Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dobbelt sølv til Lasse Kjus

HAKUBA (Dagbladet): Lasse Kjus trosset de siste dagenes frustrasjon og satset alt. Belønningen ble sølv både i spesial-utforenn og alpin kombinasjon i natt - en historisk olympisk prestasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette var det vanskeligste jeg har vært med på, sier Lasse til Dagbladet i natt.

- Jeg hadde bestemt meg for å kjøre aggressivt. Men da jeg så de første løperne forvinne ut etter det første hoppet, måtte jeg velge å sette på bremsene, sier sølv-gutten.

Reiter vant

Mario Reiter fra Østerrike ble olympisk mester i alpin kombinasjon. Han fikk totaltiden 3.08,06 etter utforrennet. Lasse Kjus fikk sølv med 3.08,65 og Christian Mayer, Østerrike bronse med 3.10,11.

Kjetil André Aamodt kjempet om bronse da han falt i utforrennet. Han brakk trolig fingeren i fallet, og reiste til sykehus for røntgenundersøkelse etter rennet. Finn Chr. Jagge stilte ikke opp i utfor.

Reiter hadde 1,81 sekunds ledelse på Kjus etter slalåmrennet, og klarte å forsvare ledelsen. Han ble Østerrikes første gullvinner i Nagano-OL.

Fire tideler bak

Bare franske Jean-Luc Cretier (31) klarte seg bedre. I utfor-tall handlet det om fire tideler.

Men utfor-medaljen i sølv er et tydelig svar til det som måtte finnes av tvilende skileverandører: Lasse Kjus hører hjemme blant verdens aller ypperste utfor-folk.

Men viktigere enn Atomics triumf-krav, er Lasses egen selvtillit. Det fikk en solid opptur i natt.

- Et fantastisk løp av Lasse, sier NRKs ekspertkommentator Atle Skårdal.

I en sesong som ikke har svart til Lasses ambisiøse forventninger, fikk han sin revansj. Beviset henger og dingler rundt halsen hans.

Usikker

For Lasse Kjus har vært usikker på hva han er god for. Det innrømmet han overfor Dagbladet tidligere i OL-uka: - Jeg veit hva som skal til for å kjøre bra, men skader og sjukdom de siste åra har gjort meg mer og mer usikker på om jeg greier å få det ut når det gjelder. Sjøltilliten er ikke så god som den var før.

Og da Lasse sto i startboksen sist søndag, da OL-utforen egentlig skulle vært kjørt, var han sjeleglad da den første meldingen om utsettelse kom. Han var rett og slett for nervøs og spent til å kaste seg for fullt ut i den olympiske fartsløypa. Men dette så du ingen ting av på tv i natt.

Borte var usikkerheten som den før-olympiske sjukdommen har skapt. Lasse kjørte som om han skulle ha tilbragt alle sine vintre i Hakuba-løypa.

Mannefall

Det inntrykket var det ikke alle utfor-deltakerne som ga. I et gedigent mannefall forsvant den ene favoritten etter den andre. På ulykkesdagen fredag den 13. var det like mange strykninger som på en lei dag på Bjerkebanen. Været var strålende _ med over 15 varmegrader i målområdet. Men vinden var skummel. Kjetil Aamodt kom seg ned bakken, men et nestenfall halvveis fratok ham alle pall-muligheter.

Dermed ble det ikke noe av Kjetils fremste sesong-mål: Utfor-seier i OL _ den eneste mesterskapsmedaljen han mangler i sitt velfylte premieskap.

Skandale-renn

Totalt fem av de 15 første løperne kjørte ut på samme sted som storfavoritten Hermann Maier i natt.

Italieneren Luca Cattaneo måtte fraktes bort på båre. Ni av de 21 første løperne kjørte ut.

- Helt klart feil som kommer fordi det er så lenge siden løperne kjørte gjennom løypa, mente NRKs ekspertkommentator Atle Skårdal. Han var sterkt kritisk til at arrangørene valgte å gjennomføre rennet uten å la løperne kjøre en treningsomgang først.

Før gårsdagens konkurranse var det seks dager siden løperne kjørte siste treningsomgang i traséen.

Sølv-Lasse husket tydeligvis leksa si bedre enn de fleste.

<B>FØLTES SOM GULL:</B> Lasse Kjus reddet (alt) sølvet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!