FIKK UMIDDELBAR LIVREDNING: Nodar Kumaritashvili  fikk umiddelbart livreddende førstehjelp da han ble kastet ut av banen i OL-anlegget i Whistler, men georgierens liv sto ikke til å redde. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Peter PARKS
FIKK UMIDDELBAR LIVREDNING: Nodar Kumaritashvili fikk umiddelbart livreddende førstehjelp da han ble kastet ut av banen i OL-anlegget i Whistler, men georgierens liv sto ikke til å redde. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Peter PARKSVis mer

Døde i akeulykke i OL-anlegget

Nodar Kumaritashvili fra Georgia traff upolstret stolpe i 144 kilometer i timen.

|||WHISTLER/OSLO (Dagbladet): OL i Vancouver fikk en tragisk innledning da akeren Nodar Kumaritashvili fra Georgia omkom etter en avkjøring under den offisielle treningen i Whistler Sliding Center fredag.

- Våre første tanker går til utøverens familie, venner og kolleger. Hele den olympiske familien er rystet over denne tragedien, som kaster en skygge over vinterlekene, sier IOK-president Jaques Rogge i en uttalelse, gjengitt av CNN.

- Vi slutter oss til IOK, og overbringer våre kondolanser til familien, vennene og lagkameratene til denne utøveren som kom til Vancouver for å realisere sin olympiske drøm, sier John Furlong fra organisasjonskomiteen VANOC.

Også presidenten i Det internasjonale akeforbundet (FIL), Josef Fendt, er rystet over den fatale ulykken.

- Dette er en forferdelig ulykke, og det verste man kan oppleve i idretten. «Akefamiliens» tanker er naturligvis hos dem som er berørt av denne hendelsen, sier Fendt.

- Jeg er sjokkert. Dette er vanskelig å håndtere, sier den tyske landslagstreneren Georg Hackl, som i sin tid vant tre strake OL-gull, til Dagbladet via presseattaché Christian Klave.

FATAL AVKJØRING: Akeren Nodar Kumaritashvili fra Georgia omkom etter å ha kjørt av banen under trening i OL-anlegget i Whistler.Bildeserie: SCANPIX/AFP PHOTO/Peter PARKS
FATAL AVKJØRING: Akeren Nodar Kumaritashvili fra Georgia omkom etter å ha kjørt av banen under trening i OL-anlegget i Whistler.Bildeserie: SCANPIX/AFP PHOTO/Peter PARKS Vis mer

Traff upolstret stålpilarKumaritashvili kontrollen mistet kontrollen i utgangen av den siste svingen før målpassering der utøverne oppnår de høyeste hastighetene. Arrangørens målinger viste at Kumaritashvilis kjelke holdt over 144 kilometer i timen like før ulykken inntraff.

Han ble kastet kjelken og slengt over kanten av banen. Deretter traff han en upolstret stålpilar.

Georgieren ble slått bevisstløs, og førstehjelpsmannskapene kom raskt til og startet med livredningen. Han ble brakt videre til et ambulansehelikopter som fraktet han til sykehus bare minutter etter ulykken, men livet sto ikke til å redde.

Nodar Kumaritashvili ble 21 år gammel.

UtøverkritikkOL-anlegget i Whistler er det raskeste i verden, og flere utøvere har stilt spørsmål ved sikkerheten etter en serie uhell og avkjøringer på trening denne uka.

Blant dem var Kumaritashvili, som falt av kjelken også på onsdagens trening, men da slapp han fra det uten skader.

Like før dødsulykken, fortalte den amerikanske akeren Bengt Walden, som selv hadde hatt et uhell, at representanter for FIL hadde antydet at de var bekymret for de høye hastighetene utøverne kommer opp i.

- Jeg tror ikke det kommer til å bygges noen baner som er raskere enn denne. FIL virket nærmest misfornøyde med hvor rask banen viste seg å være, men vi får se, sa Walden, ifølge Vancouver Sun.

Kort tid etterpå omkom Kumaritashvili.

Nå kan Georgia komme til å trekke OL-troppen fra Vancouver-lekene.
- Vi er alle i sjokk, og vi vet ikke hva vi skal gjøre. Vi vet ikke om vi skal delta i åpningsseremonien eller i lekene overhodet, sier Irakly Japaridze, som er leder for den georgiske OL-delgasjonen, til Reuters.

Skjermer BjerkeDesiree Bjerke er eneste norske OL-representant som skal i aksjon i Whistler Sliding Center. Hun deltar i skeleton, som etter planen skal avvikles 18. februar. Nå slår støtteapparatet ring om Bjerke, og skal skjerme henne for bilder av dagens tragiske ulykke.

- Vi skal prate sammen om dette, men forsøke å holde det på avstand. Desiree skal ikke se på bilder fra det som skjedde. Vi kommer til å skjerme henne fra ulykken, sier Håvard Engelien, Norges sportssjef i skeleton, til NTB. Toppidrettssjef Jarle Aambø, som er Norges chef de mission i Vancouver-OL, sier de har vært i kontakt med det norske skeletonteamet etter ulykken. - Vi har hørt med dem om hvordan hun (Bjerke) har reagert på dette. Hun er en del av et team, og vi har et støtteapparat som kan bidra, sier Aambø til NTB.