Dommer, jeg skulle ikke hatt straffe

Hvor ærlige er spissene i Tippeligaen? Sjekk svarene!

(Dagbladet.no): Det skjer svært sjelden at en spiss blir tilkjent straffe, for deretter å be dommeren omgjøre avgjørelsen sin.

Derfor vekker det stor oppsikt når det faktisk skjer.

Robbie Fowler mottok fair play-priser og internasjonal hyllest da han forsøkte å overtale dommeren til å ikke dømme straffe, etter at han tilsynelatende ble felt av Arsenal-keeper David Seaman. Mannen i svart vendte det døve øret til, men Fowlers løse straffespark ble reddet, før Jason McAteer satte returen i mål.

I går hadde John Pelu muligheten til å ta «en Fowler».

Men RBK-spissen fortalte aldri Terje Hauge at ingen Viking-spillere var i nærheten av ham, og Steffen Iversen satte inn 1-0 fra straffemerket.

Dagbladet.no har stilt åtte profiler fra Tippeligaen, 1. divisjon og Toppserien følgende spørsmål:

Dersom du fikk en straffe som åpenbart var veldig feil, ville du sagt fra til dommeren?

Veigar Pall Gunnarsson, Stabæk

DELTE MENINGER: Tor Hogne Aarøy er klar på at han ikke ville sagt fra om han ble tildelt en gratis straffe fra dommeren. Sigurd Rushfeldt går lengst i å si det motsatte. Foto: SCANPIX/FRIDGEIR WALDERHAUG/DAGBLADET
DELTE MENINGER: Tor Hogne Aarøy er klar på at han ikke ville sagt fra om han ble tildelt en gratis straffe fra dommeren. Sigurd Rushfeldt går lengst i å si det motsatte. Foto: SCANPIX/FRIDGEIR WALDERHAUG/DAGBLADET Vis mer

- Det er et veldig vanskelig spørsmål. Jeg tror... he-he, dette var utrolig vanskelig å svare på. Om det ikke var i nærheten av straffe, tror jeg kanskje jeg ville sagt fra. Men hvis det var en veldig liten touch, og kontakt, så hadde jeg nok ikke gjort det, sier han.

Han synes det er vel så interessant å snu problemstillingen på hodet.

- Det skjer jo ofte at du skulle hatt en klar straffe, og ikke fått det. Jeg tror ikke en forsvarsspiller ville gått til dommeren og sagt: «Unnskyld, men dette var straffespark».

Sigurd Rushfeldt, Tromsø

- Jeg tror jeg ville sagt fra at jeg ikke skulle ha straffe. Det kommer selvsagt litt an på situasjonen, er det i gråsonen og du blir holdt litt, da er det greit å dømme straffe. Men spesielt filming synes jeg rett og slett er pinlig. Det ville jeg ikke hatt på meg, sier Rushfeldt.

Han hadde gjerne sett at spillere som filmer ble straffet i etterkant.

- Sånt bør straffes hardt, med videodømming i etterkant av kampene. Skal man bruke det, bør det være på sånne situasjoner. Jeg skjønner godt vreden til Uwe Rösler.

Tor Hogne Aarøy, Aalesund

Dommer, jeg skulle ikke hatt straffe

- Nei, jeg ville ikke sagt fra. Det er en del av spillet, det er mye feildømte straffer hele veien.

- Men du ville kanskje ikke filmet i utgangspunktet?

- Det er lett å si nei, men det er vanskelig å vite hvordan jeg hadde reagert.

Espen Hoff, Lyn

- Det er vanskelig å svare på, jeg håper jeg hadde sagt fra. Men der og da, midt i kampen, er det ikke lett å si noe sikkert. Det er uansett ikke bra å kaste seg uten å ha vært i noen situasjon. Hadde jeg fått en sånn straffe og ikke sagt fra, ville jeg fått dårlig samvittighet etterpå. Moralsk er det ikke tvil om at man bør si fra. Men det aller beste er jo å holde seg unna slike sitasjoner, sier Hoff.

Han mener John Pelu fortjener kritikk etter episoden på Lerkendal, ikke dommer Terje Hauge.

- Det er spillerens feil at situasjonen oppstår, så han får ta kritikken. Det er vanskelig for dommeren.

Mohammed Abdellaoue, Vålerenga

- Vanskelig å svare på. Når du er midt oppi det, er det vanskelig å si hva du ville gjort. Det får være opp til hver enkelt. Men om dommeren blåser er det vanskelig å gjøre om på avgjørelsen. Som sagt, i en slik situasjon er det mye styr og stress, og vanskelig å si hva jeg hadde gjort.

Ole Martin Årst, Start

- Jeg registrerer at mange i TV 2-studio mener man burde sagt fra, men det er nesten umulig å svare på. Fokus bør heller være på å ikke filme, om du sier fra i ettertid, har det ikke så mye med saken å gjøre.

- Men prinsipielt?

- Jeg har sikkert fått noen straffer opp gjennom årene som ikke skulle vært det, men kan ikke huske å ha tenkt tanken på å si til dommeren at det ikke var straffe. Men jeg ville i hvert fall aldri filma.

Melissa Wiik, Asker

- Jeg tror nok jeg ville sagt fra, hvis ikke ville jeg fått veldig dårlig samvittighet. Jeg kan aldri huske å ha filmet, selv om trenerne mine opp gjennom årene har minnet om at det er lov å falle innenfor 16-meteren. Jeg prøver alltid å holde meg på beina, og synes absolutt Pelu burde sagt fra. Han kan i hvert fall ikke legge ansvaret over på dommeren.

Lene Mykjåland, Røa

- Huff, det er veldig vanskelig å sette seg inn i. Jeg regner meg selv som en ganske ærlig spiller, så det ville nok blitt tøft å la det passere. Men jeg har jo også mye vinnervilje, så kanskje jeg ville blitt så glad over straffen at jeg ikke hadde tenkt over det.

<B>VILLE FÅTT DÅRLIG SAMVITTIGHET:</B> Asker-spiss Melissa Wiik hevder hun ville sagt fra til dommeren om hun fikk en straffe hun overhodet ikke skulle hatt.
<B>BLE HYLLET FOR FAIR PLAY:</B> Robbie Fowler forsøkte å overtale dommeren om å ikke gi straffe da han tilsynelatende ble felt av David Seaman, men ble ikke hørt.
<B>FÅR PEPPER:</B> John Pelu levnes ikke mye ære for svalestupet mot Viking i går. - Pinlig, mener Rushfeldt.