HOLDNINGSENDRING: Etter en episode på Hamar i helga, ber fotballedere om en holdningsendring. Illustrasjonsfoto fra Ekebergsletta: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
HOLDNINGSENDRING: Etter en episode på Hamar i helga, ber fotballedere om en holdningsendring. Illustrasjonsfoto fra Ekebergsletta: Thomas Rasmus Skaug/DagbladetVis mer

Dommer gikk gråtende av bana

Dommer (15) gikk gråtende av banen i barnefotballcup: - Det begynner å bli et stort problem

- Det skjer noe sånt hver sesong. Én hendelse er en for mye, sier daglig leder i Indre Østland fotballkrets.

(Dagbladet): Det er Hamar Arbeiderblad som omtaler saken der en 15 år gammel dommer gikk gråtende av banen i en fotballturnering i regi av Storhamar Fotball i helga. Det på grunn av rop fra sidelinja.

Geir Storengen, dommerinstruktør i Indre Østland fotballkrets, bekrefter saken overfor Dagbladet. Hans Petter Nyberg i Storhamar Fotball sier dette til HA:

- Vi hadde en episode der en dommer, som dømte sin første nierkamp, ble ropt til. Vi snakket med lagledelsen, og de la seg flate og beklaget. Dommeren tok seg veldig nær av kommentarene. Slik jeg har skjønt det var det snakk om roping og ikke hetsing, men vi vil selvfølgelig ikke ha det slik i vår turnering.

– Ikke hyggelig

Bjørn Nybu, daglig leder i Indre Østland fotballkrets, bekrefter at de har mottatt en rapport etter hendelsen.

- Det er aldri noe hyggelig at en dommer tyr til tårer. Det var helt i starten av det som kan være en dommerkarriere. Å få en sånn start er aldri hyggelig, sier Nybu til Dagbladet.

Han forklarer at kretsens dommeransvarlige har tatt godt vare på dommeren, og at de gjør alt de kan for å få ham på fotballbanen igjen ganske snart.

Dagbladet har vært i kontakt med den aktuelle klubben i Akershus. Daglig leder forklarer at de skal ta opp episoden internt, og holde et foreldremøte.

- Vi ønsker ikke at sånt skal forekomme, sier han til Dagbladet.

Ber om holdningsendring

Styrelederen i Akershus fotballkrets, som motstanderlaget hører til, mener det er på tide å skape bedre holdninger på sidelinja.

- Det begynner å bli et stort problem. Det er på tide at klubbene tar ansvar for dette med holdninger. Vi har få dommere i dag, og må ta vare på de vi har. Det er så viktig å ikke fjerne gleden ved å spille fotball. Jeg vil at det skal tas tak her, for det begynner å bli så mange saker, sier Gro Langdalen til Dagbladet.

Nybu i Indre Østland fotballkrets er enig.

- Det må en holdningsendring til. Det skjer noe sånt hver sesong, og én hendelse er én for mye, sier Nybu.

Han forklarer at de jobber bevisst med problemet.

- Det har vi gjort i mange år. Vi har jobba bevisst mot at klubbene skal ha et fokus på det. Det er ingen grunn til at man skal mase eller ha fokus på å skjelle ut dommere i barnekamper der fokuset skal være fotballglede og god aktivitet for alle involverte, sier Nybu.

Blant annet har de et tiltak rettet mot ferske dommere, som skal gi dem en god og trygg start. Det finnes også kampverter på kampene, som virker som en observatør og veileder.