Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dommer-Fred avgjør snowboard-EM

FIEBERBRUNN (Dagbladet): Denne mannen - Fred Arne Wergeland fra Kristiansand - avgjør hvem som vinner morgendagens snowboard-EM i halfpipe i Østerrike. Sammen med tre andre dommere bestemmer han hvem som hopper høyest, finest, gjør de beste trickene... En blir litt nervøs av sånt, innrømmer Fred Arne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristiansand-gutten Fred Arne Wergeland har selv stått på snowboard i åtte år. Som dommer begynte han helt tilfeldig, ved at han så en annonse hvor de ønsket snowboarddommere i det norske skateboard-magasinet 'Rullebladet'. Etter tre år er han nå en av 20 dommere som reiser rundt og gir poent i de store internasjonale snowboard-konkurransene.

- Det er veldig ålreit å dømme. Konkurransene pågår i en eller to dager - som oftest i løpet av en uke. Det vil si at vi har en masse tid til å kjøre selv, sier Fred Arne som er en helfrelst piperotte.

Mer stress

I løpet av de åtte åra Kristiansand-gutten har stått på snowboard, har det skjedd store forandringer. Fra den spede start der en liten gjeng aktive snowboardere var sammen i bakkene - til dagens situasjon der hundrevis av kjørere konkurrerer - med et fulltallig pressekorps og skyhøye premiepotter i vente.

- Det er gøy at snowboard er blitt en anerkjent sport. Før hadde kanskje avisene et oppslag i året - nå foran OL er det noe helt annet. Bra, men jeg synes mye er blitt så kommersielt og snowboard mister litt av sjarmen, sier Fred Arne. Han viser til at alle utøverne nå bor på feite hoteller - mens de før reiste rundt med campingvogner.

Mye kjeft

Hittil i år har Fred Arne vært dommer i Obersdorf, Munchen og nå Fieberbrunn. Utover vinteren kommer han til å dømme enkelte Norges Cup-renn, før han planlegger et to-måneders opphold i franske Chamonix.

Ifølge Kristiansand-gutten, er det mer stressende å være halfpipe-dommer nå enn tidligere. En seier i en prestisjefull konkurransen har premiepotter på mange hundretusener av kroner. Da er det mye mer som står på spill for kjørerne enn tidligere da premiene var mye, mye lavere.

- Det står mye penger på spill. Som for eksempel i Gerlos, der 1. premien var på 100 000 dollar. Dermed bir det mer sress å være dommer - med dertil mer kjeft, sier Fred Arne. Han håper at noe av presset vil legge seg etter at Nagano-OL er over.

Håkonsen unik

Som dommer følger Fred Arne naturlig nok nøye med på hvordan de ulike halfpipe-kjørerne gjør det i pipen. Etter tre år, er Fred Arne klar: Som så mange andre mener han at norske Terje Håkonsen er noe helt for seg selv - langt over alle andre.

- Han har suveren høyde, han utfører triksene bedre enn de fleste - og han gjennomfører også gjerne vanskeligere triks. I tillegg til at han har full kontroll. Han er ikke alltid super-super-suveren, men han har vært den beste i så lang tid. Utrolig, konkluderer kristiansanderen.

Av de andre norske kjørerne trekker han fram Roger Hjelmstadstuen og Daniel Franck.

- I tillegg var det tøft at Espen Arvesen kvalifisert seg til finalen i går. Han gjorde det bra under Norges Cupen i fjor, men at han klarer det i et sånt stort mesterskap er veldig, bra, sier mannen som i morgen kveld dømmer de to halfpipe-finalene.

PS: Denne gangen har Fred Arne ansvaret for å dømme halfpipe-kjørernes høyde på hoppene.

<B>KRISTIANSAND-GUTT:</B> Fred Arne Wergeland er allerede veteran. Han har stått på snøbrett i 8 år, og nå er han en av tre dommere som skal avgjøre EM.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!