«Dødsbanen» tok et nytt liv: Årsaken er et mysterium

30 hester har dødd på kort tid. Santa Anita kan skape ringvirkninger i hele hestesporten.

DØDSBANEN: Hesteløp på Santa Anita. Banen har blitt livsfarlig for hestene, som en etter en har måttet bøte med livet. Foto: NTB scanpix
DØDSBANEN: Hesteløp på Santa Anita. Banen har blitt livsfarlig for hestene, som en etter en har måttet bøte med livet. Foto: NTB scanpixVis mer

Santa Anita-banen i California, USA hadde sesongens siste løp på søndag. Det siste halvåret har vært katastrofalt, og utviklet seg raskt til fatal grunn for et stort antall hester.

Siden sesongen åpnet i desember har 30 hester mistet livet på Santa Anita - den siste i helga. Nå har hestens eier blitt utestengt fra banen.

Jerry Hollendorfer er innlemmet i Hall of Fame, og har et stort navn i hesteverden. Nå er han uønsket på banen etter at en fjerde av hans hester omkom i løpet av få måneder.

- Han er ikke lenger velkommen til å trene eller konkurrere på noen av våre fasiliteter, sa eieren av banen, Stronach-gruppen, i en uttalelse gjengitt av The Guardian. Stronach-familien mener at Hollendorfer ikke har gjort sin jobb for å sikre den sikkerheten som er forventet.

73 år gamle Hollendorfer har en lang karriere innen sporten, og skal ha tjent rundt 1,7 milliarder norske kroner gjennom åra. Han er uenig i avgjørelsen tatt av Stronach-gruppen.

- Jeg trener over 100 hester akkurat nå. Santa Anita vil ikke at jeg skal være der, men jeg mener de handler for raskt. Jeg tenker at det er ekstremt av dem. Nå må jeg holde meg unna en stund.

Årsaken til de mange dødsfallene på banen forblir et mysterium.

VELKOMMEN: Santa Anita regnes som den mest prestisjefylte i hele California. Foto: NTB scanpix
VELKOMMEN: Santa Anita regnes som den mest prestisjefylte i hele California. Foto: NTB scanpix Vis mer

Usikker på årsaken

For til tross for mange undersøkelser, har man aldri klart å slå helt fast hva som er årsaken til massedødsfallene på den populære travbanen i California.

Varierende værforhold har blitt nevnt som en mulig årsak. Søkelyset har også blitt rettet mot hesteeierne, og om de blir presset til å la flere hester delta for å øke inntjeningene. Arrangørene har også blitt anklaget for å la hester ute av form delta i løpene.

Medisinsk direktør i styret i californisk hestesport, Rick Arthur, gir været skylden i at så mange hester har måttet bøte med livet.

- En av utfordringene våre er de ekstremt tørre værforholdene, men i år har det vært det motsatte, sier han til LA Times. På det verste har det vært 50 centimeter med vann på banen. For å få bort regnet blir jorda komprimert, og ender opp med å bli steinhard. De belastende forholdene kan være årsaken til at så mange hesteliv har gått tapt.

Hestene har dødd både på trening og i løp, og i februar døde tre hester i løpet av 18 timer. i helga var det store protester rundt banen. Mange har sett seg lei de hyppige dødsfallene.

PROTEST: Folk holdt opp plakater og demonstrerte høylytt mot Santa Anita i helga. Foto: NTB scanpix
PROTEST: Folk holdt opp plakater og demonstrerte høylytt mot Santa Anita i helga. Foto: NTB scanpix Vis mer

Stadige dødsfall

For dem som har fulgt med i hestesporten, er slike dødsfall ikke noe nytt. I 2012 ble det igangsatt en etterforskning i New York etter at 21 hester døde på den samme banen i løpet av få måneder. Hesteeierne fikk forklare seg anonymt, og det ble utarbeidet i en rapport. I ettertid ble det iverksatt en rekke tiltak for å forbedre sikkerheten. Resultatet var at om lag halvparten så mange hester omkom.

- Rapporten ble ikke satt nok pris på i miljøet, som ikke omfavnet den, sier Alan Foreman til LA Times. Han var en av dem som var med å utarbeide rapporten.

I gjennomsnitt dør 1.68 per 1000 hest som starter et løp i USA. På Santa Anita er gjennomsnittet 2.04.

- Eksistensiell krise

Når en hest dør på Santa Anita, blir det utført obduksjon for å finne ut hva som var årsaken. Så langt har ingen av resultatene fra årets sesong blitt offentliggjort.

- Det henger en mørk sky over Santa Anita fram til resultatene blir kjent, sier Belinda Stronach, president i Stronach-gruppen, som eier banen. Ifølge henne viser 87 prosent av alle obduksjoner at hestene som dør har hatt en lidelse fra før av som har ledet til dødsfallet.

Santa Anita har tatt flere grep for å forbedre sikkerheten. Blant annet har de lagt ned forbud mot det vanndrivende middelet Lasix, som blir brukt til å behandle lungeblødning.

Stronach-gruppen har også innført protokoller som skal identifisere hester som ikke burde konkurrere eller trene. I løpet av den siste uka med konkurranser ble 38 hester stoppet fra å delta.

Nye regler sørger også for mindre felt per løp. Dette gir de som setter penger på hest færre muligheter, og er en trussel mot industriens businessmodell. Jockeyen Jerry Bailey mener ikke at sporten skal måtte velge mellom friske hester og god økonomi.

- Vi trenger en kommisjonær. Andre sporter har økt tilskuertallene, inntektene og bunnlinja fordi alle sammen har gjort det som er best for gruppa. Hestesporten har ikke gjort det.

En hel amerikansk hestesport kan være avhengig av at Santa Anita klarer å slå tilbake fra alle problemene og skandalene.

- California er ikke bare de, det er oss, sier veterinær i Kentucky, Mary Scollay.

- Vi står på kanten av stupet. Vi er én skade til fra en eksistensiell krise, mener hun om sportens framtid.

Santa Anita skal etter planen gjenåpne 27. september.