NEKTET Å TAKKE FOR KAMPEN: Slik avsluttet Raymond Domenech sin karriere som fransk landslagssjef: Ved å nekte å ta imot en utstrakt hånd fra Carlos Alberto Parreira (t.h.) etter kampen.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / GIANLUIGI GUERCIA
NEKTET Å TAKKE FOR KAMPEN: Slik avsluttet Raymond Domenech sin karriere som fransk landslagssjef: Ved å nekte å ta imot en utstrakt hånd fra Carlos Alberto Parreira (t.h.) etter kampen.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / GIANLUIGI GUERCIAVis mer

Domenech nektet å takke Sør-Afrikas trener for kampen

Vertsnasjonen slo skandalelaget Frankrike.

|||(Dagbladet): Frankrike - Sør-Afrika 1-2.

Etter at en hoderystende fotballverden har bevitnet en smått absurd fransk implosjon i dette VM, visste landslagssjef Raymond Domenech å sette et betegnende punktum for det som har vært en katastrofe av et mesterskap sett med franske øyne.

Etter å fratatt landslagskaptein Patrice Evra armbindet og satt Manchester United-backen og fire andre av hans sammensvorne i spilleropprøret på benken, røk Domenechs nykomponerte franske mannskap på en ny smell mot vertsnasjonen Sør-Afrika.

Da fant Domenech det passende å avslå trenerkollega Carlos Alberto Parreiras forsøk på å takke for kampen. Brasilianeren forsøkte å snakke sin franske motpart til å ta til fornuft. Men Domenech virket fullstendig uinteressert i å ta imot den utstrakte hånda, noe som opprørte Parreira, som til slutt ga opp forsøket på å forsones i vennskaplighet.

Etterpå ville ikke 58-åringen kommentere hvorfor han ikke ville gratulere Sør-Afrikas landslagssjef med seieren i en VM-kamp som endte med at begge lag ble utslått.

OFRET SEG: Bongani Khumalo kastet seg inn i duellen med Abou Diaby og stanget Sør-Afrika i ledelsen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Adnan Abidi
OFRET SEG: Bongani Khumalo kastet seg inn i duellen med Abou Diaby og stanget Sør-Afrika i ledelsen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Adnan Abidi Vis mer

– Jeg har ikke til hensikt å svare på det spørsmålet, sa han, ifølge NTB.

– Er det andre spørsmål?, sa han da spørsmålet ble stilt igjen.

En tredje journalist spurte hvorfor Domenech ikke ville svare.

– Er det andre spørsmål?, sa Domenech.

Senere ble krisen i den franske troppen brakt på bane.

UTVIST: Yoan Gourcuff fikk marsjordre etter denne albuen på Macbeth Sibaya.Foto: SCANPIX/REUTERS/Adnan Abidi
UTVIST: Yoan Gourcuff fikk marsjordre etter denne albuen på Macbeth Sibaya.Foto: SCANPIX/REUTERS/Adnan Abidi Vis mer

– Om dette er alt dere vil spørre meg, så går jeg. Vi er ikke fra samme verden, sa Domenech.

Parreira, som har satt rekord med sitt sjette VM-sluttspill som landslagssjef, for den femte nasjonen, måtte i stedet prøve å forklare.

– Jeg tror det var fordi jeg kritiserte Frankrike etter at de kvalifiserte seg med et mål som var hands, men jeg er ikke sikker. Det var det Domenechs assistenter sa til meg, svarte brasilianeren etter den lite verdige episoden.

- Viste solidaritet
Domenech var imidlertid litt mer snakkesalig når han ble bedt om å kommentere Frankrikes innsats i kampen.

- Spillerne viste iallfall hjerte, solidaritet og offervilje i dag. Jeg er trist over utfallet både på egne vegne og for hele det franske folk, sa Domenech, ifølge NTB.

Neste gang «Les Bleus» er i aksjon, er mot Norge på Ullevaal 11. august. Da heter sjefen Laurent Blanc, og han får lykkeønskninger med på veien av forgjengeren.

KRIGET INN 2-0: Katlego Mphela kriget Sør-Afrika opp i 2-0 ledelse. Da tente han også håpet om avansement.Foto: SCANPIX/EPA/PETER STEFFEN
KRIGET INN 2-0: Katlego Mphela kriget Sør-Afrika opp i 2-0 ledelse. Da tente han også håpet om avansement.Foto: SCANPIX/EPA/PETER STEFFEN Vis mer

- Jeg er trist fordi jeg elsker det franske landslaget. Jeg ønsker min etterfølger lykke til, uttalte Domenech.

Vekket drømmen om avansement
I 70 minutter kokte det i Bloemfontein. Noe så sjelden som et samstemt og rytmisk vuvuzela-kor manet «Bafana Bafana» fremover på banen. Det umulige var på plutselig ikke så langt unna å bli mulig.

Drømmen om åttedelsfinale var plutselig ikke utenkelig lenger, for vertsnasjonen Sør-Afrika hadde kjempet den vaklende fotballkjempen Frankrike i kne.

To krigerscoringer av midtstopper Bongani Khumalo og spiss Katlego Mphela hadde sørget for 2-0, og det så ikke mindre lyst ut av at Yoan Gourcuff ble vist ut etter å ha plantet en albue i ansiktet på tidligere Rosenborg-spiller Macbeth Sibaya.

Samtidig var de i ferd med å få den tjenesten de trengte fra Uruguay, som hadde tatt ledelsen mot Mexico i Rustenburg.

Alt de trengte for å sikre et sensasjonelt avansement var to scoringer; enten til seg selv eller til Uruguay.

DREPTE SPENNINGEN: I  70 minutter kokte det på Free State Stadium i Bloemfonteing, men da Florent Malouda satte ballen i åpent mål, forsvant gnisten ut av Sør-Afrika.Foto; SCANPIX / AFP PHOTO / JEWEL SAMAD
DREPTE SPENNINGEN: I 70 minutter kokte det på Free State Stadium i Bloemfonteing, men da Florent Malouda satte ballen i åpent mål, forsvant gnisten ut av Sør-Afrika.Foto; SCANPIX / AFP PHOTO / JEWEL SAMAD Vis mer

- Guttene gjorde landet stolte. Om vi hadde gjort 3-0 tidlig i annen omgang, ville vi greid dette. Vi var bedre enn Frankrike også da det var 11 mot 11, sa landslagssjef  Parreira etter sitt sjette VM-sluttspill, for det femte landet.

Sein scoring
I stedet skulle utskjelte og latterliggjorte franskmenn stilne entusiasmen da Franck Ribery lurte offsidefella, mottok ballen i bakrom og dro på seg keeper Moneeb Josephs før han dyttet den videre til en umarkert Florent Malouda.

Chelsea-vingen var én av fem spillere som startet forrige kamp, men som var satt ut av førsteelleveren i ettermiddag etter alle såpeoperatendensene i den franske leiren.

Uten synlig glede dyttet han Riberys ferdigscorede pasning over streken, og sørget i det minste for at Frankrike ikke reiser målløse hjem i skam.

Stolpetreff
Samtidig var målet medvirkende til at Sør-Afrika blir den første vertsnasjonen i historien som ryker ut allerede i gruppespillet, men de forlater i det minste turneringen med hodet høyt hevet.

Bafana Bafanas siste forestilling var tidvis et festfyrverkeri. Dessuten er det fristende å tenke tanken på om Katelego Mphela hadde hatt stolpene på sin side i dette mesterskapet. Da  kunne mye sett annerledes ut.

Han hadde en avslutning i stanga i sluttminuttene i åpningskampen mot Mexico, og historien gjentok seg på stillingen 2-0 i ettermiddag. Med hele målet å sikte på, endte han likevel bare med å treffe metallet.

PS! Raymond Domenech sa på gårsdagens pressekonferanse at han forventet spillerstreik, men etter kampen mot Sør-Afrika påsto han at bare forsvarsspiller Eric Abidal hadde bedt om å få slippe.

- Eric er den eneste spilleren som kom til meg og ba om å slippe å spille. Han sa at han ikke følte seg vel, at han var tom etter alt som var hendt, sa Domenech,