Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dommer: - Hadde ikke noe valg, måtte diskvalifisere. Kusk: - Dommerne forstår seg ikke på sunn fornuft

Her er videobeviset.

(Dagbladet): - Vi hadde ikke noe valg. Vi måtte diskvalifisere, sier dommer Tormod Olsen til Dagbladet.

Travkusken ser slik på det:

- Dommerne forstår seg ikke på sunn fornuft.

En episode under et travløp på Sørlandet Travpark søndag fikk sinnene i kok blant spillere. Hesten Komnes Brazze som var mye tiltrodd i spillet travet først over mål.

Alt så tilsynelatende greit ut.

Men etter løpet ble hesten diskvalifisert fra seieren. Da rykket den mye mindre betrodde hesten ved navn Bajasen opp som vinner i det ofisielle resultatet.

Dommervideoen Det var det få spillere som satte noe særlig pris på. De ordinære TV-bildene gjorde det vanskelig å se at det hadde skjedd noe ureglementert.

Dagbladet har fått tilgang til dommervideoen, som ble lagt til grunn for diskvalifikasjonen.

Her forklarte samtidig dommer Tormod Olsen om avgjørelsen.

- Det skjer ofte Slik forklarer Åsbjørn Tengsareid hvordan han kom seg forbi en galopperende konkurrent:

- Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk høre at vi var diskvalifisert. Jeg kjørte nesten bare rett fram. Jeg måtte riktignok litt ut for å komme forbi. Men det er slik som skjer veldig mange ganger i løpene. Den galopperende hesten skjener også noe innover og frigjør plass, forklarer Tengsareid til Dagbladet.

Kritikk Han mener slike episoder skader travsportens omdømme. Og han retter kritikk til DNT og Norsk Rikstoto for manglende spillsikkerhet for eget produkt.

- De har høye lunsjbudsjetter i DNT og Rikstoto. Men når kvelden kommer får produktet seile sin egen sjø, sier Tengsareid.

- Utgått på dato Han sa på den direktesendte TV-sendingen:

- Jeg må forholde meg til at det er sånn det er, når jeg velger å kjøre på denne banen.

Til Dagbladet sier han:

- Banen har funkjsonærer som er utgått på dato. Det foregår også forskjellsberhandling. Her er det spillere og eiere av hestene som får lide.

- 25 års erfaring Dommer Tormod Olsen derimot ser det annerledes:

- Med 25 års erfaring så vi at det skjedde en sjenering allerede før vi tok i bruk dommervideoen. Vi forhørte også kuskene som var involvert. Vi konkluderte med at det var ingen vei utenom diskvalifikasjon, sier Olsen.

Anette Frønes kjørte hesten som til slutt ble vinneren av løpet. Hun er ganske klar på at hun ble flyttet på. Men hun retter også kritikk rundt kvaliteten til dommerstanden omkring på landets travbaner.

- Ble flyttet på - Jeg var i andre spor, men passerte mål i tredje spor. Jeg ble dyttet litt på. Men det er stor forskjell på hvordan dommerne ser på en slik situasjon. Det har vært grovere sjeneringer enn dette som dommerne ikke har slått ned på, sier Anette Frønes til Dagbladet.

Hun kommer med følgende selvopplevde eksempel, der hun etterlyser logikken:

- Jeg har selv blitt utsatt for dårlig dømming. Jeg ble ilagt 3000 kroner i bot og tre ukers utelukkelse etter en episode i Drammen. Men jeg fikk beholde seieren.

Spillerne rammes Hun stiller seg følgende spørsmål om dagens reglement er bra nok:

- I en slik situasjon som i søndagens løp rammes eiere og spillere. I galoppsporten blir en hest satt ned en plass på resultatlista, om det har skjedd noe ureglementert som hesten har tjent på. Men den blir ikke fjernet som i travsporten. Kanskje det kan være noe å vurdere, sier Anette Frønes.

- Vi må forholde oss til reglementet som det er i dag. Vi hadde ikke noe valg, sier dommer Tormod Olsen om søndagens diskvalifikasjon.

MISFORNØYD. Travkusk Åsbjørn Tengsareid er misfornøyd med hvordan han ble behandlet av dommerne på Sørlandet Travpark. Foto: Eirik Stenhaug/Equus Media
MISFORNØYD. Travkusk Åsbjørn Tengsareid er misfornøyd med hvordan han ble behandlet av dommerne på Sørlandet Travpark. Foto: Eirik Stenhaug/Equus Media Vis mer