Dommeren brøt ikke inn under Champions League-skandale, og etterforskes

Yaya Touré: - Jeg ser ikke ut som en apekatt

BLE IKKE HØRT: Yaya Touré ble ikke hørt da han klaget sin nød til den tyrkiske kamplederen under onsdagens Champions League-kamp mot CSKA Moskva. Nå er både hjemmelaget og dommeren under etterforskning av UEFA: Foto: AP Photo/Denis Tyrin
BLE IKKE HØRT: Yaya Touré ble ikke hørt da han klaget sin nød til den tyrkiske kamplederen under onsdagens Champions League-kamp mot CSKA Moskva. Nå er både hjemmelaget og dommeren under etterforskning av UEFA: Foto: AP Photo/Denis TyrinVis mer

(Dagbladet): UEFA har tidligere gjort det klart at de vil slå knallhardt ned på ethvert eksempel på rasistiske tilrop fra tribunen, men nå har en av deres egne handlet under lupen.

Under Champions League-kampen mellom CSKA Moskva og Manchester City, skal bortelagets midtbanestjerne Yaya Touré ha blitt utsatt for en rekke støtende tilrop fra tribunene.

Oppskriftsmessig har UEFA tatt ut tiltale mot CSKA for episoden, men nå er også kampens dommer, Ovidiu Hategan, under etterforskning. Grunnen er at han, i henhold til UEFAs retningslinjer, skulle stoppet kampen etter at Touré kom med sin klage.

- Jeg er ikke døv Straffen, dersom CSKA skulle bli funnet skyldig, er streng. De kan måtte belage seg på å spille én eller flere av de gjenstående Champions League-kampene bak lukkede dører. I tillegg venter ogå en klekkelig bot.

Ikke overraskende nekter de for at hele opptrinnet har funnet sted, og mener at Touré må ha mistolket det de mener bare var buing. Ivorianeren selv er derimot ikke i tvil om hva han hørte.

- Jeg er ikke døv. Det er ingen god følelse å spille en fotballkamp for å glede folk, for så å bli kalt en apekatt og høre ape-lyder. Jeg ser ikke ut som en apekatt, sier Touré til BBC Afrique ifølge teamtalk.com.

Truer med VM-boikott Og nå har altså UEFA valgt å ta ytterligere skritt etter seansen. I en pressemelding fra forbundet heter det at president Michel Platini selv har bedt om en intern etterforskning.

I SØKELYSET: Ovidiu Hategan er under etterforskning av UEFA etter at han ikke fulge forbundets retningslinjer for hvordan man skal ta tak når en spiller klager på rasistiske tilrop fra tribnunen. Foto: AFP PHOTO/ ANDER GILLENEA
I SØKELYSET: Ovidiu Hategan er under etterforskning av UEFA etter at han ikke fulge forbundets retningslinjer for hvordan man skal ta tak når en spiller klager på rasistiske tilrop fra tribnunen. Foto: AFP PHOTO/ ANDER GILLENEA Vis mer

- UEFA-president Michel Platini har bedt UEFAs administrasjon om å umiddelbart starte en intern etterforskning for å finne ut hvorfor trestegs-planen for å bekjempe slike hendelser av rasistisk natur  ikke ble gjennomført.

Om fire og et halvt år skal Russland arrangere verdensmesterskapet i fotball. Touré sier at med mindre FIFA og de russiske myndigheten også tar tak, vil han ikke garantere at han og flere andre fargede spillere kommer til å delta.

- Det er utrolig viktig. Ellers føler vi oss ikke trygge på å komme til VM i Russland, sier han ifølge Reuters.

STILLE SPØRSMÅL: Russland skal arrangere VM i 2018, men Yaya Touré kan ikke garantere at han og flere andre fargede spillere deltar  om det ikke tas grep i rasismeproblemet. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES
STILLE SPØRSMÅL: Russland skal arrangere VM i 2018, men Yaya Touré kan ikke garantere at han og flere andre fargede spillere deltar om det ikke tas grep i rasismeproblemet. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer