Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dommeren løp mer enn United-gutta, sir Alex

Denne statistikken undergraver Fergusons kritikk.

LØP LANGT: Dommer Alan Wiley (til venstre) løp mer enn de fleste spillerne på banen da Manchester United møtte Sunderland. Etter kampen ble han beskyldt av sir Alex Ferguson for å være dårlig trent. Foto: EPA
LØP LANGT: Dommer Alan Wiley (til venstre) løp mer enn de fleste spillerne på banen da Manchester United møtte Sunderland. Etter kampen ble han beskyldt av sir Alex Ferguson for å være dårlig trent. Foto: EPA Vis mer

|||(Dagbladet.no) Det er ikke ofte Manchester United taper poeng mot antatt svakere lag hjemme på Old Trafford. Det er ikke rart sir Alex Ferguson dirret etter kampen mot Sunderland.

Ett poeng ble sikret på overtid i helgas kamp, men dette var ikke nok til å blidgjøre suksesskotten. Etter kampen stemplet Ferguson nemlig dommer Alan Wiley som utrent, og han mente kamplederen blåste av kampen for tidlig.

Nå viser det seg derimot at Wiley, som med sine 49 år er Premier Leagues nest eldste dommer, løp vel så mye som de fleste spillerne lørdag. Ifølge beregninger The Times har foretatt var det bare fire United-spillere og tre Sunderland-menn som løp like langt som ham i løpet av oppgjørets 94 minutter.

Wiley tilbakela 11 039 meter på den grønne Manchester-matta.

Får ros
- Å løpe åttende lengst på banen er rett og slett utrolig. Han gjorde en fantastisk kamp, sier en dommerkilde til The Times.

De offisielle tallene fra analyseselskapet ProZone viser at Wiley løp 206 meter lenger enn gjennomsnittsspilleren i uavgjortkampen. I snitt var han 17,7 meter unna ballen, og engelske toppdommere har ei grense på 20 meter de i snitt skal ligge innenfor.

Dette står i sterk kontrast til Fergusons påstander om at Wiley ikke er godt nok trent til å dømme på dette nivået.

- Han gikk tilbake etter det andre målet, fordi han trengte en pause. Han var ikke i god nok form for en slik kamp. Spillets tempo krever en dommer som er i form. Han var ikke i form. Han brukte 30 sekunder på å gi en spiller gult kort, slik at han kunne få seg en pause. Det var helt latterlig, sa Ferguson etter kampen.

Det engelske fotballforbundet liker disse uttalelsene dårlig, og FA har nå bedt om redegjørelse fra sir Alex.

- Grunnløs kritikk
Premier Leagues nest eldste dommer var på ferie da kollegene ble testet i juli, og han gjennomførte derfor disse testene i august i stedet. Det er med andre ord kortere tid siden han ble testet enn hans dommerkolleger ble undersøkt.

Dommerne testes to ganger i løpet av året, og hvis de stryker - da får de ikke dømme på toppnivå.

- Jeg har ikke møtt noen med et større konkurranseinstinkt før. Og hvis det er noen som virkelig ikke fortjener slik kritikk, så er det ham. Kritikken er helt grunnløs, sier tidligere toppdommer Dermot Gallagher om Wiley.

Da United vant derbyet mot City for noen uker siden, scoret Michael Owen vinnermålet på overtid av overtiden. Ferguson håpet kanskje på en gjentagelse av dette, for han var ikke fornøyd da dommer Wiley bare tillot to ekstra sekunder mer enn de (minimum) fire han ga beskjed om.

- Han la ikke til tid for målet, sa Ferguson.

Bruker skjønn
Ifølge regelboka er det imidlertid ikke sånn at dommerne må legge til tid for scoringer i overtiden. De er heller ikke nødt til å legge til 30 sekunder for innbytter, slik mange tror.

Etter overtidsdramaet i Manchester-derbyet ba Dagbladet NFFs dommersjef Rune Pedersen forklare overtidsreglementet. Det handler mye om skjønn.

- Det er opp til dommeren å vurdere hvor mye som skal legges til ved bytter. Det kan være et bytte hvor spilleren som skal ut står og holder seg til kneet 30 centimeter fra sidelinja eller allerede har gått av banen, eller det kan være venstrevingen som skal gå over hele banen, sa Pedersen.

Dommeren kan derimot legge til ekstra overtid dersom spillernes feiring av en scoring trekker ut i unormalt lang tid.

- Hvis alle elleve spillere stiller seg ved cornerflagget, er det en av tingene det kan legges til for, sa Pedersen.

FORBANNET: Manchester United-manager sir Alex Ferguson slaktet dommer Alan Wiley etter uavgjortkampen. Foto: AP
FORBANNET: Manchester United-manager sir Alex Ferguson slaktet dommer Alan Wiley etter uavgjortkampen. Foto: AP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media