Dommerangrep koster danskene en halv mill. og tomme tribuner

Her er Uefas dom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Kampen ble avblåst og avbrutt da dommer Herbert Fandel ble angrepet av en pære full dansk supporter i Parken lørdag.

På storskjermene fikk publikum beskjed om at Sverige ble gitt seieren med sifrene 3-0.

I dag ble beslutningen bekreftet av det europeiske fotballforbundet disiplinærkomitee, melder Uefas hjemmeside.

I tillegg får det danske fotballforbundet en bot på omlag en halv million kroner. Parken blir ikke hjemmearena for noe som helst dansk dynamitt framover, de neste fire kampene må spilles minst 25 mil unna København.

Den neste EM-kvaliken hjemme, mot Liechtenstein 12. september, må også spilles uten tilskuere.

Saksøker beruset fan

Danmark kan levere inn en anke innen tre dager, og mye tyder på at danskene akter å gjøre nettopp det med tanke på bot og arenabegrensninger - ikke på resultatet.

Det danske fotballforbundet skriver på sin hjemmeside at Uefas straff rammer DBU voldsomt både sportslig og økonomisk.

Dommerangrep koster danskene en halv mill. og tomme tribuner

- Det er snakk om en særdeles hard straff, som går langt utover det man har sett i tidligere disiplinærsaker i Uefa, sier DBU-generalsekretær Jim Stjerne Hansen.

DBU akter nå å saksøke mannen som stormet banen. Dansken er bosatt i Sverige og får en regning på en halv million - boten danskene har fått av Uefa.

- Det skal selvsagt ikke være gratis å ødelegge en fotballopplevelse for 42 000 tilskuere og millioner av TV-seere, og samtidig være en direkte årsak til bot og inntektstap i millionstørrelsen for dansk fotball, sier DBU-sjefen.

Han understreker at DBU ikke ønsker hets av supporteren, alt skal foregå i rettssalen.

- Vi tar avstand fra kampanjer på det personlige plan. Derfor velger vi ta oppgjøret med vedkommende innenfor lovens rammer, nemlig i byretten, sier Stjerne Hansen.

Alvorlig

Per Ravn Omdal er tidligere norsk fotballpresident og nå styremedlem i Uefa. Han var ikke med på å fastsette straffen til Danmark, men understerker at hele hendelsen var meget grov.

- Jeg må si at det var en alvorlig episode, og sikkerhetsbestemmelsene finnes av to grunner. De skal beskytte dommere og spillere, og de skal beskytte tilskuerne. Det blir enda mer alvorlig når sikkerheten til dommeren er i fare, sier Omdal til Dagbladet.no

BOT, RESULTATTREKK OG ARENAKARANTENE: Den fulle danske supporteren som gikk til angrep på dommeren blir dyr for Danmark. DBU håper mannen må betale tilbake i retten. Foto: Scanpix
BOT, RESULTATTREKK OG ARENAKARANTENE: Den fulle danske supporteren som gikk til angrep på dommeren blir dyr for Danmark. DBU håper mannen må betale tilbake i retten. Foto: Scanpix Vis mer

Han mener det var opplagt at 3-0 ble fastsatt som resultatet i kampen.

- Sluttresultatet er helt i tråd med det som er forventet. Dommeren gjør en vurdering av dette, når hendelsen skjer. Og han vurderte det som risikomessig ikke riktig å fortsette kampen, sier Omdal.

Spiller slo først

Dommerangrepet skjedde etter 89 minutter, på stillingen 3-3 etter at de danske vertene hadde hentet inn en tremålsledelse. Like før supporteren stormet banen ble Sverige tildelt straffe og Christian Poulsen utvist for et knyttneveslag.

Med 3-0 går Sverige til topps i EM-kvalikgruppe F med 18 av 21 mulige poeng.

Poulsen ønsker å fortsette på landslaget, men må smøre seg med tålmodighet. Slaget hans lørdag koster Sevilla-proffen tre kampers karantene.

DBU har allerede solgt 18 644 billetter til hjemmekampen mot Liechtenstein, og må ut med et betydelig beløp til danske supportere. Det er ikke bestemt hvor danskene skal avholde de neste fire landskampene hjemme.

Dommerangrep koster danskene en halv mill. og tomme tribuner
MÅ BORT FRA PARKEN: Verken denne supporteren eller det danske landslaget får slippe inn på banen i Parken på en stund.
SLO SPILLER: Poulsens slag og utvisning fra foranledningen til angrepet på Fandel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer