Fotballspillere med hjertestans

Dødsfallene som rystet fotballen

Tidligere Stoke-spiller Dionatan Teixeira (25) føyer seg inn i en vond rekke fotballspillere som har mistet livet som følge av hjertestans.

EKLE SCENER: Flere fotballspillere har kollapset på banen. Øverst til venstre daværende Livorno-spiller Piermario Morosini som falt om på banen og døde av et hjerteinfarkt. Øverst til høyre daværende Benfica-spiller Miklos Feher som led av en medfødt hjertefeil. Nede til venstre Marc-Vivien Foé som kollapset under semifinalen i FIFAs kontinentcup. Nederst til høyre er den eneste på dette bildet som overlevde, daværende Bolton-spiller Patrice Muamba. Foto: NTB Scanpix
EKLE SCENER: Flere fotballspillere har kollapset på banen. Øverst til venstre daværende Livorno-spiller Piermario Morosini som falt om på banen og døde av et hjerteinfarkt. Øverst til høyre daværende Benfica-spiller Miklos Feher som led av en medfødt hjertefeil. Nede til venstre Marc-Vivien Foé som kollapset under semifinalen i FIFAs kontinentcup. Nederst til høyre er den eneste på dette bildet som overlevde, daværende Bolton-spiller Patrice Muamba. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(FourFourTwo): I dag kom beskjeden om at den tidligere Premier League-spilleren Dionatan Teixeira (25) er død. Teixeira forlot Premier League-klubben Stoke i sommer etter å ha spilt to kamper for klubben.

Ifølge flere medier døde den brasilianske spilleren av hjertestans, og føyer seg dermed inn i en lang rekke dødsfall i fotballen som knyttet til nettopp dette.

Plutselig hjertestans blant unge mennesker skyldes ofte en underliggende hjertesykdom, men problemet er at slike hendelser sjelden gir symptomer eller tegn på forhånd, slik at det er små muligheter til å forutsi hendelsen, skriver Norsk Helseinformatikk.

Plutselig hjertestans skal være den største dødsårsaken blant idrettsutøvere, og det skal være rundt en til 200 000 unge utøvere som blir rammet årlig.

Amerikanske tall viser at rundt to per 100 000 idrettsutøvere rammes av plutselig død som følge av hjertekarsykdom. Plutselig død er betydelig hyppigere blant menn enn kvinner (10:1).

Flere ganger de siste tiårene har det blitt rettet fokus på fotballspillere som plutselig har falt om og dødd på fotballbanen. FourFourTwo har sett nærmere på noen av de mest kjente tilfellene (denne artikkelen er en oppdatering av en artikkel vi hadde på trykk i juni).

FIKK HJERTESTANS: Dionatan Teixeira. Foto: TGSPhoto/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
FIKK HJERTESTANS: Dionatan Teixeira. Foto: TGSPhoto/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Goran Gogic (1996-2017)

Goran Gogic døde som følge av hjertestans på trening. Serberen trente sammen med lagkameratene i det kinesiske laget Quingdao Hainiu da han falt om.

Det utspilte seg noen hjerteskjærende scener da lagkameratene fulgte ham på sykehuset. Like før han falt om skal Gogic ha fleipet med dem som om alt var normalt.

Gogic spilte to sesonger i Røde Stjerne før han flyttet til Kina. Han vant blant annet ligaen med det serbiske laget.

Cheick Tioté (1986-2017)

Den tidligere Newcastle-spilleren Cheick Tioté kollapset på trening med den kinesiske klubben Beijing Enterprises og livet hans ikke sto til å redde. Han ble bare 30 år gammel.

Elfenbenskystens tidligere statsminister Amadou Gon Coulibaly var blant politikerne som var til stede under begravelsen hans i juni.

Tioté fikk 52 landskamper for Elfenbenskysten og hadde også spilt i belgiske Anderlecht og nederlandske Twente før han reiste til Kina. Beijing Enterprises fredet draktnummer 24 etter Tiotés bortgang.

KOLLAPSET PÅ TRENING: Cheick Tiote. Foto: NTB Scanpix
KOLLAPSET PÅ TRENING: Cheick Tiote. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Marc-Vivien Foé (1975-2003)

Kanskje det aller mest kjente tilfellet på denne lista. Marc-Vivien Foé kollapset under semifinalen i FIFAs kontinentcup i en alder av 28 år. Den kamerunske landslagsspilleren falt om og ble båret av banen et snaut kvarter før slutt i semifinalen mot Colombia. Den medisinske apparatet forsøkte å gjenopplive ham i 45 minutter, før han ble erklært død som følge av hjertestans.

Hendelsen sjokkerte fotballen. Foé skal ha klaget over magesmerter og diaré før kampen, som ble spilt i sterk varme. Noen minutter før hjertet hans stanset, skal manager Winfried Schafer ønsket å bytte ham ut fordi han virket trøtt, men Foé ville spille videre.

Foé hadde spilt for klubber som Lens og Lyon i Frankrike og West Ham og Manchester City i England. Han fikk 62 landskamper for Kamerun.

BLE BARE 28: Marc-Vivien Foé. Foto: AP Photo/Patrick Gardin/NTB Scanpix
BLE BARE 28: Marc-Vivien Foé. Foto: AP Photo/Patrick Gardin/NTB Scanpix Vis mer

Miklos Fehér (1979-2004)

Sju måneder etter at Foé gikk bort, skjedde det igjen. Daværende Benfica-spiller Miklos Fehér hadde spilt en drøy halvtime av kampen mot Vitoria de Guimnaraes og nettopp sørget for målgivende pasning på 1-0-målet. 24-åringen får også gult kort for overdreven feiring etter scoringen. Smilende bøyer Fehér seg ned og tar seg på låret. I samme øyeblikk faller 24-åringen bakover og blir liggende livløs på gressmatta.

Det medisinske støtteapparatet fra begge klubbene løper ut på banen for å forsøke å få liv i ham. Men det er nytteløst. På kvelden kommer den hardtslående beskjeden om at Fehér har mistet livet. Han døde som følge av hjertestans. Obduksjonsrapporten viste at han led av en medfødt hjertefeil.

En hel fotballverden ble sterkt preget av dødsfallet. Draktnummer 29 har ikke blitt brukt siden. Fehér rakk å få 25 kamper med flagget på brystet. På disse kampene scoret spissen sju mål. Han var en nøkkelspiller på landslaget i 2004, og det var ventet at han ville lede det ungarske angrepet under VM-kvalifiseringen i 2006.

DØDE PÅ BANEN: Miklos Fehér. Foto: AP Photo/Lusa/NTB Scanpix
DØDE PÅ BANEN: Miklos Fehér. Foto: AP Photo/Lusa/NTB Scanpix Vis mer

Antonio Puerta (1984-2007)

Spansk fotball var i sorg etter at en av landets mest lovende spillere døde. 22-åringen spilte for Sevilla da han døde på sykehuset tre dager etter et hjerteinfarkt på banen. Han kollapset i eget straffefelt under serieåpningen mot Getafe.

Puerta falt om på gresset en halv time ut kampen, men var bevisst etter å ha fått førstehjelp. Han kunne selv gå av banen, men kollapset igjen inne i garderoben. Han ble seinere rammet av flere infarkt og døde av hjerneskade og organsvikt som følge av at hjertet hadde stoppet for lenge.

Spillere fra både Sevilla og byrival Real Betis deltok i begravelsen hans. Etter dødsfallet beordret FIFA at alle stadioner som skulle holde VM-kvalifisering skulle ha et såkalt «gjenopplivingsrom».

KOLLAPSET OG DØDE: Antonio Puerta. Foto: AFP PHOTO/ JOSÉ LUIS ROCA / NTB Scanpix
KOLLAPSET OG DØDE: Antonio Puerta. Foto: AFP PHOTO/ JOSÉ LUIS ROCA / NTB Scanpix Vis mer

Hugo Cunha (1977-2005)

Hugo Cunha spilte for portugisiske Uniao Leiria da han døde under en fotballkamp med vennene sine. 28-åringen kollapset under kampen og døde foran sjokkerte kamerater.

Ifølge klubbdoktor Amilcar Silva hadde Cunha aldri vist tegn til helseproblemer under legesjekker i klubben. Midtbanespilleren kom fra den portugisiske toppklubben Vitoria Guimaraes sesongen før den tragiske hendelsen skjedde.

Phil O'Donnell (1972-2007)

29. desember kollapset Motherwell-spiller O'Donnell i en ligakamp mot Dundee United i det han var i ferd med å bli byttet ut.

Han ble behandlet i rundt fem minutter på banen av klubbleger fra både Dundee og Motherwell, før han ble fraktet med ambulanse til sykehuset.

35-åringen ble erklært død noen timer etterpå og årsaken var hjertefeil. Han spilte i tillegg til Motherwell for Celtic og Sheffield Wednesday i England. Han fikk én landskamp for Skottland.

DØDE: Phil O'Donnell. Foto: REUTERS/Stringer/NTB Scanpix
DØDE: Phil O'Donnell. Foto: REUTERS/Stringer/NTB Scanpix Vis mer

Daniel Jarque (1983-2009)

En måned før Jarque døde som følge av hjerteinfarkt, hadde han blitt utnevnt til Espanyol-kaptein. 26-åringen hadde tilbrakt hele sin profesjonelle karriere i den spanske storklubben.

I motsetning til de fleste på denne lista, så døde Jarque utenfor banen. Han snakket med sin kjæreste i telefonen da han plutselig fikk hjerteinfarkt.

Hendelsen skjedde under en treningsleir i sesongoppkjøringen. Forsvarsspilleren trente som vanlig sammen med resten av laget tidligere på dagen, og ble funnet av lagkamerater da han ikke dukket opp til et måltid seinere på kvelden.

VAR KAPTEIN: Daniel Jarque. Foto: AP Photo/Manu Fernandez/NTB Scanpix
VAR KAPTEIN: Daniel Jarque. Foto: AP Photo/Manu Fernandez/NTB Scanpix Vis mer

Naoki Matsuda (1977-2011)

Matsuda kollapset på trening som følge av hjertestans etter oppvarming og ble hastet til sykehus. Først trodde man at det var på grunn av heteslag, noe som viste seg å være feil. To dager seinere døde han.

Matsuda ble 34 år gammel. Han spilte 40 landskamper for Japan og var blant annet med i VM-sluttspillet i 2002.

Som klubbspiller spilte han 385 kamper for Yokohama F. Marinos og hjalp dem til to serietitler. Gamleklubben fredet draktnummer 3 etter hendelsen.

VAR EN STJERNE: Naoki Matsuda. Foto: REUTERS/Ruben Sprich/NTB Scanpix
VAR EN STJERNE: Naoki Matsuda. Foto: REUTERS/Ruben Sprich/NTB Scanpix Vis mer

Piermario Morosini (1986-2012)

Daværende Livorno-spiller Piermario Morosini falt om på banen og døde av et hjerteinfarkt. Han segnet om etter 31 minutter og prøvde å komme seg på beina igjen, før han falt livløs om på gressmatta.

25-åringen ble en liten stund holdt i kunstig koma. Morosini fikk hjertemassasje ute på banen før ambulansen endelig kom seg inn etter å ha blitt sperret ute av en parkert politibil. Dermed tapte helsepersonell viktig tid i behandlingen av spilleren. Det ble også stilt spørsmål ved om Pescara hadde tilstrekkelig medisinsk utstyr tilgjengelig på stadion, skriver NTB.

Kampen ble stoppet etter hendelsen, og spillere skal ha grått åpenlyst. Morosini fikk U21-landskamper for Italia og spilte for klubber som Livorno, Udinese, Bologna og Vicenza. Livorno og Vicenza fredet draktnummer 25 etter dødsfallet.

FIKK HJERTEINFARKT: Piermario Morosini. Foto: AFP / Luciano Pieranunzi  / NTB Scanpix
FIKK HJERTEINFARKT: Piermario Morosini. Foto: AFP / Luciano Pieranunzi / NTB Scanpix Vis mer

Gregory Mertens (1991-2015)

Det var under en reservelagskamp i belgisk fotball at den tragiske hendelsen skjedde: Det var spilt rundt 20 minutter av oppgjøret mellom Genk og Sporting Lokeren da bortelagets Gregory Mertens plutselig falt om på banen med hjertestans.

Han ble umiddelbart tatt hånd om av medisinsk personale, som ga ham hjertemassasje før han ble kjørt videre til et lokalt sykehus. Etter å ha ligget i kunstig koma i tre dager, gikk Mertens bort.

Rosenborg-spiss Mushaga Bakenga var blant dem som var i dyp sorg etter den belgiske 24-åringens bortgang. Bakenga ble bestekompis med Mertens da de to spilte sammen i Cercle Brugge. Mertens skulle være en av forloverne til Bakenga, men så ble han brått revet bort.

GIKK BORT: Gregory Mertens. Foto: AP Photo/Laurent Dubrule/NTB Scanpix
GIKK BORT: Gregory Mertens. Foto: AP Photo/Laurent Dubrule/NTB Scanpix Vis mer

Mertens spilte for Cercle Brugge og Lokeren, og fikk kamper for det belgiske U21-landslaget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer