Doffen var litt dau

Blodprøver tatt midt i august avslørte at Kristofer Hæstad ikke har orket å yte maks på banen som følge av lave jern- og magnesiumsverdier.

LJUBLJANA (Dagbladet): På treninga i går lekte Kristofer Hæstad seg med å kaste bananbiter i lufta og fange dem i munnen. Han har spist viktigere ting enn bananer de siste ukene.

-  Kristofer hadde en formsvikt rundt landskampen mot Sveits. Vi tok blodprøver og de viste at jern- og magnesiumslagrene hans var for lave. Siden har han spist tabletter mot dette og nå er han piggere igjen. Blant annet scorer han nå nesten like mye mål på trening som han gjorde i fjor, sier Start-trener Tom Nordlie til Dagbladet.

Lave jernverdier er lite forenlig med å løpe 90 minutter uten stans - slik Kristofer Hæstad og Christian Grindheim er nødt til å gjøre mot Slovenia i dag.

-  Men vi skal løpe til vi spyr, sier Hæstad til Dagbladet.

For lavt fortsatt

-  Nå spiser han D-vitaminer og magnesiumtabletter, men det vil ta noe tid før han er oppe på normalnivået igjen, sier Starts fysioterapeut Rune Magnussen.

Som presiserer at Start tar blodprøver jevnlig av alle spillerne sine og at det kan skje at spillere må ta tilskudd.

-  Men Kristofer er en profilert spiller og det vises veldig godt når han sliter litt, sier Magnussen.

Latmannsrolle i fjor

Hæstad og Grindheim får en voksen oppgave på Arena Petrol i kveld. De vet begge at de neppe hadde spilt om Tommy Svindal Larsen og Martin Andresen var hundre prosent disponible.

-  Har det gått vel fort for dere?

-  Ja, det har gått fort, men samtidig føler vi at vi er klar for det. Åge hadde ikke valgt å bruke oss om han ikke hadde trodd vi kunne gjøre en bra nok jobb. Vi må bare kompensere for manglende rutine med voldsom innsatsvilje, sier Hæstad.

Christian Grindheim har tatt sjumilssteg fra i fjor da han loffet rundt på midtbanen til Haugesund:

-  I fjor hadde jeg en latmannsrolle. Spilte offensiv midtbane og jobbet ikke hjemover. Jeg skulle bare ta meg av det kreative.

Skadd i ni uker

Overgangen til kveldens utfordring kunne knapt blitt større:

-  Ja, de har gjort en god jobb med meg i Vålerenga. De sa når jeg kom at jeg måtte øke løpskapasiteten og bli sterkere. Så ble jeg skadd i ni uker. Da fikk jeg gjøre det i ro og fred. Det var viktig for meg. Det var jo drittkjedelig. Jeg syklet og trente styrke to ganger hver dag. Men jeg hadde godt av det og nå synes det.

For kort tid?

Kjetil Rekdal har stor tro på at Grindheim vil gjøre jobben i kveld.

-  Ja, han vil spille godt fordi han er god nok. Jeg så ham første gang 17 år gammel da han spilte mot Kjelsås for Haugesund. Da sa jeg at han ville bli landslagsspiller før han ble 22 år. Han har talentet, intensiteten, viljen og fotballentusiasmen som skal til. Dessuten er han ydmyk. Ikke alle er det, sier Rekdal til Dagbladet.

Men Vålerenga-treneren er ikke like sikker på om den dristige formasjonsløsningen med diamant på midten vil sitte som den skal. Alle spillerne er urutinerte og nye i rollene sine.

-  Det spørs om de har fått forberedt seg lenge nok. De skulle kanskje hatt ei uke til for å forberede seg til kamp. Landslaget bør ha 14 dager å forberede seg til før kamp, sier Rekdal.

BANANSKRU: Landslagets beste løpegutt, Kristofer Hæstad, er på vei tilbake i form - takket være jerntabletter og selvsagt minst fem frukt om dagen. Her misser han en banan, Thorstein Helstad følger spent med.