Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Døde etter legevaktbesøk

Uten Rolf Sæterdal (51) hadde Ole Einar Bjørndalen neppe vunnet fire OL-gull. Idretts-Norge er i sjokk etter at lederen for utholdenhetsseksjonen i Olympiatoppen døde torsdag.

BERGEN (Dagbladet): Ole Einar Bjørndalen og trenerguru Rolf Sæterdal skulle underholde Brann-sponsorene. Plutselig fikk Sæterdal store smerter i brystet og dro til legevakta. Der ble han undersøkt og sendt på dør. Like etter stoppet hjertet.

Klokka 15.45 torsdag ettermiddag styrtet ambulansepersonell og helsepersonell ut for å gi førstehjelp til mannen de minutter tidligere hadde undersøkt. Sæterdals hjerte begynte å slå igjen ved hjelp av hjertestarter.

Han ble fraktet til akuttmottaket på Haukeland Universitetssykehus, men livet sto ikke til å redde. Sæterdal etterlater seg kone og fire unge gutter.

Brystsmerter

Så seint som i mars fikk Sæterdal akutte brystsmerter på Beitostølen. Han ble utredet av en lege på Fagernes, som ikke fant noe spesielt. Ifølge legevaktsjef Frank Leo van Betten ved Bergen legevakt viste heller ikke torsdagens utredning symptomer på hjerteproblemer. Under legekonsultasjonen skal Sæterdal ha snakket hyggelig med legen om en felles bekjent.

- Det var ikke jeg som behandlet ham, men etter det jeg forstår skal smertene ha vært konsentrert lavere. Det vil si at de lå høyt oppe i mageregionen. Det ble heller ikke observert stråling utover i armen, som er vanlig ved hjerteinfarkt. Legen foretok EKG-prøve. Den var helt normal. Det var ikke noe som tydet på at han slet med et begynnende infarkt. Smertene ble heller ikke oppfattet som så alvorlige at det var nødvendig med innleggelse. Derfor ble pasienten henvist til videre utredning hos fastlege, sier van Betten.

Hadde brystsmerter

Janecke Reed-Larsen i Brann-showets arrangørstab ble oppringt av Sæterdal før han dro til legevakta.

- Han satt på hotellrommet og sa han hadde brystsmerter. Derfor ville han dra til legevakta. Han sa at han kanskje ville bli innlagt. Vi ble enige om å holde kontakten, men hørte ikke noe mer, sier hun.

- Han fikk sannsynligvis hjertestans. Det viser nok at han likevel kan ha hatt noe på gang som har slått ut i hjertet. Det kan også ha vært en utposning i hovedpulsåra som kan ha sprukket. Vi er veldig lei oss for det som har skjedd. Det er veldig tragisk, men samtidig er det vanskelig å se at vi kunne ha gjort noe annerledes, sier van Betten.

Han har funnet fram legejournalen og på oppfordring sendt den til Haukeland Universitetssykehus.

Obduksjon

- Det er mulig at det vil bli foretatt obduksjon i denne saken på mandag. Etterpå kan det kanskje bli en sak for tilsynsmyndighetene, altså Helsetilsynet i Hordaland, sier Frank Leo van Betten.

Olympiatoppens sjeflege Lars Engebretsen kjenner til liknende situasjoner fra sitt arbeid på Ullevaal sykehus. Han vil verken kritisere eller frikjenne Bergen legevakt.

- Ofte blir pasientene sendt ut igjen om man ikke finner noe spesielt, sier han.

Men han er glad for at saken undersøkes videre:

- Menn i 50-åra som har vært inne før, og som kommer inn på nytt med klem i brystet, blir som oftest lagt inn til observasjon, særlig i byene. Det er all mulig grunn for Bergen legevakt til å sjekke om alle rutiner er fulgt. For dette er litt uvanlig, sier han.

Lamslått Lund

Sponsorsjef Jacob Lund i DnB/Vital deltok på Brann-arrangementet og er gammel venn av Sæterdal. Lund er i sjokk over det som har skjedd.

- Jeg er lamslått. Det er grusomt. Jeg fikk sjokk da jeg hørte om omstendighetene rundt dødsfallet, og finner det veldig rart at en person dør på vei ut av legevakta, sier Lund, som på arrangementet intervjuet Ole Einar Bjørndalen om suksesskriterier klokka 16.00. Sæterdal skulle på scenen 17.00.

- Jeg fikk vite før intervjuet at han hadde fått et illebefinnende, men jeg sa ingenting til Ole Einar før etterpå, sier Lund.

Bjørndalen hadde tidligere på dagen holdt foredrag for Brann-spillerne.

- Der ga han uforbeholden ros til Sæterdals kompetanse, sier Lund.

Søvnløs Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalens karriere steg bratt etter at Sæterdal tok over som hans aller viktigste støttespiller i 1996. Torsdag kveld fløy Bjørndalen fra Bergen til Trondheim uten å vite annet enn at Sæterdal hadde fått et illebefinnende. Natt til i går satte han seg på nattoget til Oslo for å nå ferieflyet sitt til Gran Canaria. Da ble han oppringt av Idrettsforbundets infosjef Halvor Lea, som overleverte det triste budskapet.

- Det er helt jævlig. Helt vanvittig. Jeg har ikke sovet i hele natt. Dette er så forferdelig trist, sier Bjørndalen, som er kjent med omstendighetene rundt dødsfallet.

- Ikke bra, sier han - og ber om å få slippe å si mer om det.

Bjørndalen satte seg på flyet til Gran Canaria, men innrømmer at ferien er så godt som ødelagt.

- Men kanskje det er greit å komme seg bort for å fordøye dette. Jeg skal kontakte familien hans nå i kveld, sier Bjørndalen.

- Stor som menneske

Han kommer hjem til begravelsen like over påske.

Onsdag for halvannen uke siden la Bjørndalen og Sæterdal planer sammen for de fire neste åra.

- Han var den største treneren jeg noen gang har hatt. For meg og for Idretts-Norge er det ikke mulig å erstatte Rolf. Ingen i hele Europa hadde den samme kompetansen. Samtidig var han stor også som menneske, en venn - selv om det var stor aldersforskjell mellom oss. Han stakk seg aldri fram. Var beskjeden til bergenser å være. Nå blir det viktig for oss alle å ta vare på familien hans. Sjøl vil jeg huske ham for hvor fantastisk han var mot meg, sier Ole Einar Bjørndalen.

DØD: Rolf Sæterdal var aktiv roer og ble nordisk mester i 1979. Han var landets fremste ekspert på treningsfysiologi, og var den første konsulenten Bjørge Stensbøl engasjerte i Olympiatoppen. De siste åra jobbet han tett med skiskyttere og roere. Han etterlater seg kone og fire barn.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media