Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Dødballhistorien: Da straffespark ble innført ble det sett på som en fornærmelse

En keeper slapp inn tre mål på direkte corner i samme kamp. To Arsenal-stjerner tabbet seg skikkelig ut med en frekk straffespark-variant. En regelendring førte til ramaskrik på 1920-tallet.

LANG HISTORIE: I begynnelsen var det ikke dødballer i fotballen. Her er et bilde fra da Sverige møtte Brasil i VM-finalen 1958. Foto: AFP PHOTO/NTB Scanpix
LANG HISTORIE: I begynnelsen var det ikke dødballer i fotballen. Her er et bilde fra da Sverige møtte Brasil i VM-finalen 1958. Foto: AFP PHOTO/NTB Scanpix Vis mer

Dødballer har vært en del av fotballen siden menn med bart innførte dem da Det engelske fotballforbundet (FA) ble formet. Dødballer ble sett på som merkelig i begynnelsen - like merkelig som å se voksne menn rygge tilbake i skrekk over synet av den lille sprayboksen med hvitt skum som nylig har blitt introdusert på fotballbaner verden over.

I 1863 ble frispark definert som «privilegiet av å sparke en ball, uten hindringer, på en slik måte som frisparktakeren selv ønsker», noe som virker enkelt nok. Men siden det var lov med holding, bryting, nedsparking og liknende, ble det sjeldent utdelt frispark.

I stedet, før introduseringen av keepere, kunne spillere legge ned ballen og ta et frispark dersom de sørget for en såkalt «fair catch». Det første frisparkmålet kom fra Mr Grosvenor of Barnes FC, i et 1-2-tap mot originale Crystal Palace tilbake i mars 1865.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?