ÅRLIG MARKERING: Liverpool-supportere på Anfield under markeringen av 22-årsdagen etter Hillsborough-tragedien 15. april i år. Foto: Tim Hales, AP/Scanpix
ÅRLIG MARKERING: Liverpool-supportere på Anfield under markeringen av 22-årsdagen etter Hillsborough-tragedien 15. april i år. Foto: Tim Hales, AP/ScanpixVis mer

Dommer ber Hillsborough-etterlatte komme seg videre

- Hvor ufølsom må man være for å skrive slikt vrøvl?

(Dagbladet): En ny granskning er underveis om Hillsborough-tragedien i april 1989, som kostet 96 Liverpool-supportere livet.

Storbritannias innenriksminister Theresa May har lovet å gjøre alt hun kan for at all dokumentasjon skal offentliggjøres.

Samtidig vekker en pensjonert rettsdommer harme ved å be de etterlatte lære av «den stillferdige verdigheten og det store motet» utvist av de etterlatte etter stadion-brannen i Bradford i 1985.

Møtes med avsky 56 mennesker mistet livet i brannen, og sir Oliver Popplewell ledet den offentlige granskningen i ettertid. I et brev til The Times, sitert av The Guardian, antyder Popplewell nå at Hillsborough-aktivistene bør «komme seg videre».

- Innbyggerne i Bradford opptrådte med stille verdighet og stort mot. De lanserte ikke konspirasjonsteorier. De krevde ikke endeløse videre granskninger. De gravla sine døde, trøstet de etterlatte og hjalp de skadde. De organiserte et fornuftig kompensasjonssystem og kom seg videre. Er det kanskje en lekse å lære for de Hillsborough-aktivistene? skriver Popplewell.

Brevet møtes naturlig nok med avsky fra de som fortsatt kjemper for full oppreisning for de som ble drept og de etterlatte.

- Vrøvl Parlamentsmedlemet Steve Rotherham fra Labour omtaler Popplewells innlegg i debatten som «ufattelig».

- Hvor ufølsom må en person være for å skrive noe slikt vrøvl? Å nevne andre tragedier bare fordi de er fotballrelaterte, som om det er en slags fellesnevner fordi de fant sted på fotballstadioner, er ikke til å tro, sier han.

De etterlatte har i årevis kjempet for å få noen holdt ansvarlige. Den offentlige granskningen konkluderte med at var en ulykke. Nå går et uavhengig panel gjennom dokumenter som tidligere er hemmeligstemplet i håp om at den fulle og hele sannheten om det som skjedde kommer fram.

Rotherham mener Hillsbrough-tragedien er noe helt annet enn brannen på Bradfords arena Valley Parade.

- Var det en konspirasjon etter Bradford-brannen? Forsøkte regjeringen å gi Bradford-supporterne skylda for å tenne på stadion med vilje? Dette viser hvordan samfunnstopper fortsatt er preget av fordommer og ignoranse, sier Labour-politikeren.