«Dødens kjøpmann» kan redde stjerna

USA jobber for å befri basketstjerna Brittney Griner fra Russland og har gitt russerne et «betydelig tilbud».

KAN BYTTES: Den beryktede russiske våpensmugleren Viktor But. Foto: Reuters/NTB
KAN BYTTES: Den beryktede russiske våpensmugleren Viktor But. Foto: Reuters/NTB Vis mer
Publisert

160 dager har gått siden den amerikanske basketspilleren Brittney Griner ble pågrepet på flyplassen i Moskva etter at tjenestemenn skal ha funnet cannabis-olje i veska hennes.

Nå går rettssaken mot henne i Russland og Griner kan i verste fall dømmes til ti år i fengsel.

Nå bekrefter amerikanske myndigheter at de har gitt russerne det de kaller et «betydelig tilbud» for å returnere henne til USA.

Ifølge CNN skal det være snakk om at Biden har godkjent å tilby russeren Viktor But i bytte mot amerikanerne Brittney Griner og Paul Whelan. Whelan ble i 2020 dømt til 16 år i fengsel i Russland for spionasje.

MØTTE I RETTEN: Basketstjerna Brittney Griner. Foto: AFP/NTB
MØTTE I RETTEN: Basketstjerna Brittney Griner. Foto: AFP/NTB Vis mer

Soner lang straff

But soner på sin side en straff på 25 år i USA for å ha planlagt å drepe amerikanere, anskaffe og eksportere luftvernmissiler og gi materiell støtte til en terrororganisasjon. But har hele tiden hevdet at han er uskyldig. 55-åringen har av amerikanske medier blitt døpt om til «Dødens kjøpmann».

- Viktor But har vært internasjonal våpenhandelsfiende nummer én i mange år, og har bevæpnet noen av de mest voldelige konfliktene rundt om i verden, sa statsadvokat Preet Bharara da But ble dømt i New York i 2012.

Den tidligere soldaten But skal ha slått seg opp ved å selge våpen til Øst-Europa, Afrika og Midtøsten i etterkant av Sovjetunionens fall.

Ifølge CNN skal forslaget om å tilby But kommet etter flere måneder med diskusjon innad i Biden-administrasjonen. Presidentens støtte til et slikt bytte er ytterst nødvendig fordi det overprøver justisdepartementet, som ofte er imot en slik fangehandel.

Griners advokater har ikke vært involvert i diskusjonene om et potensielt fangebytte, men håper det bærer fram.

- Griners russiske forsvarsteam fikk vite om USAs tilbud fra nyhetene. Uansett ville vi være veldig glade hvis Brittney vil være i stand til å komme hjem og håper det blir snart, sier Griners advokater, Maria Blagovolina og Alexander Boykov, i en uttalelse ifølge The Guardian.

I FENGSEL: Viktor But ble dømt til 25 års fengsel i 2012. Foto: AFP/NTB
I FENGSEL: Viktor But ble dømt til 25 års fengsel i 2012. Foto: AFP/NTB Vis mer

Skal snakke med Russland

De neste dagene skal de to landenes utenriksministere Anthony Blinken og Sergej Lavrov ha sine første samtaler etter at krigen i Ukraina startet, ifølge AP.

Tema for samtalene vil ifølge Reuters ikke være Ukraina, men nettopp den nevnte byttehandelen.

USA har vært tydelige på at de mener at Griner er urettmessig varetektsfengslet og at hun blir brukt som en brikke i et politisk spill.

Russland hevder på sin side at arrestasjonen ikke var «politisk motivert».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer