Fjellklatrer Sergi Mingote

Døde i ulykke på K2

Den kjente spanske fjellklatreren Sergi Mingote døde i en ulykke på verdens nest høyeste fjell.

FALT: Sergi Mingote omkom på K2. Foto: Privat
FALT: Sergi Mingote omkom på K2. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fjellet K2 på grensa mellom Kina og Pakistan er mange klatreres hvite hval.

Det er ett av 14 fjell i verden på over 8000 meter, og ett av få som aldri har blitt besteget om vinteren. Før nå. Fredag nådde en gruppe med nepalske klatrere toppen av fjellet, skriver BBC.

Flere titalls personer har forsøkt å komme seg til toppen i år. En av dem kom seg aldri ned igjen.

- Tragisk

Den kjente spanske klatreren Sergi Minote døde da han falt på vei ned fra den 8611 meter høye toppen. Det skriver den spanske statsministeren Pedro Sanchéz på Twitter.

- Trist å si at Sergi Mingote døde på K2. Han ville fortsette å lage historie, ved å være en del av den første ekspedisjonen som nådde toppen på dette fjellet om vinteren, og så skjedde det en tragisk ulykke som krevde livet hans, skriver statsministeren.

MÅLER HØYDEN: Kina og Nepal har lenge kranglet om høyden på Mount Everest. Nå har begge målt fjellet på nytt. Det skriver The Guardian. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

- En enorm klem til denne enorme atletens nærmeste, skriver Sanchez.

Mingote holdt på med et verdensrekordforsøk, som innebar å klatre alle verdens 14 fjelltopper på over 8000 meter i løpet av 1000 dager, uten å ha med seg oksygen.

Fjellet som prøver å drepe

Mange har forsøkt å nå toppen av K2. Mange har feilet.

Den amerikanske klatreren George Bell omtalte K2 som «et brutalt fjell som prøver å drepe deg».

De ti klatrerne fra Nepal var opprinnelig spredd på seks ulike ekspedisjoner, men samlet seg ti minutter fra toppen for å gå opp der sammen, til ære for landet de er fra.

Verden høyeste fjell, Mount Everest, ligger i Nepal.

De ti klatrerne sang den nepalske nasjonalsangen på toppen av K2, skriver klatreren Nirmal Purja på Instagram. Han er tidligere spesialsoldat i den britiske marinen og var med på ekspedisjonen.

- Vi er stolte over å være en del av menneskehetens historien og for å vise at laginnsats, samarbeid og en positiv mental innstilling kan flytte grensene for hva vi kanskje føler er mulig, skriver Purja.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer