Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Dommeren ble drapstruet etter utvisning

Det er ingen spøk å være fotballdommer.

FARLIG YRKE: Det å være fotballdommer kan være utakknemlig, ubehagelig og tidvis rett og slett farlig. Foto: EPA/Daniel Reinhardt
FARLIG YRKE: Det å være fotballdommer kan være utakknemlig, ubehagelig og tidvis rett og slett farlig. Foto: EPA/Daniel Reinhardt Vis mer

(Dagbladet): Tidligere i dag skrev Dagbladet om Roger Hagbø som ble spyttet i ansiktet av en spiller under en kamp mellom to gutter 16-lag i Møre og Romsdal.

Hagbø tok affære, avsluttet kampen på flekken og la opp som dommer med umiddelbar virkning.

- Dette er desidert det verste jeg har opplevd. Aldri opplevd makan. Og jeg føler at oppførselen hos spillere bare blir verre og verre, uten at lagledere tar tak, sa Roger Hagbø til Dagbladet.

Men de skremmende historiene om behandlingen av norske dommere stopper ikke der.

Drapstrusler Moss Avis skrev i går om hvordan en dommer i en kamp på gutter 16-nivå mellom Ås og Sprint Jeløy ble drapstruet under kampen.

Tre av spillerne til Ås skal ha mistet besinnelsen fullstendig, og gått til angrep på andre spillere i tillegg til å true kamplederen.

- Jeg har vært fotballtrener i 13 år, men aldri opplevd noe lignende. Jeg har fått høre at dommeren fikk drapstrusler av en av spillerne, sier Halvor Jordbakke, som trener Sprint-Jeløy til avisa.

- Tre røde kort kommer ikke helt av seg selv. Vi er nødt til å ta tak i dette og finne ut hva som skjedde i forkant og etterkant av kortene. Vi har satt i gang en prosess for å kartlegge hendelsesforløpet, sier Ås-trener Geir Sneis.

Dommeren i kampen valgte selv å ikke uttale seg av hensyn til sitt eget personvern i denne saken.

Champions League Den norske dommeren, hvis dårlige behandling har fått mest blest på et internasjonalt nivå, er Tom Henning Øvrebø etter at han dømte Champions League-finalen mellom Chelsea og Barcelona.

Chelsea-spillerne følte seg snytt for straffespark ved tre anledninger, men Øvrebø valgte å ikke blåse.

Det gikk til slutt så langt at Didier Drogba fysisk måtte holdes tilbake fra å angripe nordmannen. I etterkant fikk Øvrebø flere drapstrusler rettet mot seg.

Halshugget Det å være dommer er ikke på noen måte et ufarlig yrke. Noe historien har bevist gang på gang.

LEGGER OPP: Etter å ha blitt spyttet i fjeset av en 16 år gammel spiller, slutter Roger Hagbø som dommer etter 20 år. Foto: Privat
LEGGER OPP: Etter å ha blitt spyttet i fjeset av en 16 år gammel spiller, slutter Roger Hagbø som dommer etter 20 år. Foto: Privat Vis mer

Tidligere i sommer ble en brasiliansk dommer jaget, bundet, steinet og halshugget av det ene lagets supportere etter at han selv knivstakk en av spillerne på banen.

Otavio Jorda da Silva skal ha handlet i selvforsvar da Santos Abreu angrep ham i kampens hete.

Rømte på hest Dette er ikke første gangen en dommer har tydd til vold mot en spiller som ikke har fulgt kamplederens instrukser.

Denne hendelsen fant også sted i Brasil, og da en spiller satte seg til motverge mot en straffe-avgjørelse trakk dommeren opp en revolver og skjøt spilleren.

I motsetning til da Silva, kom denne dommeren seg unna etter den tragiske ugjeringen, men ikke på en hvilken som helst måte. Han stakk av på en hest som sto bundet like ved banen.

Et mer ufarlig eksempel finner vi nærmere hjemlige bredde- og lengdegrader i Italia.

I 1973 ble nemlig dommer Marcello Donadini sendt til sykehus etter at en spiller hadde tatt ut sin frustrasjon på kamplederen. Hvordan? Ved å bite nevnte Donadini i ryggen.

UPOPULÆR: Tom Henning Øvrebø var ingen populær mann etter Champions League-kampen mellom Barcelona og Chelsea. Foto: Erik Berglund / Dagbladet
UPOPULÆR: Tom Henning Øvrebø var ingen populær mann etter Champions League-kampen mellom Barcelona og Chelsea. Foto: Erik Berglund / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling