Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

CORONAVIRUSET: TV-heltens død forandret alt i Japan

Død komiker sjokkerte OL-byen

Sist natt kom virkeligheten til Tokyo. Da ble karaokebarene stengt i OL-hovedstaden, mens byen sørget over sin døde komiker.

SJOKKERTE JAPAN: Nyheten om komikeren Ken Shimuras død ga et nytt alvor over corona-trusselen både i hjembyen Tokyo og hele Japan. Hele nasjonenes TV-helt skulle ha løpt med OL-ilden. FOTO: Kyodo/Reuters
SJOKKERTE JAPAN: Nyheten om komikeren Ken Shimuras død ga et nytt alvor over corona-trusselen både i hjembyen Tokyo og hele Japan. Hele nasjonenes TV-helt skulle ha løpt med OL-ilden. FOTO: Kyodo/Reuters Vis mer

SIST natt fikk innbyggerne i Tokyo beskjed om å holde seg unna byens karaokebarer. I moderne japansk kultur er det enda et katastrofetegn.

Det første tegnet var myndighetenes oppfordring til å unngå den tradisjonelle vårfeiringen; «hanami», av blomstrende kirsebærtre. Den formaningen kom mens Japans statsminister Shinzo Abe fortsatt tviholdt på tanken om å starte sommer-OL som avtalt seint i juli.

Mandag fikk også OL en ny startdato. Idrettsfesten er utsatt til 23. juli 2021, men om det blir virkelighet avhenger av det som skjer i Tokyo og resten av verden i månedene framover.

Nå diskuterer Japan om det skal bli innført unntakstilstand.

Det skjer i sjokk over å ha mistet en nasjonal TV-helt til coronaviruset.

STATSMINISTER Abe fikk retten til å bestemme unntakstilstand i en ny lovgivning for et par uker siden. Den retten benyttet han naturlig nok ikke i påvente av en avgjørelse i OL-spørsmålet. Inntil tirsdag forrige uke gjaldt det å forsikre omverdenen om at det meste var normalt i det olympiske vertslandet.

Det er det ikke. Men hvor truende coronaviruset er, vet neppe myndighetene.

Til det har det vært altfor lite testing.

FORELØPIG har Japan bare testet de man antar er smittet, samt omgivelsene til de lokale smittekildene. De siste dagene har det vært voldsomme politiske oppgjør om denne begrensede testingen har hatt sammenheng med ønsket om en plettfri fasade. At det å få arrangert sommer-OL i Tokyo som planlagt, har gått foran nasjonens trygghet.

PÅ FILMJOBB: Ken Shimura var klar til å jobbe med en ny film da han ble smittet av coronavirus for halvannen uke siden. Dødsfallet ryster Japan. FOTO: Kyodo/AP.
PÅ FILMJOBB: Ken Shimura var klar til å jobbe med en ny film da han ble smittet av coronavirus for halvannen uke siden. Dødsfallet ryster Japan. FOTO: Kyodo/AP. Vis mer

Akkurat som i OL-spørsmålet går skillelinjene mellom økonomiske -og helsemessige hensyn. Utsettelsen av sommerlekene var en voldsom smell for japansk økonomi. Nå frykter myndighetene at en langvarig stengning av samfunnet vil ødelegge enda mer.

GUVERNØREN i Tokyo beordret sist natt Tokyos 14 millioner innbyggere om å holde seg unna karaokebarene. Mens skolene i byen for lengst er stengt, har det tradisjonelle utelivet fortsatt. Bare for noen uker siden vakte det nasjonal oppsikt at en coronasmittet mann festet rundt i barene. Nå gjelder dette noe helt annet enn rare fortellinger om enkeltmennesker.

Usikkerheten er stor rundt selve omfanget av smitten både i hovedstaden og resten av landet. Etter søndagens melding om sjokkvekst i antall smittede i Tokyo, sank tallet pr. døgn fra 68 til 14 på mandag før det snudde opp igjen til 78 i går.

Det er fortsatt et svært lavt for en så stor by, men speiler ifølge helsemyndighetene like gjerne det lave testtallet som selve faren. Totalt i Japan er det ennå ikke over 2 000 smittetilfeller; altså under halvparten av den målte coronaspredningen i Norge over tjue ganger flere innbyggere:

- Hvis vi venter på en eksplosiv økning før vi erklærer unntakstilstand, blir det for seint, advarer Satoshi Kamayachi, styremedlem i Japans medisinske råd.

FØLELSEN av en kommende katastrofe var også en medvirkende årsak til at sommerlekene ble utsatt et helt år. Tidspunktet var naturlig med tanke på å ha OL i en ferieperiode tilpasset alle de tusenvis av frivillige bak et slikt arrangement, men ga samtidig noen nødvendige ekstra måneder.

Stadig mer synker alvoret inn over internasjonale idrettsorganisasjoner. Det ene arrangementet etter det andre blir utsatt. 2020 blir neppe noe år for flere internasjonale konkurranser.

Kanskje heller ikke store deler av 2021.

VENDEPUNKTET i Japans kamp mot viruset er likevel ikke knyttet til sommer-OL, men til et dødsfall. Nyheten om at komikeren Ken Shimura hadde dødd av viruset forandret det meste.

UTSETTES: Sommer OL i Tokyo utsettes til 2021. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Utviklingen av hans sykdom er blitt fulgt tett i japanske medier etter at 70-åringen ble smittet for et par uker siden. Ken Shimura var en stor underholder siden han som musiker ryddet veien for Beatles i Japan, og så på 1980-tallet ble TV-yndlingen med gruppa «Drifters». I årtier siden har han vært en elsket standupkomiker for hele nasjonen.

Dette dødsfallet har vært denne ukas gjennomgående store sak på japanske TV-kanaler. At Ken Shimura plutselig er borte, har vekket opp unge japanere som til slutt har innsett at dette viruset også gjelder deres liv.

ETTER at dødsbudskapet kom, flokket fans og journalister seg rundt sykehuset der Shimura har vært innlagt med lungebetennelse siden 20. mars.

Komikeren skulle ha løpt med OL-flammen gjennom forstaden sin i Tokyo. Det fakkelløpet ble utsatt.

Når og hvordan det kommer tilbake, gjenstår å se.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!