Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien

Dobbelt trøbbel: Må operere

Ronny Deila plages av prolaps og må under kniven. Blir det enda verre, er han forberedt på hasteoperasjon. Samtidig prøver han å få Vålerenga på beina igjen.

TØFFE TIDER: Ronny Deila og Vålerenga har gått åtte kamper uten seier. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
TØFFE TIDER: Ronny Deila og Vålerenga har gått åtte kamper uten seier. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

INTILITY ARENA (Dagbladet): Ronny Deila (44) er inne i sin tøffeste periode som trener. Vålerenga har gått åtte kamper uten seier. Og som om det ikke er nok: 8. oktober må han operere på grunn av prolaps i ryggen.

- Hvem står det verst til med, laget eller treneren?

- Det er nok treneren. Jeg skulle egentlig operert i går, men det ble ikke noe av. Da hadde jeg blitt borte fra kampen (mot Ranheim) søndag. Så jeg venter til neste landslagspause med å gjøre det, sier Deila og sikter til Norges kamper mot Spania og Romania i EM-kvalifiseringen.

Vi møter VIF-sjefen på Intility Arena i Oslo. En frisk vind feier over stadion med en kapasitet på 16 500 tilskuere. Tre dager har gått siden 0-4-tapet for Viking, et tap som forverret situasjonen for Oslo-laget.

Fem uker

Niendeplass på tabellen har fått omgivelsene til å rasle med sablene. Med ryggproblemer i tillegg, har Deila dobbelt trøbbel å hanskes med.

- Hvis jeg får det verre nå, må jeg akuttopereres, forteller han.

- Jeg har hatt en liten prolaps i mange år. Jeg har hatt det siden jeg måtte legge opp som fotballspiller på grunn av ryggen. Men det har vært ille i fem uker. Heldigvis fungerer hodet. Og det er det viktigste.

Deila har tro på at «livet vil bli lysere» etter operasjonen. Men før den tid skal han lede Vålerenga i to kamper, mot Ranheim søndag, og Odd 5. oktober.

OSLO-LAG I TRØBBEL: Høsten er kommet til Intility Arena, både bokstavelig og sportslig. Her fra dagens Vålerenga-trening. Foto: Tore Ulrik Bratland
OSLO-LAG I TRØBBEL: Høsten er kommet til Intility Arena, både bokstavelig og sportslig. Her fra dagens Vålerenga-trening. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Det er nå han får bruk for det aller beste som bor i ham. Han har skuffet seg selv. Og han har skuffet fansen. Det begynner å bli masse støy rundt klubben. Posisjonen hans som trener er blitt et hett tema, spesielt blant supporterne.

Situasjonen er fullstendig snudd på hodet fra i sommer. Først vant laget 4-1 borte mot Haugesund. Så høvlet det over Bodø/Glimt og vant 6-0 hjemme. Fansen så gull og grønne skoger. Så startet problemene.

Deila oppsummerer situasjonen:

- Det er slitsomme tider. Det er et lag med mye usikkerhet og som spiller dårlig. Du kan ikke finne én spiller som er på det nivået han kan være.

- Hvorfor?

- Jeg har tenkt masse. Det jeg ser er et lag der spillerne står opp for meg. De vil at vi skal vinne, de vil alt for klubben. Men jeg ser et lag med spillere som ikke er trygge på hverandre. Fem av spillerne som spilte i våres, spiller ikke lenger.

Han sikter til skader og ett salg. Og ramser opp de fem aktuelle spillerne: Adam Larsen Kwarasey, Jonatan Tollås Nation, Herolind Shala, Efraín Juárez Valdez og Chidera Ejuke. Sistnevnte er blitt solgt til Heerenveen.

- Når fem av spillerne er ute, skal du bygge nye relasjoner og nytt lederskap. Jeg føler ikke at lederskapet i gruppa er så sterkt som tidligere. Det er nye folk som må ta rollen. Når lederskapet ikke er tydelig nok, blir det usikkerhet internt i laget. Frykten for å tape blir for stor. Du vil så veldig mye. Du tenker mer på å vinne framfor å tenke på hva du vil gjøre for noe. Når du får en i trynet, blir det masse usikkerhet, påpeker Deila.

- Det er masse energi i gruppa. Jeg kan ikke ta dem på energien. Mot Viking sprang spillerne mye. Men det ble for vilt. Det var ingen som tenkte på å agere riktig. Vi gikk rett fram på samme side hele tida. Vi fikk ikke vendt spillet. Vi begynte å presse en og en. Vi så ikke ut som et fotballag.

DRO TIL NEDERLAND: Salget av Chidera Ejuke til Heerenveen har vært et tap for Vålerenga. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
DRO TIL NEDERLAND: Salget av Chidera Ejuke til Heerenveen har vært et tap for Vålerenga. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Hva blir viktig framover nå?

- For meg blir det nå viktig å få ledergruppa til å fungere. Spillerne må bli trygge på hverandre og jobbe godt sammen. Og så må trenerapparatet nærmere gruppa. Vi må jobbe sånn at vi blir en gjeng som bygger selvtillit og trygghet i gruppa.

Deila fortsetter:

- Alle som har vært med på motgang i fotball, vet at det fort kan bli individualisme og passivitet. Du sitter og venter på at noen skal gjøre noe, at Ronny Deila skal komme med tryllestaven. Og så blir det ikke nok folk som drar lasset sammen. Nå må vi samle oss og tenke på hva vi skal gjøre, framfor å la galskapen med at «vi må vinne, vinne, vinne» få dominere.

Har fortsatt troen

Målet før sesongen var fjerdeplass. I dag er det Rosenborg som har denne plassen og Vålerenga er 12 poeng bak det «forjettede land». Men Deila nekter å gi opp.

- Jeg har veldig tro på at vi skal komme ut av dette. Vi kommer til å bli sterkere. Jeg begynner å lære Vålerenga. Jeg har vært her i tre år nå. Det begynner å sette seg hva som skal til for å få til noe. Det er en bra klubb og vi en bra gjeng. Men vi må komme ut av den leie situasjonen. Jeg har stor tro på at vi på sikt skal klare å skape noe veldig bra her. Det er en grunnramme nå som er veldig bra. Nå må vi få kvalitet i den grunnramma.

Han fortsetter:

- Nå har vi fokusert lenge nok på resultater. Det er ikke blitt noe bedre. Nå må vi samle oss og få noen små seire, og få en følelse av at dette lykkes vi med. At dette er bra. Dette er ikke noe en person eller to kan gjøre. Vi må være en gruppe på 40 stykker som skal reise seg og vise supporterne at her er det noe å bygge på.

Pløyer ikke nettsider

- Hvordan opplever du den økende støyen rundt klubben?

- Jeg opplever ikke så mye av den. Jeg er ikke den som går rundt og pløyer alle nettsider. Det gidder jeg ikke. Jeg vet akkurat like godt som alle andre at det vi har prestert ikke er godt nok, sier Deila.

- Jeg er bare opptatt av å snu det. Da vet jeg at støyen løyer og at ting blir bra. Jeg må bruke fokuset mitt på å finne løsninger. Men det er klart vi har en følelse av skuffelse. Vi vant til sammen 10-1 i de to siste kampene før ferien. Så tapte vi igjen. Og det kommer frustrasjon og sinne. Du skuffer deg selv så jævlig. Så vil du bare mer og mer og det blir avstand i ting (målsetting og faktiske resultater). Det har skjedd gang på gang.

Om fire dager venter Ranheim på Intility Arena. Kampen kan fort definere om Vålerenga skal kjempe i nedrykksstriden eller om Deila og co. kan begynne å se oppover på tabellen igjen.

Eliteserien
Molde22154352-2249
Bodø/Glimt22135450-3444
Odd22125534-2541
Rosenborg22116536-2739
Viking2296737-3233
Brann2296728-2333
Kristiansund2296728-2333
Haugesund2269729-2527
Vålerenga2276934-3527
Lillestrøm22751028-3626
Stabæk22661026-3224
Strømsgodset22641224-3922
Tromsø22641225-4422
Mjøndalen2249928-3921
Ranheim22551224-3820
Sarpsborg22310923-3219
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling