Dommer Jakub (18) slått i ansiktet

Fotballdommer Jakub Karasinski ble plutselig slått av en spiller da det brøt ut full slåsskamp under en seniorkamp i Oslo.

HEVELSE: Slik ser Jakub Karasinski ut etter hendelsen 24. oktober. Foto: Privat
HEVELSE: Slik ser Jakub Karasinski ut etter hendelsen 24. oktober. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var under seniorkampen mellom Bøler 3 og Ellingsrud 3 i 9. divisjon 24. oktober at dommer Jakub Karasinski (18) plutselig fikk et slag i ansiktet.

Før kampen skal det ha vært en god tone mellom dommer og spillere, i en kamp mellom to lag som i utgangspunktet ikke hadde noe å spille for.

- Jeg tenkte at denne kampen ville bli rolig. Første omgang gikk kjempebra. Hjemmelaget ledet 7-2 i første omgang, og ingenting tilsa at det ville skje noe. I andre omgang så begynte kaoset, sier Karasinski til Dagbladet.

Plutselig begynte Ellingsrud å score mange mål. Laget gikk fra 2-7 til 8-7. Nå øynet de en seier.

- De begynte med klaging og snakking på alle avgjørelser jeg tok. De kom med trusler mot meg og det andre laget, sier 18-åringen om Ellingsrud-spillerne.

Bøler-treneren hevder også at det haglet med trusler. Begge klubbene svarer litt lenger ned i saken.

Slåsskamp

Etter 90 minutter ga dommeren en spiller advarsel om at han risikerte rødt kort neste gang han lagde frispark. Så ble han gjort oppmerksom på at det skjedde noe bak ryggen hans.

Det brøt etter hvert ut full slåsskamp mellom flere spillere, hvor noen skal ha begynt å blø som følge av slag og spark som ble delt ut.

Karasinski fokuserte på den store menneskesamlingen, for å finne ut hvem han skulle gi kort til da røyken la seg.

Så smalt det.

- Jeg sto og observerte nøye og konsentrert, så fikk jeg et kraftig slag i ansiktet ved høyre øye. Jeg mistet bevisstheten en kort stund, jeg besvimte ikke, men så ingenting - jeg fikk stjerner i øynene. Slaget kom fra siden, så jeg så ikke ansiktet eller nummeret til spilleren som slo. Jeg husker at det var en som hadde en gul kampdrakt, og visste det var en Ellingsrud-spiller som gjorde det, sier Karasinski.

Kalle Fostervoll er styreleder i Ellingsrud. Han tar saken på alvor og sier følgende til Dagbladet (les hele tilsvaret lenger ned i saken):

- Vi fikk inn en varslingssak av NFF på dette onsdag. Vi ser svært alvorlig på hendelsen.

Dommeren forteller at det «hundre prosent» var en voksen mann som slo ham. Etterpå klarte han ikke tenke klart.

- Jeg burde ha blåst av kampen med en gang det skjedde, men der og da tenkte jeg ikke på det, for jeg var sjokkert. Jeg ventet til situasjonen hadde roet seg litt, delte ut tre røde kort og blåste av kampen. Jeg tok på meg jakka og løp til bilen etterpå, og da tenkte jeg bare på min egen sikkerhet. Jeg orket ikke lete etter de andre spillerne som skulle ha kort, sier han.

- Kontaktet politiet

Bøler-trener Lavdrim Kuka bekrefter at det gikk voldsomt for seg på banen, hvor håndgemeng utviklet seg til slåssing. Bøler kontaktet til slutt politiet for å få orden på situasjonen.

- Jeg har ikke sett dommeren bli slått. Ingen av oss så det. Jeg ble først oppmerksom på det da jeg leste rapporten fra NFF. Det kan være det skjedde, men dette var veldig kaotisk, sier Kuka til Dagbladet.

- Situasjonen var ikke over etter at vi gikk av banen. De omringet oss rundt klubbhuset, vi hadde ikke noe sted å gå. De sto og yppet til slåsskamp utenfor klubbhuset. Da de hørte sirener, så løp de til bilene og kjørte av gårde, hevder Kuka.

Kuka reagerer særlig på at det var barn som ble vitne til bråket.

- Det som har preget meg og mange av spillerne er at det var mange som hadde barn og familie på sidelinja som skulle se på. Mitt barn har spurt om dette flere ganger i etterkant. Han lurer jo på hva som skjedde, og han er tre og et halvt år gammel. Hva skal man si til en 3-åring? Han har dette i hodet, og jeg må jo si at vi lekte, sier Kuka.

- Svært alvorlig

Styrelederen i Ellingsrud reagerer.

- Vi fikk inn en varslingssak av NFF på dette onsdag. Vi ser svært alvorlig på hendelsen, sier Fostervoll til Dagbladet og fortsetter:

- Det jeg har fått forklart fra trener, er at det var en amper stemning og en situasjon som utartet etter kampslutt. Det er svært alvorlig, vi vil finne ut hvem som er involvert i dette. Dette skal vi komme til bunns i, deretter vil det komme sanksjoner i samråd med NFF.

På spørsmål om Ellingsrud-spillere jaget Bøler-spiller etter kamp, svarer Fostervoll:

- Jeg har fått en mail fra Bøler, jeg har innhentet redegjørelse fra vår trener også. Nøyaktige detaljer har jeg ikke kjennskap til.

Fostervoll har fått forklart hendelsesforløpet slik Bøler opplevde det i den omtalte mailen.

Ellingsrud skal ha et ekstraordinært styremøte på mandag, hvor denne saken vil bli tema. Eventuelle sanksjoner vil bli tatt hånd om av styret i idrettslaget.

- I første rekke så tenker vi at det er utestengelse fra all aktivitet. Så får vi se om spilleren får fortsette i vår klubb. Så må vi også la vedkommende få forklare seg.

- Et sjokk i starten

Dommer Krasinski har fått beskjed om at kretsen prøver å finne ut hvem som slo ham. I kjølvannet av hendelsen har han blitt kontaktet av klubben til spilleren som slo.

- Jeg har blitt kontaktet av en trener fra Ellingsrud, som beklaget det som hadde skjedd. Jeg må også påpeke at hans oppførsel i slåsskampen var kjempebra. Han var der for å ta alle spillerne vekk. Hadde hans oppførsel vært annerledes, kunne situasjonen vært mer alvorlig, sier Karasinski.

Karasinski har vært dommer i fire år og har dømt seniorfotball siden han var 15-16 år. Han kom raskt til hektene og den skremmende hendelsen har ikke satt dype spor.

- I første kampen så merket jeg at jeg kanskje ikke var den samme dommeren som jeg var før, jeg var kanskje litt mer usikker enn vanlig. Men det forsvant etter noen minutter. Det var et sjokk i starten, men så kom normalen tilbake.

I AKSJON: Dommer Jakub Karasinski. Foto: Marius Helgå.
I AKSJON: Dommer Jakub Karasinski. Foto: Marius Helgå. Vis mer

18-åringen dro ikke på legevakta etter slaget - han dømte faktisk en ny kamp samme kveld.

- Jeg fortalte ikke om hendelsen til noen. Jeg dro med en gang og dømte den andre kampen. Alt kom til meg da jeg gikk hjem, dusjet og begynte å tenke. Da innså jeg hvor alvorlig situasjonen var og hva som hadde skjedd, sier han.

Det er ikke den eneste voldshendelsen som har skjedd i Oslo den siste tiden. Politiet måtte tirsdag kveld rykke ut til en fotballkamp på Løren kunstgress, etter at en dommer fikk ei flaske i hodet etter kampen.

- Etter den situasjonen, så tenkte jeg at det er lurt å snakke om dette, sier Karasinski.

Sak til behandling

Tore Jarl Bråteng, daglig leder i NFF Oslo, sier følgende til Dagbladet:

- Vi er kjent med at det har vært en episode i kampen mellom Bøler 3 og Ellingsrud 3, og den saken er til behandling.

Henrik Skjevestad er leder i Oslo Fotballdommerlaug (OFDL) - som er en frivillig organisasjon som organiserer fotballdommere i Oslo.

Han forteller at slik han har skjønt det, så har det skjedd flere episoder under seniorkamper i Oslo den korte tiden inneværende sesong har vart.

- Jeg har vært i kontakt med Jakub for å høre hvordan det går og vise ham støtte. Vi syns det er en forferdelig sak, sier Skjevestad til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer