<strong>TIL FINALE:</strong> Juan Martin Del Potro vant en tett og jevn OL-semifinale mot Rafael Nadal. Foto: Cristiano Andujar/AGIF&nbsp;
TIL FINALE: Juan Martin Del Potro vant en tett og jevn OL-semifinale mot Rafael Nadal. Foto: Cristiano Andujar/AGIF  Vis mer

Dommer måtte roe ned fansen i elektrisk OL-drama. Tidligere stortalent slo ut Nadal

Juan Martin del Potro til finale etter hett tennisoppgjør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RIO (Dagbladet): Argentinske Juan Martin del Potro (27) er klar for OL-finale i tennis etter seier mot Rafael Nadal (30) fra Spania.

En hardtslående Del Potro vant med sifrene 5-7, 6-4, 7-6. Seieren ble sikret med 7-5 i det avgjørende tiebreaket.

<strong>SPANIAS HÅP:</strong> Rafael Nadal. Foto: AFP PHOTO / Martin BERNETTI
SPANIAS HÅP: Rafael Nadal. Foto: AFP PHOTO / Martin BERNETTI Vis mer

Dermed er det duket for Argentina mot Storbritannia i søndagens finale - etter at Andy Murray (29) vant sin semifinale tidligere i dag.

Elektrisk stemning

Oppgjøret mellom del Potro og Nadal var en fornøyelse for i underkant av 10 000 frammøtte på centercourt i OL-byen Rio.

Det var elektrisk stemning, der flertallet - alle de frammøtte brasilianerne - holdt med spanske Nadal. Argentinerne holdt selvsagt med sitt hjemmehåp. Og rivaliseringen mellom de to nabolandene var energisk, med både heierop, buing og piping.

Det ble så intenst at hoveddommeren (chair umpire) måtte avtryte og be publikum om å roe seg ned.

- Vennligst vis respekt til begge spillerne, sa hoveddommer James Keothavong til tilskuerne gjennom høytaleranlegget.

Ved flere anledninger ble nemlig argentinske heiarop møtt med buing og piping fra brasilianere og Nadal-fans.

<strong>MANGE FANS:</strong> Juan Martin Del Potro hadde mye støtte fra tribunen. Men også mange holdt med Nadal. Foto: Cristiano Andujar/AGIF&nbsp;
MANGE FANS: Juan Martin Del Potro hadde mye støtte fra tribunen. Men også mange holdt med Nadal. Foto: Cristiano Andujar/AGIF  Vis mer

Nadal reiste seg

Det var del Potro som startet kampen best og brøt serven til Nadal allerede i åpningsgamet, men den spanske spilleren brøt raskt tilbake til 3-3. Videre fulgte duoen hverandre som skygger. Nadal holdt sin serv til 6-5 og utnyttet motstanderens feil. I del Potros serv fikk Nadal to breakballer - og benyttet seg av den første. Dermed tok Nadal første sett 7-5.

Del Potro hadde 15 såkalte upressede feil i 1. sett. Nadal holdt seg nede på solide seks. Dermed tok spanjolen første stikk, til tross for at argentineren servet bedre. Førsteservene viste nemlig 72 prosent mot Nadals 52.

Det andre settet startet ganske likt som det første. Del Potro var skjerpet og brøt Nadals serv til 2-1. Denne gangen ga mannen fra Argentina aldri fra seg ledelsen, og 27-åringen holdt serven til 6-4 i sett nummer to. Del Potro gjorde færre upressede feil (11) i 2. sett. Nadal gjorde flere enn i første (10).

Dermed var vi helt likt i Rio.

Begge åpnet solid og holdt serven til 4-4.

Men så sviktet Nadal. Del Potro tok tre strake poeng og plutselig hadde argentineren tre breakballer. Nadal reddet den første - på nesten utrolig vis - via nettkanten og inn bak en utspilt motstander. Men på den andre breakballen misset Nadal og et slag gikk bak grunnlinja. Dermed var bruddet et faktum og del Potro hadde 5-4 og servet for finaleplass.

Men så var det argentineren som sviktet i egen serv. På imponerende vis kjempet Nadal seg tilbake og brøt serven til 5-5 etter noen ville ballvekslinger. På nytt måtte hoveddommer be publikum roe seg.

Nadal klarte heller ikke å holde serven og i returspillet var det del Potros tur til å storspille. Men på 0-40 våknet Nadal og kom tilbake og holdt serven.

Dermed ledet Nadal 6-5. Del Potro gjorde ingen feil i sitt servegame. Da viste resultattavla 6-6 og et avgjørende tiebreak.

I tiebreaket viste storserveren del Potro seg fram og vant.

<strong>INGEN FINALE:</strong> Rafael Nadal tapte semifinalen mot Juan Martin Del Potro i OL. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque&nbsp;
INGEN FINALE: Rafael Nadal tapte semifinalen mot Juan Martin Del Potro i OL. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque  Vis mer

To store

Historien til de to semifinalistene er på mange måter ganske lik, men likevel veldig ulik. Begge må likevel kunne regnes som to av de aller største tennistalentene i nyere tid.

Rafael Nadal har vunnet totalt 14 Grand Slam-turneringer og har sammen med Roger Federer (17 GS) og i seinere tid Novak Djokovic (12 GS) vært tennisens heteste navn.

Juan Martin del Potro var et av verdens største talenter og overrasket alle ved å slå Roger Federer i US Open-finalen i 2009. Det var del Potros første og foreløpig eneste Grand Slam-tittel.

Men etter US Open-triumfen har del Potro var enormt skadeplaget. Og mannen på 1,98 cm har aldri kommet tilbake til toppen slik mange hadde spådd.

En skade i håndleddet satte karrieren på vent. Sommeren 2012 klarte argentineren å ta med seg en imponerende bronse fra London-OL.

Men så kom skadene tilbake i håndleddet.

Ikke før nå: I august sju år etter høydepunktet - er del Potro tilbake i tennistoppen der han hører hjemme.

<strong>2009-SEIER:</strong> Juan Martin del Potro fra Argentina vant sin eneste Grand Slam-tittel i 2009. Foto: AP Photo/Charles Krupa
2009-SEIER: Juan Martin del Potro fra Argentina vant sin eneste Grand Slam-tittel i 2009. Foto: AP Photo/Charles Krupa Vis mer

Likheter med Nadal

Mens Nadal lenge vant turneringer jevn og trutt, er han nå i en lignende situasjon som dagens semifinalist. Også Nadal har slitt voldsomt med skader de siste sesongene og sto over Wimbledon tidligere i sommer.

Rafael Nadal har OL-gull i singel fra Beijing i 2008. I går tok Nadal OL-gull i dobbel sammen med Marc López.

- Det var en utrolig opplevelse, spesielt siden jeg fikk gjøre det med en av mine beste venner. Det er uforglemmelig for oss begge, sa Nadal i går.

- Å vinne gull etter to og en halv måned uten trening, uten forberedelser, det er en drøm som går i oppfyllelse, la han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer