utfor.

Forholdene var ikke optimale under rennet, og flere utøvere virket litt oppgitt over sikten. Det var til tider mye tåke og snø, men forholdene satte ikke en stopper for rennet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!