Døde på risikabel reise

Paralympics-stjernen og eventyreren Angela Madsen døde under rotur i Stillehavet.

RISIKERTE LIVET: Angela Madsen visste at hun la ut på en risikabel ferd da hun ville ro alene fra California til Hawaii i Stillehavet. Mandag ble hun funnet død. Foto: NTB scanpix
RISIKERTE LIVET: Angela Madsen visste at hun la ut på en risikabel ferd da hun ville ro alene fra California til Hawaii i Stillehavet. Mandag ble hun funnet død. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Historien om Angela Madsen (60) er en dramatisk, filmatisk en. Nå har den kommet til en tragisk, men heroisk ende.

Madsen var en ung, lovende basketballspiller da hun pådro seg en alvorlig ryggskade i 1981. Da hun opererte ryggen 33 år gammel, gikk det alvorlig galt. Hun våknet lam fra livet og ned.

Ifølge New York Times mistet hun jobben, partneren forlot henne, og i en periode bodde hun på gatene og sov i rullestolen foran Disneyland.

Men Madsen ga ikke opp.

Hun begynte å ro, etter hvert så bra at hun ble med på konkurranser. Hun tok bronse i Paralympics og vant utallige mesterskap. Multitalentet Madsen var også med på det amerikanske laget i spydkast under Paralympics.

HELT: Madsen var et multitalent, med deltakelse i Paralympics i flere grener. Her under en feiring av amerikanske medaljevinnere i 2019. Foto: NTB scanpix
HELT: Madsen var et multitalent, med deltakelse i Paralympics i flere grener. Her under en feiring av amerikanske medaljevinnere i 2019. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ville på havet

Men eventyreren Madsen ville ha mer. Hun ville ro på de store havene. To ganger rodde hun over Atlanterhavet og Det indiske hav, sammen med andre, kommer det fram i New York Times.

Havroing ga henne sjansen til å konkurrere mot mennesker uten funksjonsnedsettelser, framhevet hun i følge en artikkel i CNN.

Og det var én reise hun var besatt av gjennomføre: å ro over Stillehavet, fra California til Hawaii, alene. Madsen satte seg mål å være den første funksjonshemmede og eldste kvinnen som gjennomførte den spektakulære roturen.

HAVROER: Madsen, fremst, under en tidligere havroingstur, da sammen med en partner. Nå ville hun ro alene fra California til Hawaii. Foto: NTB scanpix
HAVROER: Madsen, fremst, under en tidligere havroingstur, da sammen med en partner. Nå ville hun ro alene fra California til Hawaii. Foto: NTB scanpix Vis mer

Oppdaget problem

24. april i år kunne hun endelig legge ut på reisen fra Los Angeles på egen hånd, i den 20 fot lange glassfiberbåten Row of Life.

Etter planen skulle hun ankomme Hawaii i slutten av juli, ifølge New York Times. Hun var to måneder og halvveis til Hawaii da hun ifølge CNN og New York Times oppdaget et problem med maskinvaren til ankeret sitt, som skal stabilisere båten i tung sjø.

Madsen visste at hun snart ville befinne seg i en syklon, og at hun derfor måtte fikse ankeret. Dette fortalte hun sin kone Debra Madsen, som hun hele tida hadde kontakt med via satelittelefon og sms.

DØDE: Mike Hughes døde under oppskytingen av sin hjemmelagde rakett lørdag. Han ønsket å bevise at jorda var flat, ved å reise ut i verdensrommet. Video: Justin Chapman/@justindchapman / AP Vis mer

Bekymret

Søndag 21. juni sjekket Madsen ifølge CNN inn via satellitt og sa at hun gikk i vannet for å reparere ankeret. Etter å ikke ha hørt fra Madsen på flere timer, ble kona bekymret.

Hun kunne fortelle fra sporingsdata at båten ikke ble rodd. Det ble igangsatt en søke- og redningsaksjon.

Et fly ble sendt og et lasteskip ble dirigert for å finne henne. Mandag kl 20 oppdaget Kystvakten kroppen hennes livløs i vannet, bundet til båten, i følge CNN.

Skal fullføre reisen

Kona vil nå at Angelas døde kropp skal fraktes først til Hawaii, ikke hjem til California.

- Jeg vil at hun skal fullføre reisen, sier hun, ifølge New York Times.

- Hun fortalte gang på gang at hvis hun døde mens hun prøvde, så var det greit for henne, sier kona Debra og dokumentarskaperen Soraya Simi som delvis fulgte henne på reisen, ifølge CNN.

De to forteller at å ro denne havsoloen var Madsens største mål i livet, og at hun var villig til å satse høyt. Som de sier:

- Hun kjente risikoen bedre enn noen av oss og var villig til å ta disse risikoene fordi det å være på sjøen gjorde henne lykkeligere enn noe annet.

STERK KARAKTER: Madsen hadde hatt noen utfordringer i livet, men overvant dem én etter én. Mandag sa det stopp på tragisk vis. Foto: NTB scanpix
STERK KARAKTER: Madsen hadde hatt noen utfordringer i livet, men overvant dem én etter én. Mandag sa det stopp på tragisk vis. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Skremmende

I et intervju med online-magasinet Trekity forklarte Madsen om sin lidenskap for havroing.

- Det er monotont, det er skremmende, det er håpløst, majestetisk, spennende, uendelig, utmattende, foryngende, smertefullt, gledelig, frustrerende, selvmotsigende og ekstraordinært, sa hun i intervjuet gjengitt i New York Times.

- Angela var en kriger. Hun levde et liv som var preget av utrolig motgang, men som hun overvant, sier Madsens kone og dokumentarskaper Simi, ifølge CNN.

Selv en kreftdiagnose stoppet henne ikke, sies det.

- Da jeg feiret 34-årsdagen min, ønsket jeg at jeg aldri hadde blitt født, skrev hun i sin biografi, i følge CNN, med henvisning til at hun nettopp hadde blitt lam.

- Men jeg sluttet å være et offer og begynte å ta ansvar for å omskolere og omprogrammere meg selv. Mestringsevnen tok meg selv til et annet nivå sa hun til Trekity, ifølge New York Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer