Dommen er klar: Northug fikk 50 dagers fengsel

Mildere straff og mindre bot.

TRONDHEIM TINGHUS (Dagbladet): Petter Northug dømmes til 50 dagers ubetinget fengsel.

Det ble kjent etter et rettsmøte i Sør-Trøndelag tingrett i dag.

Dommer Ingrid Stigum fortalte etter Northugs forklaring at påtalemyndighetens forslag var 60 dagers fengsel og 200 000 kroner i bot.

Slo av ti dager Etter at retten var hevet klokka 10.45, trakk Stigum seg tilbake for å komme fram til dom.

Dommen Stigum leste så opp en mildere straff enn forslaget fra påtalemyndigheten. I tillegg til ti dager mindre fengsel var boten redusert fra 200 000 til 185 000 kroner.

Han mister også retten til å kjøre bil «for alltid». Det vil i praksis si fem år. Northug godtok dommen på stedet, han ønsker ikke å anke.

Siden dommen er på under fire måneder, kan Northug få sone dommen med fotlenke i eget hjem.

Dommeren opplyste at omstendighetene rundt avhørene av Northug morgen etter fyllekjøringen var «formildende», og at han avla falsk anklage bare én gang.

At Northug kjørte med passasjer omtales som skjerpende. Av flere formildende omstendigheter dro dommeren fram blant annet Northugs tilståelse.

- Feil I forklaringen la Northug vekt på at han ble avhørt mens han fortsatt var påvirket av alkohol 4. mai. Northug er siktet på seks punkter - blant annet for falsk anklage mot passasjeren i bilen, som Northug først hevdet var føreren.

- I ettertid ser jeg at jeg gjorde en feil som avla falsk forklaring. Samtidig følte jeg, etter en sånn hendelse, at det var feil å avgi forklaring så tidlig, sier Northug i retten.

Northug ble målt til å ha 1,65 i promille ulykkesnatta, men sier han ikke husker noe av de to første av i alt tre avhør med politiet.

Uenig Langrennsløperen hevder han ville forklart seg annerledes dersom han var edru.

- Hvis jeg hadde vært ved mine fulle fem, hadde jeg ikke satt passasjeren i denne situasjonen, sier Northug.