- Døden for sporten

Den norske dominansen vekker oppsikt internasjonalt. En tidligere profil kommer med dyster spådom.

NORSK DOMINANS: Pål Golberg, Johannes Høsflot Klæbo og Martin Løwstrøm Nyenget feirer etter lørdagens 10 kilometer. Foto: NTB
NORSK DOMINANS: Pål Golberg, Johannes Høsflot Klæbo og Martin Løwstrøm Nyenget feirer etter lørdagens 10 kilometer. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

RUKA (Dagbladet): De norske herrene har tatt samtlige pallplasser i de to første verdenscuprennene i år.

Musikk i ørene for Norge, men internasjonalt vekker det oppsikt.

Den tidligere kanadiske OL-utøveren Devon Kershaw er bekymret, spesielt fordi han mener at Frankrike, Italia og andre europeiske land sliter med rekrutteringen:

- Herrelangrenn er en katastrofe, spesielt uten Russland. Jeg kan ikke forstå at det er sånn min sport er blitt. Andre land bygger ikke opp nye lag, så de er ikke på samme planet som Norge eller Russland, hevder han i podkasten Threshold.

KLAR BESKJED: Devon Kershaw, her sammen med kona Kristin Størmer Steira, er bekymret. Foto: NTB
KLAR BESKJED: Devon Kershaw, her sammen med kona Kristin Størmer Steira, er bekymret. Foto: NTB Vis mer

- Døden for sporten

Han påpeker at sporten gror godt i USA og Canada, men mener at flere europeiske land må få troa på at de kan konkurrere med Norge igjen, slik som han selv gjorde i løpet av karrieren.

- Må jeg virkelig se at Norge blir 1,2,3,5 og 7 hele sesongen? Det er sånn det kommer til å bli. Det er veldig depressivt, sier Kershaw, før han kommer med en dyster spådom:

- Vi trenger flere land enn USA, Canada og Norge. De andre europeiske landene må skjerpe seg. Hvis det ikke forandrer seg, så er det døden for sporten.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Kershaw, så langt uten svar.

Også i Finland er de usikre på hvordan det norske dominansen kommer til å prege sporten. Den finske Iltalehti-journalisten Santtu Silvennoinen mener Russlands fravær kommer til å prege sporten.

- Fraværet har en drastisk effekt på resultatene, skriver han i en kommentar.

NORSK TRIPPEL: Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten fredag foran Even Northug (til høyre) og Pål Golberg. Foto: Terje Pedersen / NTB
NORSK TRIPPEL: Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten fredag foran Even Northug (til høyre) og Pål Golberg. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Dominans

Tallenes tale fra fjorårssesongen viser at Norge og Russland til sammen vant 15 av 20 verdenscuprenn, og tok 39 av 60 mulige pallplasser.

Iivo Niskanen, Richard Jouve, Lucas Chanavat, Federico Pellegrino, Friedrich Moch, William Poromaa, Calle Halfvarsson, Joni Mäki og kinesiske Wang Qiang kriget seg til de siste.

MANGLER: Wang Qiang får ikke konkurrere for øyeblikket, men målet er at han skal komme tilbake til Europa over nyttår. Foto: NTB
MANGLER: Wang Qiang får ikke konkurrere for øyeblikket, men målet er at han skal komme tilbake til Europa over nyttår. Foto: NTB Vis mer

I år har de norske herrene tatt samtlige pallplasser. Fra norsk hold tas kritikken med ro.

- Norge er jo godstoget som skal styre skuta litt. Vi har alltid hatt folk i toppen, og sånn vil det også være, sier Even Northug til Dagbladet.

Emil Iversen nikker anerkjennende:

- Ja, jeg har kikket på resultatene som har vært i Ruka, for eksempel. Uten russerne så blir det mye nordmenn. Vi må bare håpe at andre kommer sterkt, sier Iversen til Dagbladet, og påpeker at Russlands fravær har en naturlig effekt på resultatene.

Lagkamerat Simen Hegstad Krüger forteller at han håper laget innfrir Finlands skrekk:

- Jeg forventer at vi kommer til å få konkurranse internasjonalt, men det er ikke utenkelig at det blir mye norsk i toppen. Hvis vi ikke har det blir vi vel slaktet for hvor dårlige vi er. Vi vil heller få høre hvor gode vi er enn motsatt. Så får heller de som klager gjøre en bedre jobb til neste gang, sier Krüger til Dagbladet.

GULLGUTT: Johannes Høsflot Klæbo fikk gave etter sin 50. verdenscupseier. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Sveriges skremmeskudd

Hans Christer Holund forventet også at flere nasjoner kaster seg på i løpet av sesongen.

- Det er litt som forventet, men så savner vi Niskanen i dag. Jeg tror han kunne ha gitt Klæbo konkurranse. Jeg tror også at vi får mer matching i løpet av sesongen, sier Holund til Dagbladet.

KLAR TALE: Tiril Udnes Weng benytter muligheten til å slå tilbake når hun møter den svenske kommentatoren Tomas Pettersson etter sprinten i Ruka. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

En av dem som kan tukte Norge er Calle Halfvarsson. Veteranen rystet med en pangstart på lørdagens 10 kilometer, og lover at han skal gjøre alt i sin makt for å tukte nordmennene framover:

- Jeg forstår hva Kershaw sier, hvis det bare er nordmenn på pallen hele tida, blir det ikke noe gøy for noen. Men jeg er overbevist om at vi skal være med og kjempe om pallplasser i vinter. Det får ikke lov til å se ut som det gjør nå, med bare nordmenn på pallen. Det er kjedelig, og det er trist for TV-seerne, sier han til Dagbladet.

KLAR TIL KAMP: Calle Halfvarsson. Foto: NTB
KLAR TIL KAMP: Calle Halfvarsson. Foto: NTB Vis mer

William Poromaa blir bare trigget av den norske dominansen:

- Skal jeg være på pallen må jeg slå dem, og den tanken kaster bensin på bålet for meg, forklarer han.

Andrew Musgrave imponerte igjen med en fjerdeplass lørdag. Han støtter også kritikken:

- Jeg er litt enig. Det blir drittkjedelig når Norge dominerer hele tida, men jeg og Calle er oppe der, så vi må sørge for at det ikke bare blir nordmenn på pallen i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer