- Dødstrusler ga Tyskland VM

Oceania-delegaten Charles Dempsey støttet Sør-Afrika, men unnlot å stemme. Han hevder at han ble truet på livet før Tyskland ble tildelt VM i 2006. I så fall har feil land fått mesterskapet.

Påstanden ryster Fifa som nettopp har undersøkt om tyskerne har kjøpt VM-stemmer. Beskyldningene kunne ført til ny avstemning, men er avslørt som falske.

Bomben som nå er detonert kan føre til at det likevel blir en ny runde for å velge VM-arrangør. For hadde Charles Dempsey avgitt stemme som han var pålagt, ville stillingen blitt 12 - 12 mellom Tyskland og Sør-Afrika. Dobbeltstemmen til Fifa-president Sepp Blatter ville da avgjort - og han er svoren Sør-Afrika-tilhenger.

- Eksepsjonelt pinlig

Hovedpersonen er nå på vei hjem til New Zealand. På en mellomlanding i Singapore forklarte han at han hadde blitt utsatt for «uutholdelig press», men avslo å utdype dette.

- Jeg hadde veldig gode grunner til å avstå fra å stemme, men jeg vil ikke oppgi disse. Det var ikke lett - jeg tar ikke lett på avgjørelser, sier Dempsey til Radio Five Live.

New Zealands statsminister uttrykte at hun var «ekstremt skuffet». Sportsministeren sa at hendelsen var «eksepsjonelt pinlig». Dempsey hadde helt klare instrukser om å stemme på Sør-Afrika i den siste runden. Fordi han unnlot å avgi stemme, ble Tyskland tildelt VM i 2006 med en stemmes overvekt.

Redd for egen sikkerhet

Før avstemningen fortalte Dempsey sine kolleger at han hadde søkt advokathjelp.

- Han sa at han befant seg i en vanskelig situasjon, sier Fifa-talsmann Keith Cooper.

- Det er snakk om den type press som går på din egne personlige sikkerhet og sikkerheten til folkene du har nær og er glad i, utdypet Dempsey.

Da kollegene spurte om han var truet på livet, svarte han at de godt kunne tolke det slik. Flere ganger har Dempsey understreket at han ikke angrer på at han ikke stemte.

- Jeg vil forklare mer etter møtet i Oceanias fotballforbund på søndag, sier Dempsey ifølge BBC.

Forlanger ny avstemming

Det har blitt påstått at tyskerne har tilbudt gaver til delegatene som stemte på dem. Fifa har konkludert at den tyske delegasjonen ikke står bak smørebrevene. Saken vil bli undersøkt nærmere, men Fifa avviser foreløpig en ny runde for å velge VM-arrangør.

Sør-Afrika forlanger ny avstemming og politietterforskning.

FØLTE SEG TRUET: Verdenspressen fulgte Charles Dempsey (78) til Singapore etter at dødstrussel-påstandene ble kjent.