STOR STJERNE: Adriano var en gigant i Inter. Han klarte aldri å leve opp til forventningene og sleit med depresjon og alkoholproblemer. Foto: AP Photo/Luca Bruno/NTB Scanpix
STOR STJERNE: Adriano var en gigant i Inter. Han klarte aldri å leve opp til forventningene og sleit med depresjon og alkoholproblemer. Foto: AP Photo/Luca Bruno/NTB ScanpixVis mer

Adriano vurderer comeback

Dødsbudskapet som tok knekken på stjerna Adriano: - Du kan ikke forestille deg skriket

Den brasilianske angriperen Adriano ble sett på som en av de beste spissene i verden. Nå har han planer om comeback på fotballbanen. Hva var det egentlig som skjedde med ham?

(FourFourTwo): - Jeg mener jeg spilte med fantastiske verdensenere. Jeg spilte med spillere som allerede var.. Wow. Jeg spilte med spillere som jeg så var talentfulle og som ble.. Wow. Men den jeg følte kunne holde på lenger, noe han ikke gjorde, var Adriano. Da jeg var i Inter.

Zlatan Ibrahimovic snakker varmt om sin tidligere lagkamerat Adriano (35) i et intervju med SPORTbible, hvor han blir spurt om de beste spillerne han har spilt med i karrieren.

Adriano var noe av det beste brasilianske fotball hadde å by på. Han var stor, sterk, rask og teknisk god. Derav kallenavnet L'Imperatore (Keiseren). Han hadde det meste for å bli en av de beste spillerne i verden, men likevel gikk det fullstendig galt.

Adriano hadde en tøff oppvekst i favelaen Vila Cruzeiro i Rio de Janeiro. Selv om oppveksten i området var preget av fattige familier, narkokriger og småkriminelle, var Adriano fullt fokusert på fotballen.

Allerede som 17-åring spilte han på førstelaget til brasilianske Flamengo, en av de mest suksessfulle klubbene i landet. Én sesong og 16 scoringer seinere dro han videre til europeisk fotball og Inter.

Han hadde allerede gjort seg bemerket.

Hadde alt

En spiller som ble sterkt knyttet til Adriano er argentinske Javier Zanetti. Duoen spilte sammen i Inter i fem sesonger. Det var også her Adriano var på sitt aller beste.

Adriano presenterte seg for sin nye klubb med et nydelig frispark i siste minutt i en vennskapskamp mot Real Madrid. Scenen var satt.

- Vi spilte en vennskapskamp mot Real Madrid, han scoret et imponerende mål. Jeg sa til meg selv «Javier, dette her er den nye Ronaldo! Han har alt - styrke, teknikk, dribleferdigheter, fart, skuddbein, hodestyrke», skriver Javier Zanetti i et innlegg på Tuttomercatoweb, gjengitt av Football Italia.

Inter ønsket at Adriano skulle utvikle seg videre og få spilletid, og sendte ham på utlån i Fiorentina og Parma. I sistnevnte utgjorde han en fryktet spissduo med Adrian Mutu, som skremte motstandere med sin direkte spillestil.

Allerede i januar 2004 ble han hentet tilbake til Inter etter å ha imponert stort. Derfra og ut fortsatte storspillet. Han ble også kåret til turneringens spiller og ble toppscorer da Brasil vant Copa America. Adriano var i ferd med å bli Ronaldos arvtaker.

Han noterte seg også for 28 mål for Inter i 2004/05-sesongen.

Telefon endret alt

Zlatan Ibrahimovic var full av beundring da svensken ankom Inter i 2006 og fikk se Adriano spille.

- For meg var det .. Det første jeg sa til presidenten da jeg kom til Inter var: «Jeg krever at han blir værende fordi han er spilleren jeg ønsker å spille med». På grunn av måten han var på, han var et dyr. Han kunne skyte fra alle vinkler. Ingen kunne takle ham, ingen kunne ta ballen fra ham, han var et rent dyr. Men det varte ikke lenge, sier Zlatan, som ikke vet hvorfor det ikke gikk så bra med Adriano.

- Jeg vet ikke. Jeg vet ikke. Som jeg sa, 50 prosent av alt du gjør er den mentale biten. Dersom du ikke har orden i hodet er det vanskelig. Så ... I hans tilfelle, jeg trivdes med å spille med ham, jeg var glad for at jeg spilte med ham. Det er en skam at det ikke varte lenger, mener Zlatan.

Men så gikk det altså galt. Mye er knyttet til en telefonsamtale Adriano fikk august 2004, like etter Copa America-finalen.

Zanetti forklarer:

- Adriano hadde en far han var veldig knyttet til. Før sesongen var det noe sjokkerende som skjedde. Han fikk en telefon fra Brasil: «Adri, pappa er død». Jeg så ham på rommet, han kastet telefonen og begynte å skrike. Du kan ikke forestille deg skriket. Selv i dag får jeg gåsehud. Siden den dagen har jeg og Morrati tatt vare på ham som om han var broren vår.

Etter farens død kikket Adriano opp på himmelen og dediserte alle scoringene til faren. Ingenting ble det samme igjen etter den telefonsamtalen. Selv om han fortsatte å levere varene påfølgende sesong, begynte han gradvis å visne.

Det gikk ikke bedre utenfor gressmatta. Han byttet ut fotballen med festing og alkohol.

- Pappa støttet meg alltid. Han likte å se meg spille. Uten ham, druknet jeg alle problemene mine i alkohol. Jeg drakk mye og klarte ikke å slutte, sier Adriano selv.

Festing og alkohol

Adriano begynte å droppe treninger og ble fersket i å være på nattklubber to ganger av trener Dunga. Det endte med en kraftig advarsel om at han måtte skjerpe seg.

- Han er en mester, men han må finne tilbake til motivasjonen, riktig ånd og fokus, uttalte Dunga ifølge Goal.com.

Selv om Inter vant Serie A fire ganger mellom 2006 og 2009, fortsatte Adriano å ha en dalende form. Han ble blant annet kåret til Serie As dårligste spiller tre ganger (Golden Bin).

Heller ikke et utlån til brasilianske São Paulo hjalp nevneverdig på humøret eller livsstilen. I 2009 var det slutt på tålmodigheten til Inter, og Adriano dro tilbake til Flamengo for én sesong.

Der ble det kjent at han hadde alkoholproblemer. Flamengos klubbdirektør Marcos Braz uttalte at Adriano var utelatt fra laget på grunn av det.

- Når han begynner å drikke kan han ikke stoppe. Han hadde kommet over det, men det startet igjen på grunn av den personlige situasjonen han går gjennom, uttalte Braz til Rádio Bandeirantes, gjengitt av The Guardian.

Samtidig benektet klubben rykter om at Adriano også hadde narkotikaproblemer. Det kom også rapporter på at Adriano var depressiv.

- Vi klarte ikke å dra ham ut av depresjonen. Og det er kanskje det største nederlaget i karrieren min. Det plager meg fortsatt at jeg var så maktesløs, sier Zanetti om sin tidligere lagkamerat.

Vektproblemer

De neste seks årene fikk han knapt spilletid i klubber som Roma, Corinthians, Atlético Paranaense og sist i Miami United. I seinere år har han også slitt med vektproblemer.

Den brasilianske klubben Corinthians satt blant annet Adriano i husarrest i 2012 for å tvinge ham til å gå ned i vekt. Da hadde han allerede fått flere bøter for å skulke treninger med klubben.

Han havnet også i politiets søkelys i 2014 da han ga en motorsykkel til en kjent narkolanger i favelaen hvor han vokste opp. Sykkelen skal deretter ha blitt benyttet til narkotikatrafikk.

Da han ankom USA i 2016 la Adriano selv ut et bilde der han så både trent og motivert ut, men det skulle vise seg å være feil.

I fjor skapte Adriano igjen overskrifter da han ble avbildet i slummen. Det ble presentert som at brasilianeren hadde flyttet tilbake til favelaen, noe som seinere skulle vise seg å ikke stemme.

Ifølge Diario Record ble det også lagt ut bilder av stjerna sammen med en kriminell bande, hvor han også skal ha posert med våpen. Se under.

Ifølge familien finner fortsatt trøst i nabolaget hvor han vokste opp, og har selv lagt ut bilder på Instagram som viser at han besøker favelaen.

Comeback

Nå har han altså planer om comeback etter å ha vært utenfor fotballen etter oppholdet i Miami i 2016.

- Jeg forbereder meg på et nytt prosjekt, jeg vil være tilbake i trening i januar. Uten en klubb, sier Adriano til TV Globo.

Han forteller at han har opprettholdt formen og at han ønsker å vise at han fortsatt kan.

- Jeg klarte ikke å fullføre karrieren. Noe skjedde som gjorde at jeg distanserte meg fra fotballen. Jeg kan si at det stoppet opp på halvveien, sier Adriano.

Tiden vil vise om han lykkes.