Dobesøket ødela for skuffet Ruth

Ny norsk rekord er liten trøst for Ruth Kasirye.

BEIJING (Dagbladet.no): Ruth Kasirye (26) løftet som aldri før i OL-konkurransen, og endte på 7. plass.

Tønsberg-jenta lå på en flott fjerdeplass etter rykkene, men det ble for tungt å følge de aller beste i støt - og hun endte med 224 kilo. Med kong Harald på andre rad, slettet hun dermed sammenlagtrekorden hun selv hadde, på 222 kilo.

- Jeg er ikke fornøyd med en sjuendeplass. Oppvarmingen min før støt-delen ble ødelagt og jeg fikk for dårlig tid, sier flaggbæreren vår, som likevel smilte og lo da hun møtte pressen etter finalen.

Hun ristet på hodet da navnet hennes ble ropt opp som første kvinne i støt, og hun høynet vekta for å få noen minutter til.

- Jeg tenkte at «Dette går ikke. Det går for fort», sier hun til Dagbladet.no.

Pak Hyon-Suk fra Nord-Korea vant gull (241 kilo), takket være et fantastisk sistestøt. Jirina Nekrassova fra Kasakhstan tok sølv (240 kilo) og Lu Ying-Chi fra Taiwan fikk bronse.

Måtte på do

Mellom rykk- og støtdelen har alle finalistene ti minutter til å slappe av, holde musklene i gang og forberede seg mentalt. Denne tida gikk altfor fort for Kasirye i den kinesiske hovedstaden.

RÅSTERKE RUTH: Ruth Kasirye gjorde en god konkurranse i Beijing, og satte norsk rekord ved å løfte to kilo mer enn hun noensinne har maktet. Foto: AP/SCANPIX
RÅSTERKE RUTH: Ruth Kasirye gjorde en god konkurranse i Beijing, og satte norsk rekord ved å løfte to kilo mer enn hun noensinne har maktet. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

- Jeg måtte på do, og den var langt unna. Derfor fikk jeg dårligere tid enn jeg burde hatt, sier hun.

- Ville du løftet mer om du kunne varmet opp slik du ville?

- Jeg vet ikke, det kan jeg ikke svare på.På fjerde halvveis

Kasirye startet med 99 kilo i rykk, og det gikk greit. Deretter økte hun til 103 kilo, og da måtte hun dypt ned. Én av tre dommere underkjente det, men de to andre ga tommelen opp.

Dermed er den nye norske rekorden i «rykk og støt» i 63-kilosklassen 103 kilo. Kasirye hadde selv den gamle, på 101 kilo.

- Det begynte veldig bra, sier Ruth.

I det tredje rykket forsøkte 26-åringen seg på 105 kilo, men det ble for tungt denne gangen. Etter halve finalen lå dermed Ruth på fjerdeplass. Irina Nekrassova (Kasakhstan) ledet, etter et rykk på 110 kilo.

Dobesøket ødela for skuffet RuthFavoritten forsvant i en vegg

Den store forhåndsfavoritten Svetlana Tsarukaeva (Russland) forsvant ut av konkurransen allerede halvveis, siden hun ikke klarte noen av rykkene. Hun prøvde seg på 107 kilo i alle tre forsøkene, men mislyktes hver gang.

Sølvmedaljevinneren fra VM I 2006 og 2007 forlot Beijing University of Aeronautics & Astronautics Gymnasium oppløst i tårer, og hun var så fra seg at hun gikk rett i veggen på vei ut ei dør i hallen.

Kasirye klarte greit 121 kilo i første støt etter pausen, en tangering av hennes egen norske rekord.

Men begge 125 kilo-forsøkene ble for tøffe. Det første forsøket klarte hun å få over hodet, mens det andre stoppet på brystet.

Dermed endte hun med 224 kilo - noe som er to kilo mer enn hun noen gang tidliger har løftet.

- Ny rekord sammenlagt, ja, ja, sier en skuffet Ruth Kasirye til Dagbladet.no, men da skyter trener Arne Grostad inn:

- Det er ikke alle som klarer å komme med personlige rekorder i OL.