UTRADISJONELT: Bastian Schweinsteiger vant myntkastet og bestemte at Gianluigi Buffon og Italia skulle begynne straffesparkkonkurransen. Det var et vellykket valg - mot alle odds. Foto: NTB Scanpix/REUTERS/Christian Hartmann Livepic
UTRADISJONELT: Bastian Schweinsteiger vant myntkastet og bestemte at Gianluigi Buffon og Italia skulle begynne straffesparkkonkurransen. Det var et vellykket valg - mot alle odds. Foto: NTB Scanpix/REUTERS/Christian Hartmann LivepicVis mer

Dommeren måtte sjekke om han hørte riktig. Nå forklarer Schweinsteiger hva han tenkte

Utradisjonalt valg i kvartfinalen mot Italia.

(Dagbladet): På bildet over gjør Bastian Schweinsteiger det uvanlige valget: Han bestemmer at Italia skal skyte først i straffesparkkonkurransen i EM-kvarten, foran den italienske fansen.

Valget overrasket ekspertene og dommer Viktor Kasai måtte spørre ham to ganger for å være sikker på at han hadde hørt riktig, viser en video fra hendelsen.

Schweinsteiger vant begge myntkastene og sto derfor fritt til å velge hvem som skulle starte og hvilket mål de skulle skyte på.

Slik forklarer Bastian Schweinsteiger det utradisjonelle valget:

- Ja, jeg vant begge myntkastene. Jeg tenkte tilbake på hvordan tidligere straffesparkkonkurranser hadde gått, sier Schweinsteiger til tyske Bild.

Overtro

Og det var særlig et tap med daværende klubblag Bayern München han hadde friskt i minnet.

- Jeg husker straffesparkkonkurransen i München (Bayerns finaletap i Champions League på hjemmebane mot Chelsea i 2012 journ.anm.), da vi skjøt foran vårt mål. Så husker jeg straffekonken i Madrid (da Bayern vant etter straffesparkkonkurranse i semifinalen i samme turnering journ.anm.), hvor vi skjøt foran Madrid-målet, sier Schweinsteiger.

Når det gjelder hvem som skulle ta straffe først, så tenkte Schweinsteiger på Polens seier mot Sveits, da Polen valgte å ta straffe foran sveitsiske fans.

- Så jeg tenkte, la oss gjøre det på den italienske siden, og gi den italienske fansen noe å være glade for, sier Schweinsteiger.

Lønner seg ikke

I avisa Bild hylles tyskerens valg som en vellykket utpsyking av italienerne. Men det lønner seg faktisk vanligvis ikke å skyte sist.

Ben Lyttleton har skrevet boka Twelve Yards, som handler nettopp om straffespark, psykologien rundt og statistikken bak. Og laget som skyter først har ifølge tallene normalt sett størst sjanse for å vinne, sier Lyttleton.

- Det er helt klart best å skyte først, rett og slett fordi presset øker på laget som skyter sist etter hvert som straffesparkkonkurransen utvikler seg, sier han til Dagbladet.

- Hva gjelder det med å skyte foran den italienske fansen: Visstnok handlet Schweinis valg mest om overtro, ettersom Bayern München i Champions League-finalen mot Chelsea i 2012 skjøt foran sine egne supportere og tapte. Men det finnes ingen statistikk som tilsier at det lønner seg å skyte foran egne fans eller ikke, sier Lyttleton.

Overtroen hjalp kanskje Tyskland, som til slutt vant etter en straffesparkkonkurranse der sju av 18 var mislykket. Det hører med til historien at Schweinsteiger bommet på sitt forsøk.

Nå venter Frankrike i semifinalen for Tyskland. Kampen spilles torsdag.