I RETTEN: Oscar Pistorius er løslatt mot kausjon. Foto: REUTERS/Siphiwe Sibeko
I RETTEN: Oscar Pistorius er løslatt mot kausjon. Foto: REUTERS/Siphiwe SibekoVis mer

Dommeren slakter bevisføringen mot «Blade Runner»

Løslatt etter drapet på kjæresten.

(Dagbladet): Friidrettsstjernen Oscar Pistorius er løslatt mot en kausjon på én million sør-afrikanske rand, som tilsvarer rundt 640 000 norske kroner.

100 000 av disse skal betales inn med en gang, mens de resterende 900 000 skal stilles som garanti.

Det ble klart etter kausjonshøringen i Pretoria i Sør-Afrika som ble avsluttet i dag.

Blant betingelsene som ble stilt for løslatelsen, heter det at Pistorius må levere inn alle våpnene sine, samt passet sitt. Han får ikke lov til å returnere til hjemmet sitt, og kan heller ikke bruke noen form for rusmidler, inkludert alkohol.

Pistorius må møte i retten 4. juni.

Ingen konkrete bevis
Dommer Desmond Nair mente det ikke er noen risiko for at Pistorius forsøker å flykte, ifølge The Guardian.

Nair gikk gjennom Pistorius' forklaring rundt drapskvelden og aktoratets påstander, samtidig satt en tydelig preget Pistorius som gråt ukontrollert under siste del av høringen.

Avgjørelsen til dommeren ble møtt av vill jubel fra den siktedes familie som var til stede i salen.

Pistorius (26) skjøt og drepte kjæresten Reeva Steenkamp (29) natt til torsdag forrige uke.

Han har hele tiden hevdet han trodde han skjøt mot en innbruddstyv.

Forsvarer Barry Roux har i løpet av uka flere ganger påpekt at aktor ikke har noen konkrete bevis for overlagt drap. Aktor Gerrie Nel hevdet at Pistorius må nektes løslatelse mot kausjon fordi det er overhengende fare for at han vil rømme fra landet.

Kritikk mot politiet
Dommer Nair fortsatte med at aktoratet ikke klarte å legge fram gode nok beviser for at Pistorius ikke skal løslates mot kausjon, og kom med kritikk mot etterforskningsleder Hilton Botha, som ble fjernet fra etterforskningen i går.

Blant annet var dette blant kritikken:

• Botha spurte ikke om Pistorius hadde flere telefoner, og sjekket heller ikke numre gitt av forsvaret. Etterforskeren hevdet det ikke var ringt etter hjelp fra telefonene som var beslaglagt.

• Dommeren fortalte også at Botha kan ha ødelagt åstedet ettersom han ikke brukte skobeskyttelse.

• Botha påsto at politiet hadde funnet testosteron, men at han ikke selv hadde lest nøyaktig hva som sto på skrevet på de to kapslene som ble funnet.

- Bevisene til Botha er svertet - men ikke påtalemyndighetens sak, sier dommeren.

- Den eneste personen som vet hva som skjedde er den siktede. Vi har bare en rekke indisier, sier Nair.

Kausjonshøringen har pågått siden tirsdag og møtet i retten har tatt lengre tid enn planlagt. Høringen skulle vare i to dager, men gikk fredag inn i sitt fjerde døgn.

- Vil ikke flykte
Pistorius selv har nektet for at han vil flykte, men aktoratet har brukt stjernens eiendom i Italia som et av argumentene.

- Jeg har ingen planer om å forsøke å påvirke vitner, og jeg er ikke tidligere dømt. Jeg er en internasjonal stjerne, og kan ikke flykte. Jeg er villig til å legge igjen passet mitt om jeg slipper ut mot kausjon, uttalte Pistorius under sin forklaring.

- Jeg har vært utsatt for innbrudd og trusler tidligere. Derfor sover jeg med en 9 mm pistol under puta. Jeg våkna og tenkte å stenge igjen døra da jeg hørte en lyd fra badet. Jeg kjente skrekken komme, fortalte Pistorius i retten.

Politietterforskeren Hilton Botha sa tidligere i uka at det er «ingen sjanse» for at Pistorius skjøt i selvforsvar, og viste blant annet til at stjernen umulig kan ha unngått å merke at kjæresten ikke lå i senga.

Blærebevis
Pistorius' forsvarer Barry Roux kom med kraftig kritikk av aktoratets påstander og mente blant annet at Steenkamps blære er et bevis.

Ifølge Roux var Steenkamps blære tom da hun døde, noe som indikerer at hun nettopp har brukt toalettet. Blæren er vanligvis ikke tom klokka 03 om natta, hevdet forsvareren. Roux viste også til at obduksjonsrapporten ikke viste tegn til bruk av fysiske vold. Dette bekreftet Botha.

Forsvareren argumenterte også for at Steenkamp kan ha låst døra fordi Pistorius ropte at det var en innbruddstyv i huset. I Pistorius egen forklaring i går, forklarte han at han ropte til kjæresten, som han trodde lå i senga.

Et interessant bevis fra Botha er påstanden om vinkelen på de dødelige skuddene. Tre skudd traff og drepte Steenkamp, et i hodet, et i armen og et i hofta. Botha hevder at skuddene ble avfyrt diagonalt gjennom døra. Sårene til Steenkamp var på høyre side av kroppen, mens toalettet på badet står på venstre side. Det betyr, ifølge aktoratet, at Steenkamp ikke satt på toalettet, men gjemte seg på høyre side i rommet.

Doping?
Botha påsto også at skuddene var avfyrt så høyt på døra at Pistorius umulig kan ha klart det uten protesene. I går hevdet den siktede i sin forklaring at han skjøt uten protesene på beina.

Aktoratet la også fram påstand om funn av dopingmidlet testosteron. Dette ble krafig kritisert av forvareren.

- Det er ikke steroider og ikke et ulovlig middel, sa Roux i retten.

Hilton Botha ble i går fjernet fra saken som følge av anklager om mordforsøk.