Dødskamp i VM-løypa

POKLJUKA (Dagbladet): Mens konkurrentene raste forbi, lå den tyske skiskytteren Marco Morgenstern (28) på bakken og kjempet for sitt eget liv.

De dramatiske TV-bildene fra tyskerens kollaps på første etappe under gårsdagens stafett etterlot ingen tvil om at Morgenstern hadde fått et alvorlig illebefinnende - som følge av blodtrykksfall.

Generalsekretæren i Norges skiskytterforbund, Alf Koksvik, sto like ved der tyskeren fikk smellen for fullt i den tøffe motbakken inn mot veksling, og oppsummerer hendelsen slik:

- Han var så sliten at han sto i ro i bakken og hang over stavene. Støtteapparatet jagde ham videre, men han orket ikke mer enn fire-fem meter til før han måtte stoppe igjen.

Etter at han ramlet over mål over fire minutter etter teten, fikk han behandling i målområdet i over fem minutter.

- Forkastelig

Ole Einar Bjørndalen er rystet over at det tyske støtteapparatet ikke nektet Morgenstern å gå videre da de så hvor hjelpeløs han så ut.

- Det var forkastelig og er skjemmende for skiskytingen. Det må aldri bli så alvorlig at et resultat skal gå utover helse. Alle kunne jo se at Morgenstern mest av alt trengte legehjelp, sier Bjørndalen til Dagbladet.

Han ønsker å påpeke at det ikke er noen grunn til å mistenke at tyskeren har gjort noe ulovlig.

- Nei, hvis dette hadde vært et tilfelle av bloddoping, ville han gått raskere i VM. På 20-kilometeren var han over ni minutter tregere enn meg i sporet. Marco var sjuk i Anterselva for to uker siden og sleit med magetrøbbel. Jeg er sikker på at han fortsatt ikke var frisk, og derfor aldri skulle startet.

Skjermet fra pressen

Etter at Morgenstern kom ut av legerommet etter rundt 45 minutter, ble han skjermet av støtteapparatet og fikk ikke lov til å gi noen kommentarer.

Det ble med forsikringen fra den tyske teamlegen Klaus-Jürgen Marquardt om at Morgenstern hadde det bra.

Sven Fischer gikk ut på andre etappe og sier til Dagbladet at han ikke tenkte på stafetten i det hele tatt.

- Vår lagkamerat fikk alvorlige og akutte helseproblemer, men kjempet seg likevel til mål på grunn av oss andre. Derfor ønsket vi å fullføre stafetten av respekt for Marco, sier Sven Fischer til Dagbladet.

PS! Tyskland endte til slutt på 12. plass.

KOLLAPS: Marco Morgenstern hjelpes bort fra stadion etter at han kollapset på stafetten.